Három nő, akik milliók életére és gondolataira hatottak azzal, ahogy és amit mondtak. Egy író, egy kutató és egy szociálpszichológus. Őket nemcsak ünnepelni érdemes ezen a napon, hanem meghallgatni is. Újra és újra és újra… Nőnap alkalmából a 20 legnézettebb TED talk közül szemezgettünk.

3elragado

Susan Cain: Az introvertáltak ereje

Az egykori vállalati jogász, Susan Cain 2012 februárjában tartott előadást a TED-en. A prezentációjáról készült felvételt azóta 13 276 516 felhasználó nézte meg – nem véletlenül. Egy kultúrában, amelyben mindennél értékesebb társaságkedvelőnek és nyitottnak lenni, nem egyszerű – olykor szinte szégyellnivaló – befelé forduló emberként élni. Susan Cain szenvedélyes beszédében ezzel a mindent túlharsogó trenddel fordult szembe, amikor saját, és a történelmet formáló introvertált személyek példáján keresztül rávilágított arra, hogy a társadalom mennyire alulértékeli a zárkózottabb személyiségű embereket és az ő képességeiket, ahelyett, hogy támogatná és bátorítaná őket.

Az iskolarendszert, a munkahelyeket, sőt, még a vallási intézményeket is extrovertált embereknek tervezik, az ő igényeihez igazítják, ami miatt rengeteg kreativitás, energia és boldogság vész el

– állítja Susan Cain. Az előadó intenzív pszichológiai és neurobiológiai kutatási eredményire alapozva levezeti, hogy miért van szüksége a világnak arra, hogy a népesség közel felét (!) kitevő introvertált emberek igényeihez igazodva teret adjon a halk szavú, ám sok esetben kiemelkedően tehetséges és kreatív embereknek – akik nem a temperamentumuk ellenére képesek nagy szerelemre és teljesítményre, hanem azért, mert azok, akik, és olyanok amilyenek.

Susan Cain szerintünk mindenképpen gyarapítja a csodálatra méltó introvertált emberek sorát (merthogy saját bevallása szerint ő maga is az). Ha eddig még nem tettétek, szánjatok 20 percet erre a videóra, amelyből – többek között – az is kiderül, mi lapul az előadó színpadra felcipelt bőröndjében. Érdemes belenézni!

Brené Brown: A sebezhetőség ereje

Brené Brown, a Houston Egyetem szociális munkás szakirányának kutató-professzora 2010-ben lépett a TEDxHouston konferencia világot jelentő deszkáira. Azt valószínűleg akkor ő maga sem gondolta volna, hogy az előadáson készült videót 2016-ra már több mint 23 millió ember megnézi. Ennyi megtekintésnél tart ugyanis a sebezhetőség, bátorság, hitelesség és a szégyen témájában tartott prezentáció, amely a professzor tíz évig tartó kutatási eredményeit összegzi. Azt a kutatást, amelynek legelején Brené Borwn azt remélte, hogy mindent megtud majd a szégyen érzése mögött meghúzódó féleleméről és arról, miért érezzük olyan gyakran, hogy „nem vagyok elég jó”. Az út jóval szövevényesebbre sikerült, mint azt a kutató eredetileg gondolta volna:

több száz egyéni interjú és több ezer felvett kérdőív eredményei a félelemről szóló publikáció helyett, egy idegösszeroppanáshoz, kemény önismereti munkához, majd végül a sebezhetőség fogalmához kapcsolódó, a saját – és valószínűleg még nagyon sok ember – életét meghatározó felismerésekhez vezették.

(Brené Brown, Bátraké a boldogság című könyve 2013-ban magyarul is megjelent.) A videót pedig itt tudjátok megnézni:

Amy Cuddy: A testbeszédünk alakítja, hogy kik vagyunk

Amy Cuddy, szociálpszichológus minden idők második legnézettebb TED talk-ját tartotta 2012-ben. Az átütő erejű prezentáció – amelyet már több mint 32 millió felhasználó megnézett – a testbeszéd témáját járta körül, de nem az eddig megszokott szempontok alapján: az előítéleteket tanulmányozó társadalomtudós kutatásai során nem arra kereste a választ, hogy a nonverbális kommunikációnk milyen hatással van másokra, hanem arra, hogy milyen hatással van ránk. Ugyanis ránk is hatnak a saját nonverbális jeleink, a gondolatainkra, az érzéseinkre és élettanilag is – állította Amy Cuddy, akit a Harvard Business School docenseként kezdett el jobban érdekelni a hatalom és a dominancia nonverbális kifejezéstára és az a kérdés, hogy

vajon a nonverbális jelek irányítják-e azt, ahogy magunkról gondolkodunk, és magunkkal kapcsolatban érzünk? Igaz, hogy a testünk is hat az elménkre?

A választ, valamint Amy Cuddy lehengerlő és megkapó előadását az linkre kattintva ti is megismerhetitek:

Érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikket? Ha igen, akkor iratkozz fel hírlevelünkre, így biztosan nem maradsz le a legizgalmasabb pszichológiai témájú hírekről, programokról és cikkekről.

Via: TED

Foto: itt

Szólj hozzá!
Szabó Eszter Judit

Szabó Eszter Judit

Kommunikációs szakember, újságíró. Szeret szép dolgokat fotózgatni és jógázni. Ha kikapcsol, akkor túrázni megy. Vagy kosarazni. Ha csinál valamit, akkor azt szívvel-lélekkel teszi. A Pszichoforyou-ra ez különösen igaz.
Szabó Eszter Judit

Pin It on Pinterest