A csókolózás tudománya – sokan még a látványtól is viszolyognak

Szerző: | 2016. 02. 29. | Pszicho&Light | Olvasási idő: 4 perc

A csók a nyugati társadalmakban természetes része a szerelemnek és a párkapcsolatoknak. Nem lepődünk meg az utcán csókolózó párok láttán, és szinte elvárjuk, hogy a romantikus filmek is így érjenek véget – ha nincs csók, nincs „happy end”. De vajon mindenhol ilyen természetes ez a gesztus? A csók, mint az összetartozás kifejeződése univerzális és ösztönös volna?

csók

A kérdésnek az Indiana University Kinsey Intézetének kutatói jártak utána, méghozzá nem kevesebb, mint 168 különböző kultúrában vizsgálva az emberek csókolózási szokásait (csókként azon gesztusokat definiálták, amelyben a partnerek ajkai érintkeznek).

Nincs jelen minden kultúrában

Kutatásuk meglepő eredményeit az American Anthropologist című szaklapban publikálták. Nem is az döbbentette meg a szerzőket, hogy a számunkra olyannyira természetes gesztus úgy tűnik, nincs jelen minden kultúrában, hanem az arányok:

a vizsgált társadalmak mindössze 46%-ában használják a csókot, mint a szerelem, összetartozás kifejezését jelző gesztust. Ezzel szemben a többség, azaz a kultúrák 54%-a nem ismeri, és/vagy viszolyog is a csók láttán.

Justin Garcia, a kutatásban részt vevő professzor is meglepődött az eredményeken, és rávilágított, hogy a nyugati kultúrák etnocentrizmusa mennyire torzíthatja a szemléletmódunkat, arra hajlamosítva minket, hogy más csoportok kultúrájáról a sajátunkhoz viszonyítva vonjunk le következtetéseket.

csók1

A csók – a váladék-és feromoncsere révén – sokat elárul partnerünkről, s noha ezeknek az információknak nem is vagyunk tudatában, megalapozza, hogy mennyire érezzük „kompatibilisnek” magunkat partnerünkkel.

Életveszélyes lehet

De vajon mi az oka annak, hogy míg egyes kultúrákban ennyire természetesen kezelik a jelenséget, másokban még a gondolat is taszítóan hat? Miért nem csókolóznak Fekete-Afrikában, Új-Guineában, vagy Amazónia földművelő társadalmaiban?

A válasz a „csókolózó társadalmak” alulreprezentáltságára Garcia szerint éppen a nyálcserében keresendő: a váladékok cseréjekor ugyanis kórokozók cseréjére is sor kerülhet, ami rendkívül veszélyes lehet azon társadalmakban, ahol a szájhigiéniás körülmények nem megfelelőek. Így tehát a kevésbé fejlett társadalmakban a csók a romantikus randevúk szinte kötelező kelléke helyett, többek között (a kevésbé fejlett társadalmakban szinte halálos fenyegetésnek minősülő) légúti megbetegedések forrása lenne.

Ugyanakkor úgy tűnik, ha a körülmények lehetővé teszik, igyekszünk minél gyakrabban csókot adni (és kapni): a kutatók úgy találták, hogy minél fejlettebb a társadalom, annál gyakrabban csókolják meg egymást a párok.

Ezen a ponton azonban érdemes megjegyezni, hogy csak korrelációról beszélünk, tehát ok-okozatiságra nem tudunk következtetni, ahogyan azt sem tudjuk – egyelőre – hogy mikor jelent meg a csók, mint gesztus az emberiség történelmében. Ugyanakkor hasonló viselkedésformákkal már az állatok világában is találkozhatunk, például a csimpánzoknál (ahol a szájhigiénia valószínűleg szintén nem felel meg az általunk megszokottnak.)

Via: Bigthink; EurekAlert

Fotó: itt és itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

B. Szabó Anna
Idegtudomány szakirányon végzett, de tanulmányaiba egy nagyobb csipet pszichológia és mozgástudomány is vegyült. Jelenleg doktori tanulmányait folytatja Franciaországban, szabadidejét futással (sokszor a határidők elől is), túrázással, írással és társasjátékokkal tölti.

Pin It on Pinterest

Share This