Recruitment és pszichológia – Így segít a toborzási folyamatokban

A munkaerő toborzás világában egyre fontosabb szerepet kap a pszichológia tudománya. Nem csupán a megfelelő szakmai készségek felkutatása a cél, hanem a jelölt személyiségének, motivációjának és munkahelyi magatartásának megértése is. Ebben a folyamatban a pszichológiai ismeretek kiemelt jelentőséggel bírnak.

recruitment

A munkaerő toborzás pszichológiája

recruitment folyamat során, a potenciális jelöltek értékelésében ma már nem lehet elsiklani a pszichológiai szempontok mellett. A személyiségtesztek, motivációs interjúk és a munkahelyi szimulációk mind-mind olyan eszközök, melyek segítenek a recruitereknek megérteni, hogy kik állnak a szakmai önéletrajzok mögött.

Jelöltprofilok és személyiségtesztek

Egyre több recruitment cég használ különféle személyiségteszteket a jelöltek értékeléséhez. Ezek az eszközök rendkívül hasznosak a kiválasztás során, hiszen többek közt segíthetnek felmérni a jelölt viselkedési mintáit, konfliktuskezelési képességét és csapatmunkára való hajlamát is.

Recruiter mint pszichológus?

Bár a recruiterek nem szakképzett pszichológusok, egy igazán kiváló toborzónak megfelelő pszichológiai érzékenységgel kell rendelkeznie ahhoz, hogy képes legyen felismerni a jelöltek rejtett képességeit és motivációit.

A pszichológiai perspektíva nem csak a jelöltek kiválasztásában, hanem a munkavállalók megtartásában és a munkahelyi elégedettség növelésében is központi szerepet játszik. Erre a célra ma már minden olyan vállalat, amelyik szeretne lépést tartani az aktuális trendekkel, foglalkoztat vállalati coach-ot, vagy pszichológust.

Munkahelyi elégedettség és elkötelezettség

A pszichológiai alapú toborzási stratégiák célja, hogy a munkavállalók ne csak a szakmai elvárásoknak feleljenek meg, hanem a vállalati kultúrába is jól illeszkedjenek. Ez növeli a munkahelyi elégedettséget és az elkötelezettséget.

Toborzás a jövőben

Ahogy haladunk előre a 21. században, a recruitment cégek egyre inkább támaszkodnak a pszichológiai ismeretekre, hogy hozzájáruljanak a munkaerőpiac egészségesebb és hatékonyabb működéséhez. Ennek már ma is jól látható hatása van, az azonban a jövő nagy kérdése, hogy hogyan alakítja tovább a pszichológia a toborzási folyamatokat.

Kép forrása: canva.com

Pin It on Pinterest

Share This