„Kisbabát várok. Ikrek.” – osztotta meg velem a minap egyik barátnőm az örömhírt. Annak rendje és módja szerint egymás nyakába ugrottunk, előkerülnek az örömkönnyek, majd „A SZTORI” – mikor és hogyan derült ki, hogy reagált a jövendőbeli apuka (Nemigen szólalt meg egy darabig… – a szerk.) és így tovább.

Aztán ahogy belemerültünk a beszélgetésbe, felmerültek bizonyos kérdések, amelyek valószínűleg minden, először anyai örömök elé néző nőben megfogalmazódnak.

„Mihez fogok kezdeni velük?” „Hogyan kell egyáltalán gyereket nevelni?” „Honnan fogom tudni mire van szükségük, ha sír?”

Sok-sok feszítő kérdés, amelyeknek a megválaszolásában egy nőgyógyász nem tud segíteni – mert ezek a kérdések onnantól kezdve válnak aktuálissá, amikor ő már „letudta a dolgát”.

„Rengeteg könyv van, de fogalmam sincs, melyiket érdemes elolvasni” – mondta a barátnőm, mire én felajánlottam, hogy megkérdezem a szakértőnket. Biztos voltam benne, hogy lesz pár ötlete.

Így is történt, és hát, ígéret szép szó… Lássuk, mely könyveket ajánlja gyermekpszichológus szakértőnk, Víg Sára, azoknak, akik – Zsani barátnőmhöz hasonlóan – kisbabát várnak.

 „A szempontom ugyanaz volt, ami tanácsadói minőségemben minden kérdésben: hogy mi segíti a szülőt a gyerek megértésében, mert szerintem ez a jó nevelés, jó kapcsolat alapköve” – kezdődött szakértőnk levele.

Ez a gondolat már önmagában nagyon fontos útravaló az anyai örömök elé néző kismamáknak, de lássuk, hogy áll össze az ennek jegyében összeállított könyvek listája! (A könyv címe után Sára megjegyzéseit olvashatjátok.)

  1. Dr Benjamin Spock: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés

Nagy klasszikus, egyes pontjain talán régimódinak tűnhet, de a rendszeresség, következetesség, és a gyerekre figyelés alapelvei soha nem veszítenek érvényességükből. 

  1. Alison P. Gopnik – Andrew. N. Meltzoff – Patricia K. Kuhl: Bölcsek a bölcsőben (Hogyan gondolkodnak a kisbabák?)

Nagyon újszerű gyerekképet mutat be, a gondolkodó, világot felfogó, megismerő kisbabáról. Ismét a megfigyelő, megértő, elfogadó szülő kiegészítésével együtt. (Imádom a magyar címét!)

  1. Daniel Siegel – Tina PayneBryson: A gyermeki elme (Agyfejlődés, konfliktusok, támogató szülői stratégiák)

Mindennapi helyzetekben ad a könyv gyakorlati tanácsokat, és amiben egyedülálló, magyarázatokat is, teljesen közérthető formában. A bemutatott nevelési technikák középpontjába a gyermek pozitív énképe, világképe áll, a „sikeres, jól teljesítő” gyerek helyett a boldog gyereket, támogató szülő-gyerek kapcsolatot célozzák meg. 

  1. Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő

A könyv fülszövegéből idézek egy gondolatot: “Minél jobban élvezik a maguk módján (…): a szülő a gyermeknevelést, a gyermek azt, hogy a szülő neveli, annál boldogabb lesz az életük”. 

  1. Adele Faber – ElaineMazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje – Gyakorlati tanácsok a sikeres szülő-gyerek kapcsolathoz

Sok példával és humorral ez a könyv is gyakorlati útmutatást kínál, a nevelés alapjául a szerzők itt is a tiszteletet, odafordulást, megértést helyezik középpontba, igazán értően és szeretettel beszélnek nehéz és örömteli nevelési helyzetekről. 

Az anyaságot természetesen nem lehet könyvből megtanulni, de azért bízunk benne, hogy ez a kis gyűjtés valamiféle támpontot adhat a könyvespolcokon sorakozó szakkönyvek böngészésekor.

Ha pedig érdekel, hogyan éli meg az anyaságot Család & Gyermek rovatunk vezetője, Széles-Horváth Anna, akkor olvass bele, #GALGONYALÁNY rovatunk írásaiba, ahol a szubjektív anyai nézőpont mellett a gyermekpszichológus szakértő (azaz Víg Sára) szemüvegén keresztül is ránézhettek az anyukákat foglalkoztató kérdésekre.

Érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikket? Ha igen, akkor iratkozz fel hírlevelünkre, így biztosan nem maradsz le a legizgalmasabb pszichológiai témájú hírekről, programokról és cikkekről.

Fotó forrás: itt és itt

Szólj hozzá!

Szabó Eszter Judit

Kommunikációs szakember, újságíró. Szeret szép dolgokat fotózgatni és jógázni. Ha kikapcsol, akkor túrázni megy. Vagy kosarazni. Ha csinál valamit, akkor azt szívvel-lélekkel teszi. A Pszichoforyou-ra ez különösen igaz.

Pin It on Pinterest