„Ugyanúgy teljes család lesznek, és ugyanúgy a saját gyermekük lesz” – Az örökbefogadás lelki tényezői

Szerző: | 2016. 09. 16. | Család&Gyerek | Olvasási idő: 9 perc

„Az engedélyezett örökbefogadások száma összességében keveset változott az elmúlt tíz évben, az évente örökbe fogadható mintegy 2 ezer gyermekből 750–800-at fogadnak örökbe (2013-ban 726-ot)” – írta a KSH 2014-ben. Ezek a számok, de vajon min megy keresztül a vér szerinti szülő, az örökbefogadó szülő, és mindez hogyan hat az örökbefogadott gyermekre?  Ezekre a kérdésekre keressük a választ Bogár Zsuzsa tanácsadó szakpszichológussal, családterapeutával, az Ágacska Alapítvány egyik alapítójával, Az örökbefogadás lélektana című könyv szerzőjével.

lemond

Szakértőnk 2003 óta tart örökbefogadásra felkészítő tanfolyamokat szülők részére. A megnövekedett igényt jelzi, hogy míg 2003-ban kéthavonta indítottak ilyen csoportokat, ma már kéthetente szerveznek örökbefogadásra felkészítő tanfolyamokat.

„A növekvő igény, úgy vélem, kapcsolatban állhat a meddőséggel, funkcionális meddőséggel küzdők növekvő számával, illetve azzal, hogy ma már egyre kevésbé tekinthető tabunak az örökbefogadás. Ehhez hozzájárul az is, hogy egyre több ismert közéleti személyiség vállalja fel, hogy örökbefogadott gyermeket nevel” – véli Bogár Zsuzsa. A szakértő hozzáteszi: „Sok gyermek vár az örökbefogadásra, és sok az örökbe fogadó szülő is. Ennek ellenére mégis lassú az örökbefogadás folyamata, ami 3-4 évig is eltarthat. Meglehetősen alacsony a megvalósult örökbefogadások száma, ahhoz képest, hogy mennyien várnak. Gyakran nem illeszkednek a szülők igényei a gyerekekhez, sokan vannak, akik nem vállalják, hogy roma származású, idősebb, vagy betegséggel küzdő gyermeket fogadjanak örökbe.”

Az örökbefogadással kapcsolatos helyzetképet, folyamatábrát itt illetve további statisztikát az örökbefogadásra váró gyerekek korcsoportok és egészségi állapotuk szerinti megoszlásáról itt tájékozódhatsz.

Miért mondanak le a gyerekről?

„A vér szerinti szülők nagyon sokféle okból döntenek úgy, hogy lemondanak a gyermekről. Erre, nem lehet pontos választ adni, minden eset más és más. Volt, aki tanulmányait szerette volna folytatni, volt, aki hatgyermekes anya volt, és a hetedik gyermekét már nem tudta vállalni, volt, aki rossz párkapcsolat miatt határozott így. Ami közös bennük, hogy nagyon erős bennük a magukra hagyatottság érzése. Sokan titkolják is, a szégyen miatt, és ekkor nemcsak magukra vannak hagyatva, hanem ki is vannak szolgáltatva. Egyedül kénytelenek meghozni a döntést”

– mondja Bogár Zsuzsa, amikor a vér szerinti anyákban kavargó érzésekről, döntésük motivációjáról és arról faggatjuk, hogy ők hol és milyen segítséget kaphatnak ebben az érzelmileg megterhelő döntésben.

Civil szervezeteknél (például az Alfa Szövetség-nél, a Baptista Szeretetszolgálat-nál, a Bölcső Alapítvány-nál, az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület-nél, a Fészek Alapítvány-nál, a Gólyahír Egyesület-nél, vagy a Várva Várt Alapítvány-nál) lehetősége van a vér szerinti anyának átbeszélni szakemberekkel, pszichológussal, hogy a gyermekéről való lemondás tényleg szükségszerű-e, és lelkileg mivel jár.

A szakemberek segítenek abban, hogy a vér szerinti anya valóban átgondolt döntést hozhasson. A vér szerinti anyának hat hete van, hogy jelentkezzen a gyermekért – ha nem él a lehetőséggel, akkor jogerőssé válik az örökbefogadás. Az örökbefogadást követően van arra is mód, hogy a szülés után a vér szerinti anya információt kaphasson az örökbe adott gyermekéről. Ebben az a szervezet segíthet, ahol az örökbefogadás történt: ők felkeresik az örökbefogadó családot, megbeszélik velük, szeretnének-e mondjuk fényképet adni a gyermekről a vér szerinti anya részére, és ha igen, akkor az a szervezet közreműködésével eljuthat a vér szerinti anyához.

„Sokan, miután örökbe adták a gyermeküket, mélyen eltemetik magukba a történteket, és nem foglalkoznak vele, nem beszélnek róla, és nem is kérnek segítséget. Ezért róluk keveset tudunk”

– mondja Bogár Zsuzsa.

Akik örökbe fogadnak

De milyen lelki tényezők játszanak szerepet a szülőknél, akik szeretnének örökbe fogadni? Mit tanácsol a szakértő azoknak, akik még gondolkodnak, vagy akik a folyamat közepén vannak már, de elbizonytalanodtak?

Mielőtt valaki az örökbefogadás mellett dönt, fontos, hogy feldolgozza a veszteségeit – a gyermektelenség, a vetélés, vagy egy betegség, a sorozatos próbálkozások okozta kudarcok, mind-mind olyan tényezők, amelyek akadályozhatják azt, hogy teljes szívvel megélje valaki a szülővé válást. Ehhez érdemes szakember segítségét kérni.

Sokat segíthet például a párterápia, ahol mindez úgy valósul meg, hogy a pár szövetségét, közös megélését erősítjük, de járható út az egyéni tanácsadás is. Az örökbefogadást megelőző lelki munka Bogár Zsuzsa szerint azért is fontos, mert ritka, hogy egy pár két tagja egyszerre jusson el a döntésig, ami nagyon sokrétű és egyáltalán nem egyszerű…

Fontos, hogy egymással szemben legyenek türelmesebbek, és vegyék figyelembe, mit érez a másik. Felismerjék a lehetőségeiket, amit az örökbefogadás nyújthat. Fontos az is, hogy az örökbefogadás ne pótmegoldás legyen, ne szükséges rossznak éljék meg, hanem úgy, hogy ez az ő útjuk, ők igazi szülők. „Olyan is van, hogy a szülés során meggondolja magát az anya, és mégis vállalja a gyermeket, ami nagy fájdalom lehet az örökbefogadó szülőknek, de akkor el kell fogadni, hogy így kellett lennie” – teszi hozzá szakértőnk.

Az MTVA Család-barát című műsorában két örökbefogadó szülő, Krisztina és Tamás így vallanak saját tapasztalataikról:

„Bármikor félelem merülne fel bennük, forduljanak szakemberhez, vagy esetleg jöjjenek szülőklubba. Még meg sem kell szólalniuk, elég, ha hallgatják a többieket, és találkoznak olyan családokkal, akik már túl vannak a procedúrán. Az itt hallott információk, a történetek, tapasztalatok sokat segíthetnek a döntésben, vagy egy félelemmel teli helyzetben”

– tanácsolja Bogár Zsuzsa.

Örökbefogadás lépésről lépésre

Az örökbefogadó szülőknek első lépésként a TEGYESZ-be (Fővárosi Gyermekvédelmi Központ, Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat) kell jelentkeznie. Az eljáráshoz szükséges iratokat, mint például orvosi-, vagy jövedelemigazolásokat érdemes előre összekészíteni.

A reménybeli örökbefogadó szülők ezután pszichológussal beszélgetnek, ahol a szülők alkalmasságát vizsgálják. A továbbiakban környezettanulmányt is készítenek, ellenőrzik például, hogy alkalmas-e a lakókörnyezet gyermeknevelésre. Ezt követi egy 21 órás felkészítő tanfolyam, amit a TEGYESZ-ben, vagy egy arra jogosult civil szervezetnél, így az Ágacska Alapítványnál is el lehet végezni. A folyamat 2-3 hónapig tart, azonban a várakozás folyamata több év is lehet, az eltérő igények miatt.

A jelentkezési lapon választani lehet, a titkos (titkos mind a vér szerinti szülő, mind az örökbefogadó szülők kiléte, és a gyermekről szerzett információk korlátozottak, a folyamat a TEGYESZ-en keresztül megy végbe) vagy a nyílt (civil szervezeteken keresztül történik, az örökbefogadó szülők megismerik és kapcsolatot tarthatnak a vér szerinti szülővel, végigkísérhetik a várandósságot, sok információt kaphatnak a gyermekről) örökbefogadás között. Szakértőnk szerint érdemes mindkettőt bejelölni, így az igénylők két állami sorszámot is fognak kapni. Ez azért fontos, hogy ne zárják el magukat lehetőségektől, növeljék az esélyeiket. Dönteni később is ráérnek.

A következő lépés akkor érkezik el, ha az örökbe fogadni szándékozó szülők az elképzelésüknek megfelelő gyermeket találnak. Ilyenkor első lépésben megkeresik az örökbefogadó szülőket, és mesélnek a gyermekről, fényképet is mutatnak róla. A beszélgetés során kapott információk alapján a szülőknek el kell dönteniük, hogy szeretnének-e megismerkedni a gyermekkel, elindíthatják-e a folyamatot.

Bogár Zsuzsa szerint fontos, hogy a szülők ezen a ponton őszintén és szívből döntsenek, nyugodtan mondjanak nemet, ha úgy érzik, ebből semmi hátrányuk nem lesz.

Ha a szülők úgy döntenek, hogy szeretnének megismerkedni a gyermekkel, akkor megkezdődik a barátkozás folyamata. Kisbabáknál besegítenek az etetésbe, pelenkázásba, a nagyobbakkal először játszanak, majd később elvihetik sétálni a gyermeket, együtt tölthetnek az otthonukban egy hétvégét. A barátkozás, mint folyamat időtartama nincs megszabva, egy szakmai team dönti el, hogy milyen „gyorsan” haladhatnak.

Hivatalosan családba fogadással egy hónapig együtt élhetnek a gyermekkel az örökbefogadó szülők, majd egy szakember, által készített újabb környezettanulmány eredményét követően válhat jogerőssé az örökbefogadás.

Fotó: itt, meg itt és itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Bacsinszki Petra

Pin It on Pinterest

Share This