A legkisebbek, a gyerekek szemszögéből járja körül a válás és a gyász témakörét a HVG Extra Pszichológia Szalon következő előadása. A szervezők bátran fordulnak a kemény és megrázó téma felé, amivel még a felnőttek sem mindig képesek szembenézni – és valljuk be, ez nem is könnyű. Főleg nem a mi kultúránkban, ahol a gyász és a veszteség jellemzően tabutéma. Gyerekként még nehezebb, a kisebbek lelke még sérülékenyebb, az átélt trauma mélyebb sebet ejt, ami még felnőttkorban is sajoghat. Joggal merül fel tehát a kérdés, bármilyen nehéz is: Ki vigasztalja meg a gyereket?

gyerek veszteség

A választ Singer Magdolna, író, újságíró, gyásztanácsadó, mentálhigiénés szakember, a Napfogyatkozás Egyesület elnöke, a gyász hazai szakértője adja meg, akinek azonos című könyve október 16-án jelent meg a HVG Könyvek sorozat részeként.

Singer Magdolna előadásában és könyvében bevezeti a közönséget egy rejtett világba, megosztja azokat a történeteket, amelyeket gyerekek és felnőttek meséltek neki fiatalon átélt veszteségeikről, hogy segítsen megérteni, mit éreznek és észlelnek a gyermekek válás és halotti gyász idején, és hogyan vigasztalhatjuk, támogathatjuk őket életük e nehéz szakaszában.

Egyedül maradnak

Sokszor felnőttként sem vagyunk tisztában a saját érzéseinkkel, arról pedig fogalmunk sincs, hogy gyermekünkben mi megy végbe. Így a hiány meggyászolásában – ha egyáltalán megtörténik – a kicsik általában magukra maradnak, és ez a magány és elhagyatottság felnőtt életükre is kihat.

A Polcz Alaine szellemi útját követő, jellemzően az emberi sors elkerülhetetlen veszteségeit feldolgozó szaktekintély előadásában – a szervezők ígérete szerint – olyan kérdésekre is kitér majd, hogy

  • Vajon mit élnek át a gyerekek, amikor szüleik válnak, vagy amikor elvesztik egy közeli családtagjukat?
  • Mire van szükségük ezekben a nehéz időkben?
  • És ki vigasztalja meg őket, ha a szülők saját fájdalmukban, dühükben nem tudnak feléjük fordulni?

válás és gyász a családban

Ki vigasztalja meg a gyerekeket? – Válás és gyász a családban

Időpont: 2015. október 22-én 18:00-19:30

Helyszín: Budapest Music Center, 1093 Mátyás u. 8.

Jegyár: 1900 Ft (a jegy árából 1000 Ft a helyszínen HVG Könyvekre levásárolható).

Jegyek megvásárolhatóak: http://broadway.hu/ki-vigasztalja-meg-a-gyerekeket-singer-magdolna-gyaszterapeuta-budapest

Via HVG Könyvek │HVG Extra Pszichológia Szalon

Szólj hozzá!

Szabó Eszter Judit

Kommunikációs szakember, újságíró. Szeret szép dolgokat fotózgatni és jógázni. Ha kikapcsol, akkor túrázni megy. Vagy kosarazni. Ha csinál valamit, akkor azt szívvel-lélekkel teszi. A Pszichoforyou-ra ez különösen igaz.

Pin It on Pinterest