Hogyan neveld úgy a gyerekedet, hogy a legjobbat látod meg benne?

A legtöbb szülő azt szeretné, hogy gyereke optimista, rugalmas, jól teljesítő, önmagukkal és másokkal szemben gondoskodó felnőtté váljon, ezért a nevelés során ezeket az értékeket erősíti. De a mindennapokban gyakran szembesülünk a „jó szándék, rossz irány” forgatókönyvvel. Gyakran negatív eszközökkel próbálunk pozitív célokat elérni. Hányszor kritizáljuk, hajszoljuk és nyaggatjuk a gyerekeket a gyengeségeik miatt, és sürgetjük őket a célok (akár a mi céljaink) elérése felé…? Végül pedig a rossz zsaru, a hajcsár és az ünneprontó szerepében találjuk magunkat, és csak annyit érzünk, hogy valami nincs rendben, a gyermek is és a szülő is szorong.

Előfordul veled, hogy fontosabbnak érzed a gyereknevelésben, hogy a külső szem milyennek szeretné látni a gyereket, és esetleg figyelmen kívül hagyod, hogy milyen ő valójában, és mi a benne rejlő igazi lehetőség?

A jó hír az, hogy képes vagy változtatni ezen a tendencián, és kiszabadíthatod magad a kritikák körforgásából!

A pozitív pszichológia tudományának köszönhetően a jövő nemzedékeit nevelő szülők még több eszközt és kutatási eredményt ismerhetnek meg, hogy megkérdőjelezzék és átírják a tanult negatív szokásokat. Fontos, hogy másképpen is cselekedhetünk, mint elődeink. Bónuszként pedig a családi életünk is boldogabb, harmonikusabb lehet…

Az erősségekre fókuszáló nevelés egy új, hatékony módszer, amely segít észrevenni gyermeked erősségeit, és utakat mutat az egyéni erősségek fejlesztésére – akár a visszajelzés és az önuralom fejlesztésének részeként is.

A kutatások szerint minden gyermeknek megvan az a képessége, hogy a pozitív pszichológia kutatásai mentén megnevezett 24 karaktererősséget, köztük például a kíváncsiságot, a kitartást, a csapatmunkát és a kreativitást használja. Minden gyermek egyedi, csak rá jellemző módon éli meg és fejezi ki a karaktererősségeit.

Az erősségeket tudatosan fejlesztő szülővé válás kulcsa, hogy kialakítsuk azt a szokást, hogy a „Milyen hiányosságokat kell fejleszteni?” kérdést felcseréljük a „Milyen erősségekre van szükség ahhoz, hogy ezt a helyzetet kezelni tudjuk?” kérdéssel. Vagyis fókuszáljunk az erősségekre!

Ismerd meg gyermeked erősségeit, hogy támogató és kiegyensúlyozott szülővé válhass!

Akár már ma is elkezdheted: amikor észreveszel egy erősséget a gyermekedben, kezdjetek el beszélgetni, vagy játszatok róla közösen! Kérdezd meg például, hogy melyik erősségét használná fel egy konkrét, apró probléma megoldására! Adj neki pozitív visszajelzést, ezzel is értékelve azt, ahogy az ő erősségei is segítik a család életét. Vagy használjátok a „mi ment jól ma” gyakorlatot, megnevezve három dolgot, ami aznap jól sikerült a gyermekednek.

A pozitív pszichológiai kutatások immár három évtizede szolgálnak bizonyítékokkal az erősségekre építő nevelés előnyeiről. Eszerint az erősségtudatos gyakorlás, visszajelzés négyféleképpen előnyös a gyerekeknek:

1. Segít a gyerekeknek felfedezni és kibontakoztatni a bennük rejlő teljes potenciált.

A szakterületük csúcsán lévő emberek – mint pl. a Pulitzer-díjasok vagy az olimpikonok – nem azért jeleskednek, mert eltüntetik a gyengeségeiket, hanem mert az erősségeik fejlesztésével töltik idejük nagy részét.

Gyermekeink az erősségeik tudatos használatán keresztül juthatnak el a személyes legjobb formájukhoz. A gyengeségekre való összpontosítás a teljesítményt az alacsony alapszintről az átlagosra emeli. Ha azonban az erősségekre koncentrálunk, nincs objektív plafon, mindig magunkat tudjuk felülmúlni.

2. Növeli a gyermekek jóllétét, az öröm érzetét.

Azok a gyerekek, akik tudatosan építenek erősségeikre, magasabb önbizalomról számolnak be, és jobban megélik a sikerélményeket. A kutatások szerint továbbá azok a gyermekek és tinédzserek, akiknek a szülei az erősségeikre koncentrálnak, kevésbé stresszesek, jobban kezelik a barátsággal kapcsolatos problémákat, és még a tanulmányi előmenetelük is fejlődik. Például jobban betartják a házi feladatok leadási határidejét. Tehát az erősségközpontú nevelési szemlélet ellensúlyozhatja a tinédzserek depressziójával és alulteljesítésével kapcsolatos aggodalmakat is.

3. A gyermekek gyorsabban fejlődnek, ha az erősségeiket használják.

A pszichológusok ezt multiplikátorhatásnak nevezik. Az erősségek genetikai összetevőként is megnyilvánulnak, így amikor az erősségeinket használjuk, sokkal gyorsabban fejlődünk, és magasabb teljesítményre leszünk képesek, mint amikor a gyengeségeink fejlesztésébe fektetjük az energiáinkat.

4. Elősegíti a jobb szülő-gyermek kapcsolatot.

Az erősségek örömteli közös teret jelentenek a szülő-gyerek kapcsolatban. Segít abban, hogy megtanuljuk meglátni és értékelni egymásban a legjobbat. Ez bizalmat és szeretetet épít. Amikor pedig feszültségek keletkeznek, könnyebben emlékezünk arra, hogy az erősségekhez is nyúlhatunk, és új nézőpontból is törekedhetünk a kapcsolat helyreállítására.

A család színterén túl az óvodákban, iskolákban, tanodákban – ahol a gyermekek idejük java részét töltik – szintén gyakorolható az erősségközpontú szemléletmód. A Jobb Veled a Világ Alapítvány immár 3 éve kínálja oktatási, és a nevelést segítő kiegészítő intézmények részére az Erősségközpontú Oktatási Programot (EKOP), amely Magyarország első, tudományosan megalapozott karaktererősség-fejlesztő programja (http://ekop.hu).

Az egész tanévre szóló programban a gyerekek és pedagógusaik együtt fedezhetik fel saját erősségeiket, és hozhatják ki magukból a lehető legtöbbet, törekedve a lehető legjobb énjük kialakítására, a lehető legjobb jövő felé vezető úton. Érdeklődj, hogy gyermeked óvodájában, iskolájában elérhető-e Erősségközpontú Oktatási Program! Ha nem, mutasd meg ezt a cikket az intézményben!

Pin It on Pinterest

Share This