Játszva jól lenni – A társasjátékok mentális egészségre gyakorolt hatásai

Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres társasjátékozás segíti a mentális egészség megőrzését, javítja a kognitív képességeket, erősíti a szociális kapcsolatokat és növeli az életörömöt. De hogyan is működik ez? Cikkünkben összeszedtük, hogy milyen hatásai vannak a társasjátékoknak a mentális egészségre.

Kihívás az elmének

társasjátékok logikus gondolkodást, stratégiai tervezést, a memória dolgoztatását, koncentrációt és kreativitást igényelnek. Ez kihívást jelent az agyunknak, ami pozitívan hat a mentális állapotunkra.

Az elménk elé állított kihívások fejlesztik az agyi funkciókat, lassítják az öregedési folyamatokat és segítenek a demencia kialakulásának megelőzésében. Egy 2019-es tanulmány szerint azok az idősek, akik 70 év felett kezdtek el rendszeresen társasjátékozni, jobban teljesítettek a kognitív teszteken, mint azok, akik nem játszottak.

Ápolás a léleknek

A társasjátékok nem csak az agyunkat tartják karban, hanem a lelkünknek is jót tesznek. A játék örömöt és elégedettséget okoz, csökkenti a stresszt és a szorongást, javítja a hangulatot és az önértékelést.

Egy társasjáték party során endorfin és dopamin hormonok szabadulnak fel az agyban – ezek a hormonok felelnek azért, hogy boldogságot érzünk. A játék segít abban is, hogy elfelejtsük a mindennapi problémáinkat és elmerüljünk egy másik világban.

Közösségi élmény

A társasjátékokat ráadásul nem egyedül szoktuk játszani, hanem másokkal együtt. A közös játék erősíti a szociális kapcsolatokat, növeli az empátiát és a kommunikációs készséget. A társasjátékozás során megoszthatjuk egymással az érzéseinket, a gondolatainkat és a tapasztalatainkat.

Továbbá a játék lehetőséget ad arra is, hogy új embereket ismerjünk meg és barátságokat kössünk. Ma már egyre több társasjátékokkal kapcsolatos program, klub és helyszín létezik, ahol új ismeretségekre tehetünk szert, miközben élvezzük a játék örömét.

A társasjátékoknak számos pozitív hatása van mind a szellemi mind a lelki állapotunkra. Nem véletlen, hogy egyre népszerűbbek a fiatalok és az idősek körében egyaránt. Érdemes kihasználni ezeket a nagyszerű tulajdonságokat és rendszeresen játszani a családdal, a barátokkal vagy akár idegenekkel is. A társasjáték nem csak szórakoztat: segít a mentális egészség megőrzésében.

Képek forrása: canva.com

Pin It on Pinterest

Share This