Love bombing – amikor túl gyors a szerelmi közeledés

Szerző: | 2023. 01. 21. | Én&Te | Olvasási idő: 8 perc

Először is tisztázzuk, hogy mit is jelent a love bombing. Ezt a kifejezést arra a jelenségre használjuk, amikor egy induló romantikus kapcsolatban az egyik fél folyamatosan elárasztja a másikat szerelmének jeleivel. Vagyis ajándékokat küld, üzenetekkel bombáz, nagy és látványos gesztusokat tesz. A hangsúly a „folyamatosan” szón van. Mert joggal gondolhatjuk azt, hogy egy induló kapcsolatnak igenis sajátja, hogy az ember gyakran biztosítja szerelmét az érzéseiről, valahol természetesen ezért is létesítünk szerelmi kapcsolatokat.

A gond ott kezdődik, amikor ez a viselkedés a másik fél számára már terhes lesz, kényelmetlenül érzi magát az ajándékoktól és a gesztusoktól, mert azok nem a szeretet kimutatásáról szólnak, hanem a kontroll megszerzéséről.

Fontosnak tartom ezen a ponton felhívni a figyelmet arra, hogy nem minden love bombing, ami annak látszik. Ne essünk abba a hibába, hogy love bombingnak címkézünk egy-egy, a lelkesedés hevében elkövetett túlkapást. A káros love bombingnak ugyanis van egy fontos tulajdonsága: a love bombernek nincs önreflexiója a saját viselkedésével kapcsolatban. Vagyis, ha szembesítjük azzal, hogy mi kellemetlenül érezzük magunkat ezekben a helyzetekben, akkor vagy megsértődik, vagy visszautasítja a visszajelzésünket, mondván, ő csak kedves akart lenni, hát már ez is baj…

30 % kedvezmény Pszichoforyou olvasók részére a HVG Könyvek valamennyi párkapcsolati témájú kötetére! Használd ezt a kuponkódot: PFYLOVE30 | A teljes könyvlista ide kattintva elérhető!

Kiből lesz love bomber?

Érdemes tudatosítani, hogy a love bomberek általában alacsony önbecsüléssel rendelkeznek, és a legtöbb esetben már túl vannak egy-két kapcsolati veszteségen, amelyet semmiképpen nem szeretnének újra átélni. Gondoljunk csak bele: lenne-e szüksége valakinek a folytonos szerelmi megerősítésre, aki önmagát megfelelő mértékben értékeli? Ugye, nem? Akinek stabil az önértékelése, az nem elárasztja, hanem figyelembe veszi a másikat, és a visszajelzéseket képes beépíteni a kapcsolat alakulásába anélkül, hogy személyes sértésnek venné őket.

A love bombereknél tehát a legtöbb esetben nem arról van szó, hogy rossz emberek lennének, hanem arról, hogy az alacsony önbecsülésük miatt sokkal több kontrollt szeretnének érezni a kapcsolatban, és ezt azzal vélik elérni, ha a másikat örökösen a szerelmükről biztosítják.

Hiszen ha folyamatosan jeleznek, és ők is folyamatosan visszajelzést kapnak arról, hogy rendben mennek a dolgok, akkor megnyugszanak, biztonságban érzik magukat.

Persze attól, hogy megértjük, miért bombáz valaki bennünket folyamatosan a szerelmével, még nem lesz kellemes benne lenni egy ilyen kapcsolatban. Gyakran nem tudunk mit kezdeni a bókokkal és ajándékokkal, mert egyszerűen túl gyakran érkeznek és nincs időnk feldolgozni vagy megfelelően válaszolni rájuk. Szélsőséges esetekben még az az érzésünk is lehet, hogy a másik el akar szakítani bennünket a barátainktól és a családunktól, hogy csak magának tudhasson minket.

Hogyan kezeljünk a love bombingot?

Ha ilyen helyzetbe kerülnél, fontos tudnod, hogy vannak lehetőségeid, hogy ezt a fajta viselkedést kezeld, és adott esetben visszautasítsd. És hogy hogyan csináld?

1. Határozd meg a saját határaidat!

Tudom, hogy ez olykor nagyon nehéz, hiszen könnyű elveszni abban, hogy vajon tényleg love bombing történik, vagy csak te nem állsz készen az ilyen típusú érzelemkifejezésre.

Bármi is legyen az ok, a lényeg az, hogy abban a pillanatban és akkor ez a fajta viselkedés neked terhes. Ennyi és pont. Ez ugyanis elég ahhoz, hogy kifejezd, hogy a te határaid ebben a pillanatban itt vannak.

Tudnod kell, hogy senkinek nem kell megengedned, hogy ezeket a határokat átlépje. Ahhoz viszont, hogy ez ne történjen meg, neked egyértelműen kell beszélned ezekről a határokról. Nem feltétlenül a másiknak, hanem saját magadnak. Ilyen egyértelmű kijelentés például, ha azt mondod, hogy csak hetente egyszer szeretnél találkozni a másikkal, hogy a karrierednek is éppen annyira fontos szerepe van jelenleg az életedben, mint a párkapcsolatnak, vagy ha egyszerűen kijelented saját magadnak, hogy nem egy kiszámíthatatlan emberrel szeretnél randizni, hanem valakivel, aki kiszámítható és következetes. Ez mind rendben van és megfogalmazható. Ne félj tőle!

2. Nézd meg, hogyan reagál a másik, ha visszautasítod a közeledéseit!

Könnyen megállapíthatod, hogy love bombingról van szó, vagy a másikat csak elragadta kicsit a kezdődő kapcsolat izgalma. Csak meg kell nézned, hogy mi történik, ha kedvesen visszautasítod az extravagáns gesztusokat.

Ha a másik csak egyszerűen elragadtatta magát, akkor el fogja fogadni a visszajelzésedet és hátrébb lép, megérti, hogy neked az ismerkedésnek ebben a szakaszában még túl gyorsak ezek a nagy érzelemkifejezések.

Ha viszont nem érti meg, tovább folytatja a bombázást vagy esetleg megsértődik azon, hogy visszajelzést adtál, az neked is egy jelzés kell hogy legyen, mégpedig arra, hogy jó, ha odafigyelsz a határaidra, és arra, hogy neked valójában mire is van szükséged. Ha a számodra kellemetlen gesztusok nem szűnnek meg, akkor pedig gondolkodj el a következő ponton:

3. Kiléphetsz a kapcsolatból, ha az számodra nem kényelmes!

Tudom, hogy nem egyszerű azt mondani egy ilyen helyzetben, hogy az a szerelem-cunami, amit kapsz, nem jó neked. Hiszen sokan vágyunk arra, hogy valaki odaadással forduljon felénk. Ugyanakkor az első az a szempont kell hogy legyen, hogy a romantikus kapcsolat, amibe belemész, neked megfelelő legyen. És ha a szerelmi bombázás sok neked, jogod van ahhoz, hogy nemet mondj erre a fajta közeledésre. Ha nem megy egyedül a nemet mondás, akkor pedig beszélj erről egy barátoddal vagy valakivel, akiben megbízol. Biztosan megadják neked a kilépéshez szükséges támogatást.

És mi van akkor, ha te vagy a love bomber?

Ha ezen elgondolkodsz, akkor már nagyon jó úton jársz ahhoz, hogy változtass is a viselkedéseden. Annyit kell tudnod elsősorban, hogy nincs semmi baj, ha belecsúszol egy-egy ilyen helyzetbe, mindenkivel megesik, hogy hibázik, nem megfelelően viszonyul más emberekhez bizonyos helyzetekben.

A fontos, hogy reflektálj magadra, és ismerd be, ha olyan helyzetet generáltál, amit a másiknak esetleg nehéz befogadni. De mit tehetsz, ha ilyesmin kapod magad?

1. Reflektálj magadra!

A love bombing egy rossz szokás, amit nehéz megváltoztatni. Az első és legfontosabb, hogy tudatosítsd, hogy ezt csinálod, és döntsd el, hogy lépéseket fogsz tenni azért, hogy ezt a szokásodat megváltoztasd.

2. Légy őszinte a partnereddel!

Ne szégyelld megkérdezni a partneredet, hogy milyen érzés számára a közeledésed. Ha azt jelzi vissza, hogy túl sok neki, amit csinálsz, akkor próbáld meg elkerülni a védekezést, a sértődést. Mert bár nagyon nehéz ezt megtenni, gondolj arra, hogy a másikhoz közel kerülni semmiképpen nem úgy tudsz, ha rányomod a saját érzelmeidet, hanem ha elég teret adsz neki arra, hogy benne is kialakuljanak azok az érzések, amelyekre te egy egyenrangú kapcsolatban vágysz.

3. Gondold át, hogy milyen mintákat tudsz megváltoztatni?

Ha izgalmas szerelmi viszonyra vágysz, az teljesen normális. De ha a kötődést manipulatívan próbálod elérni, az már nem elfogadható. Ha ilyen viselkedésen kapod magad, akkor állj meg és gondold át, hogy mit teszel, és tényleg arra vágysz-e, hogy ilyen eszközökkel szerezd meg a szeretetet. Tényleg óriási gesztusokat szeretnél-e tenni csak azért, hogy minél közelebb tudhasd a másikat? Nem kellemesebb, ha valaki egyszerűen önmagadért szeretne melletted maradni?

A love bombing jelensége nem egy ördögtől való dolog, a legtöbben akaratukon kívül csúsznak bele, és önreflexióval, a kapcsolatról való beszélgetéssel sok esetben fel is oldható ez a furcsa és kényelmetlen helyzet. A kulcs pedig az őszinteség, az önmagunkhoz és a másikhoz való kapcsolódás, valamint a belátásra való képesség. Ha ezek közül bármelyik is hiányzik, akkor pedig még mindig ott van a lehetőség, hogy megszakítsuk az éppen kezdődő kapcsolatot.

Forrás: ITT.

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Bokor Ági
Szövegíró, improvizációs tréner, imprószínész és drámapedagógus. Szerinte a komolyan vett játék tulajdonképpen maga az élet. Szövegíróként és improvizációs tréneri munkája során is azt szeretné elérni, hogy minél többekhez és minél egyszerűbben jusson el az a tudás, amitől egyszerűen kicsit jobb az élet. Szeret bringázni, szereti a nyarat, és a kutyáját, Bobeket.

Pin It on Pinterest

Share This