A hétvégén Múzeumok Éjszakája!

Szerző: | 2016. 06. 22. | Social&Smart | Olvasási idő: 6 perc

Ismét közeledik június azon hétvégéje (jún. 25-26.), amikor országszerte több száz múzeum, skanzen, vár, állatkert, fürdő vagy egyéb kulturális intézmény nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, és várja érdekesebbnél érdekesebb programokkal az odalátogatókat. Az esemény különlegessége, hogy a helyszíneken a megszokott lehetőségeken felül számos új program, interaktív foglalkozás – kincsvadászat, felolvasóestek – várja a közönséget. A legtöbb helyen már délelőtt elkezdődnek a programok, melyek az egész napon átívelnek, és a legtöbb helyen egészen késő estig tartanak. Lássunk néhányat a közönség számára elérhető tengernyi lehetőség közül – avagy ezeket ajánljuk mi:

770733_1401957606

Hősködésre fel!

A 2016-os Múzeumok Éjszakájának fő témái azok a hétköznapi, vagy ismert „Hősök, felfedezők, újítók”, akik mertek nagyot álmodni és életükkel, munkásságukkal, cselekedeteikkel valamilyen, példa értékűt alkottak. Hiszen ők mind köztünk élnek.

Petőfi Irodalmi Múzeum

Ehhez igazodva igazi „hősképző” programmal várja ifjú közönségét a Petőfi Irodalmi Múzeum, hogy aztán hétpróbás bajnokokat faragjon belőlük. A legbátrabb vitézek megismerhetik a sárkányreptetés csínját-bínját, legyen szó egy-, vagy akár hétfejű szörnyetegről. Emellett emléket állíthatnak az előttük példaképként ragyogó János Vitéznek is, akinek tettei a mai napig legendásak.

Magyar Nemzeti Múzeum – Hősök tere

Hősökből a Nemzeti Múzeum környékén sem lesz hiány, hiszen megannyi mesehős, rajzfilmhős, szuperhős teszi tiszteletét, s mesél kalandjairól, tetteiről, legendás alakításairól az odalátogatóknak. A gyerekek mellett a felnőttek is találhatnak kedvükre programot: bemutatkoznak a mozi hősei is, a régi, jól ismert klasszikusokból, mint a Szamárköhögés, vagy a Szerencsés Dániel. Az este folyamán pedig a zene hősei mutatkoznak be, hogy aztán  táncba hívják az érdeklődőket.

Várkert Bazár

Hősök várnak a Várkertben is, ahol egy tematikus idegenvezetés során betekintést nyerhetünk a művészek, alkotók hétköznapi, ám nagylelkűségüknek köszönhetően annál hősiesebb megnyilatkozásaiba. Ezenkívül az I. világháború el nem feledett hőseit is bemutatják.

Nagytétényi Kastély

Felfedezőútra hív kicsit és nagyot a Nagytétényi Kastély programajánlója is, hiszen egy remek megfigyelőkészséget igénylő, érdekfeszítő nyomozói játék segítségével kíván a tudósok, hősök nyomába eredni. A tudósok titka elnevezésű esemény egy élőszereplős játékot takar, ahol mindenki előcsalogathatja a jó öreg Poirot-tól vagy Miss Marple-től ellesett ismereteit, hogy megfejtse a rejtvényeket. S miután minden rejtély megoldásra került, világzenei koncertekkel szórakozhat az odalátogató nagyközönség.

DSOKI20140621003

Fotó: Sóki Tamás

 Magyar Nemzeti Galéria – Picasso

A huszadik század egyik legkiválóbb, ecsettel vívó hősének alkotásait mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria. Az Alakváltozások 1895-1972 alcímet viselő kiállítás közel nyolcvan év munkásságát öleli fel, bemutatva az évek során megjelenő figurális ábrázolás változásait. A kezdeti kulturális, vallási, századvégi szellemiség hatásai mellett, a nagyközönség betekinthet a modern, a kubista felfogáson át a már-már szürrealista képek világába, nyomon követve az ecsetforgató zseni munkájának alakulását.

Természetesen az itt felsoroltak a színes repertoár csak egy szűk metszetét mutatják be. Ezeken felül számtalan érdekes elfoglaltságot találhatnak az érdeklődők, könyvtárakban, közművelődési intézményekben, kulturális örökségi helyszíneken, vagy a különféle civil szervezetek által szervezett programokon.

A helyszínek között este 6 órától hajnali 2.30-ig 7 buszjárat segíti a helyszínek megközelítését, melyek használata a belépő karszalagot viselők számára ingyenes. Emellett, a szervezők egy újdonsággal is előrukkoltak: a buszjáratok mellett, ez évtől elektromos autók is a látogatók rendelkezésére állnak, hogy megkönnyítsék a „háztól-házig” való közlekedést, melyek szintén a karszalag felmutatásával vehetők igénybe. Aki pedig nem riad vissza az intellektuális szórakozás mellett egy kis testmozgástól , az bátran használhatja a városban fellelhető bicikliket (MOL-BKK-BUBI kezdeményezés), melyekre a karszalaggal most kedvezményes bérletet válthat.

A letölthető mobil applikáció ( melyet itt tölthetsz le ) lehetővé teszi a programok állandó nyomon követését, segítségével a friss információk azonnal elérhetővé válnak, többek között, térképek segítik a tájékozódást, a barangolást a helyszínek között.

További információkat, a programok részleteit, elérhetőségeket a www.muzej.hu oldalán találhatnak az érdeklődők.

S hogy miért érdemes felkeresni a múzeumokat?
Amellett, hogy kutatások szerint boldogabbá tesz bennünket, ha élményeket vásárolunk tárgyak helyett, hatékony módja ez a program az új ismeretek megszerzésének. Ráadásul mindez közösségi térben történik, ami tovább növeli a pozitív hatásait.

Mi ott leszünk! Gyertek Ti is!

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Márki Anett Neszta

Pin It on Pinterest

Share This