Csökkentsd a stresszt fizikai aktivitással! Tippek kezdőknek

Tudományosan bebizonyításra került, hogy a hosszan tartó stressz negatívan befolyásolja szervezetünk fizikai állapotát, emeli a vérnyomást, deregulálja az anyagcserét és természetesen rossz hatással van pszichénkre. Sajnos egyre gyakrabban vagyunk kitéve stresszingereknek, ami a szervezetünkön is tükröződik. Szerencsére vannak egyszerű módszerek ennek csökkentésére – a fizikai aktivitás a fent leírtakkal ellentétes hatást fejt ki. A mai útmutatóban a rendszeres testmozgás pozitív oldalaira összpontosítunk a stressz elleni küzdelem során.

Mi az a stressz?

Ezt a jelenséget az 1950-es években vizsgálták ki alaposan. A 20. században született meg az első meghatározás. A stresszt testünk nem specifikus reakcióinak összességeként definiálták a vele szemben támasztott követelményekre. A válasz erősségét az inger intenzitása, nem pedig annak típusa határozza meg.

Az évek során több olyan koncepciót dolgoztak ki, amelyek szélesebb körben foglalkoztak ezzel a témával. Ennek köszönhetően megismerkedhetünk a stressz kiterjesztett definíciójával, hiszen három irányzat is meghatározza:

 1. Stressz, amely meghatározott tulajdonságokkal rendelkező ingerként, helyzetként vagy eseményként értelmezendő.
 2. A stressz, mint sajátos belső élmény – sajátos fiziológiai és mentális reakciókon keresztül észrevehető.
 3. Stressz, mint az egyén jellemzői és a külső tényezők közötti kapcsolat.

Hogyan hat a stressz a szervezetre?

Testünk és elménk stressz-ingereknek való hosszú távú kitettsége messzemenő negatív következményeket okozhat mind fizikai, mind szellemi szinten. Ezek többek között az alábbiak:

 • a vérnyomás emelkedése;
 • az anyagcsere folyamatok szabályozási zavara;
 • az endokrin rendszer rossz működése;
 • ellenállóképesség csökkenése;
 • a szívbetegségek és a rák kockázatának növelése;
 • fokozott szorongásérzet,
 • csökkent koncentráció és memória;
 • az erőnlét és az életerő javítása;
 • alvászavarok.

Hogyan kezeljük a stresszt? Természetesen – amennyire lehetséges – ki kell küszöbölni az ingereket és a stressztényezőket. Tudományosan is bebizonyításra került, hogy a rendszeres testmozgás nagyon jól segít a stressz elleni küzdelemben.

Hogyan hat a fizikai aktivitás a stresszre?

Számos tanulmány bizonyítja a sport pozitív hatásait a stressz hatásaival való küzdelem terén. A fizikai aktivitás egyfajta légtelenítő szelep, amely lehetővé teszi a feszültség érzésével kapcsolatos okoktól való megszabadulást.

Mindenekelőtt az idegrendszeri betegségek súlyosbodásának kockázatát csökkenti (különösen szív- és érrendszeri betegségek, alvási és anyagcsere-problémák esetén). A sportolás közvetlen hatással van a központi idegrendszerre, amelyből béta-endorfin szabadul fel – ennek köszönhetően javul a közérzetünk és a hangulatunk. A pozitív hatások közé tartozik az önbecsülés növekedése és a depresszió ellensúlyozása, és egyszerűen jobban kezdjük érezni magunkat.

A sport csökkenti szervezetünkben a kortizol (stresszhormon) szintjét, és fokozza a már említett endorfinok szekrécióját. Ez nem csak tüneti, hanem profilaktikus hatást is jelent, hiszen növeli a stresszel szembeni ellenállásunkat.

Nézd meg: hogyan hozz létre edzéstervet?

Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a testmozgás pozitív hatása rövid ideig tart, mert edzés után néhány óráig marad meg, ezért nagyon fontos a rendszeresség. Ha szeretnénk jelentősen csökkenteni stressztényezőinket, akkor minimum 40 percet eddzünk, hetente többször.

Milyen fizikai tevékenységet válasszunk a stressz elleni küzdelemben?

Mindenekelőtt olyan sportot válasszunk, ami örömet okoz, és az űzése semmilyen módon nem lesz ránk kényszerítve. Csak ekkor vagyunk képesek kiélvezni az edzés előnyeit. Ne felejtsük el továbbá hozzáigazítani az edzés intenzitását saját fizikai állapotunkhoz és képességeinkhez. Ezáltal a testedhez igazodó ütemben építed fel formádat.

Kutatások szerint az aerob gyakorlatok a leghasznosabbak a stressz csökkentésében. Ezek alacsony és közepes intenzitású edzések, amelyek során a pulzus nem haladja meg a maximális mért érték 70%-át. Az ilyen aktivitás pozitív hatással van a szív- és érrendszeri állóképesség javítására, a fogyásra és a sovány tömeg növelésére. Ne felejtsük el, hogy az edzés intenzitása ne legyen túl alacsony, mert nagyobb tempóra van szükség ahhoz, hogy felszabaduljanak a szervezetünk számára pozitív endorfinok.

Nézd meg: hogyan csökkentsük a stresszt fizikai aktivitás útján?

Példák az aerob sportokra: futás, crossfit, tabata, úszás, aerobik, tánc, konditerem, kerékpározás, harcművészetek, tenisz; valamint csapatsportok, például futball, kosárlabda, röplabda.

Annak érdekében, hogy a legtöbb hasznot hozzuk ki az általunk űzött sportból, figyelnünk kell kényelmünkre és biztonságunkra is, ezért ne feledkezzünk meg a megfelelő öltözékről, beleértve a lábbeliket is. Ha futás mellett döntesz, akkor a New Balance M411LH3 modellt válaszd. Ez egy olyan cipő, amely tökéletes a kemény felületeken való futással járó kalandok elkezdéséhez.

Ne feledkezz meg arról, hogy a motiváció szinten tartása érdekében érdemes egy kis versengést is belevinni az edzésekbe. Tűzz ki magadnak több célt, amit el szeretnél érni (pl. jobb köridők elérése), vond be a barátaidat is a közös edzésbe. Így sokkal könnyebbé válik a stressz leküzdése az egészségünk megőrzése szempontjából.

Pin It on Pinterest

Share This