A fehér köpeny és a rettegés: miért félünk az orvosoktól?

Az orvoslátogatás sokak számára stresszforrást jelent. Gyakori jelenség, hogy betegség esetén is az utolsó pillanatig halogatjuk a szakavatott segítséget, inkább az interneten keresve enyhülést a problémáinkra. A szűrővizsgálatokat pedig előszeretettel hanyagoljuk. De miért félünk az egészségügyi dolgozóktól és mit tehetünk a rettegésünk leküzdéséért?

fogpótlás

Az orvosokkal szemben táplált félelem kialakulásában számos tényező játszhat szerepet. Az egyik leggyakoribb ok a kontrollvesztés érzése. A betegek gyakran érzik kiszolgáltatottnak magukat, úgy vélik, nincs beleszólásuk a vizsgálat és a kezelés menetébe, illetve félnek az esetleges negatív diagnózistól is.

A fogorvosoktól előszeretettel rettegünk

Különösen igaz ez a fogorvosok esetében, ahol elavult társadalmi beidegződések, vagy éppen a szülőktől hallott negatív élmények miatt még mindig fájdalmasnak képzeljük el a fogászati kezeléseket. A zajos eszközök, injekciók is hozzátesznek a manapság szerencsére már megalapozatlan szorongáshoz, sok páciens pedig a fogászati kezelések árát is csillagászati összegként képzeli el. A modern technológiának köszönhetően azonban még egy fogpótlás is zökkenőmentesen és minimális fájdalommal teheti szebbé a mosolyunkat, és a fogpótlás árak sem elérhetetlenek.

Hogyan küzdhetjük le az orvosoktól való félelmet?

Egészségünk érdekében érdemes dolgoznunk a vizsgálatokkal kapcsolatos negatív érzelmeinken, hiszen ha időben fordulunk szakemberhez, számos súlyosabb problémától kímélhetjük meg magunkat.

Íme néhány praktika, amivel megkönnyíthetjük magunknak a szükséges vizsgálatokon való részvételt!

Merjük bevallani, hogy félünk!

Sokan maguknak sem vallják be, hogy a vizsgálattól való félelmük miatt halogatják az időpontkérést, inkább elbagatellizálják a problémát (nem is fáj annyira, másnak rosszabb, mégsem megy orvoshoz, stb.). Pedig ha felismerjük a halogatás mögött álló valódi okot, sokkal egyszerűbb megszüntetni is azt.

Tájékozódjunk!

Tegyük fel, hogy korábbi példánk alapján nem halogathatjuk tovább sérült vagy hiányzó fogunk pótlását. Ésszerű keretek között segítségül hívhatjuk az internetet az információszerzéshez, vagyis kommentek helyett fogászatok honlapján nézzünk utána, hogy néz ki és mivel jár egy ilyen beavatkozás. A legjobb, ha felkeressük az adott fogászatot, és közvetlenül tőlünk kérünk részletes tájékoztatást.

Kérdezzünk bátran a rendelőben is!

Ne féljünk feltenni a kérdéseinket, bármilyen bután hangozhat is! Hiszen nem mi vagyunk a szakemberek, teljesen természetes, hogy nem vagyunk jártasak a témában. Előzetesen és a vizsgálat időpontjában is kérjük meg bátran például a fogorvost, hogy részletesen magyarázza el, mi fog történni és minek mi a célja. Ha pontosan tudjuk, mi vár ránk, az ismeretlentől való félelmünk máris elillan. Előre beszéljük meg azt is, hogyan jelezhetjük a kezelés alatt, ha esetleg fáj valamink, vagy szünetet szeretnénk kérni.

Érkezzünk kísérővel a kezelésre!

Kérjük meg egy családtagunkat, barátunkat, kollégánkat, hogy kísérjen el minket a beavatkozásra. A várakozási idő alatt jelentősen kevesebbet szorongunk, ha van kivel megosztanunk az érzéseinket, és megnyugtató lehet a tudat is, hogy a székből felállva vár minket valaki.

Kép forrása: canva.com

Pin It on Pinterest

Share This