„Egy bajnok csapat mindig legyőz egy csapat bajnokot” – Ezért jó együtt sportolni a kollégákkal

Szerző: | 2019. 04. 01. | Munka&Motiváció | Olvasási idő: 9 perc

Legális teljesítménynövelő, közérzetserkentő, természetes irodai lég(kör)frissítő. Bizonyítottan jobb fejjé teszi a kollégákat – még téged is –, a főnök inspirálóbbá válhat tőle, mint Mel Gibson a Rettenthetetlenben. Katalizátor, ami az egy térben végzett tevékenységből valódi csapatmunkát érlel. A közös sportolás közvetetten, mégis elsöprő erővel lendíti fel a munkahelynek… nos, minden elemét.

Forrás: https://hu.123rf.com

Nem véletlen, hogy a sportolási lehetőségek biztosítása mára az egyik legelterjedtebb módja lett az általános alkalmazotti elégedettség, a cégen belüli csapatkohézió vagy épp a hatékonyság növelésének. Mára itthon is bevett szokássá vált a munkahelyi „mozgáskülönítmények” támogatása: nagy sikerrel működik például az All you can move-kártya mint cafeteria-elem, léteznek kerékpáros közlekedést ösztönző cégek, népszerű a Legfittebb Munkahely Program és a Fut a cég nevű kezdeményezés is – utóbbi 2006 óta serkenti mozgásra a céges sportcsapatokat, a BSI pedig legtöbb futórendezvényén külön kategóriát indít számukra.

De miért nem mondjuk a céges kórus vagy a vállalati gyöngyfűzőklub intézménye vált ennyire népszerűvé? Milyen hatással van a dolgozóra, a vezetőre, a közösségre és a szervezet működésére az, ha a kollégák együtt edzenek?

Sztráda a személyes fejlődéshez, avagy: legyen az egyén a helyén

A rendszeres testmozgás már az egyén szintjén drasztikus változásokat okoz mind fizikailag, mind mentálisan, de kedvezően befolyásolja a személy munkahelyi működését is. Gadanecz Péter, pszichológus rámutat, hogy

 • a sport által rengeteget tudhatunk meg a teljesítményhez fűződő viszonyunkról, kitartásról, siker és kudarc megéléséről, csapatban való viselkedésünkről,
 • mozgás közben megszabadulunk egy jókora adag stressztől, így jobban alszunk, kevésbé hiányzunk a munkahelyről betegség miatt,
 • hosszabb ideig tudunk koncentrálni, türelmesebbek és jobb csapatjátékosok leszünk,
 • nő a saját hatékonyságunkba vetett hitünk, hosszú távon az önbizalmunk,
 • a testmozgás beiktatása a mindennapokba megtanít a hatékonyabb célállításra, és jobb szervezőt is farag belőlünk.

Az Employee Benefits cikke felhívja a figyelmet arra is, hogy manapság, amikor a munkaidő és a szabadidő ennyire összefolyik – állandóan elérhetőnek kell lennünk, létezik a home office intézménye és rengetegen ülnek le még este a gép elé „csak ezt a táblázatot befejezni” –, óriási segítséget jelenthet az a rendszer, amit a munkahelyi kereteken belül biztosított sportolás visz a munkavállaló életébe.

Forrás: BSI

„Egy bajnok csapat mindig legyőz egy csapat bajnokot”

Impozáns mondat – a gond csak az, hogy bajnok csapat nem terem minden bokorban, és főleg nem magától: tenni is kell érte. A csapatmunka ugyanis nem azonos az egy légtérben végzett párhuzamos tevékenységek összességével: közös célt, együttműködést és kommunikációt feltételez, és paradox módon felturbózhatja a neki alárendelt egyéni teljesítményt is. Az egyedi jellemek, képességek közös cél érdekében történő összehangolása, a szerepek hatékony kiosztása mindig egy folyamat, a céges sport ebben pedig kiváló katalizátor lehet.

Amikor a munkatársak együtt sportolnak, egy másik szerepben mutatkoznak meg: aki a munkahelyen a főnököm, beosztottam, a HR-es kolléga a B-szárnyból, most a csapattársam, ő ad nekem gólpasszt. Ilyen oldottabb hangulatú tevékenység közben nem csak a személyes szorongás enyhül, de a tagok közötti látható-nem látható feszültség is

– mondja Gadanecz Péter. Ahogy a sportra általában, a céges sportra is igaz, hogy kimozdít a komfortzónából, ott pedig a kihívások mellett kincsekre is bukkanunk. Meglepő lehet egy másik helyzetben megtapasztalni a társak addig ismeretlen erősségeit, új alapok születhetnek közös beszélgetésekre, informális tevékenységekre. Erősödik a csapaton belüli bizalom és a közös célért való munka révén a csoportkohézió is. Ráadásul a sportoló kollégák, különösen csapatként, pozitív példájukon keresztül képesek mozgásra buzdítani társaikat, erősítve ezzel az előbbi hatásokat – fejti ki a pszichológus.

Mindezt megerősíti Alma is, aki évek óta vezet munkakezdés előtt félórás reggeli edzéseket a kollégái számára. Beszámolója szerint a munkatársaival sokkal többet beszélgetnek egymással, energikusabbak és mosolygósabbak mozgás után, és a feladataikat is lendületesebben, jobb kedvvel végzik. Alma a közösségi szempont mellett az egyéni sikerélmény jelentőségét is kiemeli: „Az első közös sportprogramunk egy szervezett futás volt. Nekem életem első öt kilométere volt, ráadásul kellemes csalódást jelentett, mert élveztem: a kollégáim végig támogattak, mondták, hogy menni fog, és ne adjam fel. Ezzel kicsit közelebb kerültünk egymáshoz” – meséli.

https://hu.123rf.com

De miért pont a futás?

A Positive Psychology Program vonatkozó írása a bajnok csapat hét ismérvét összegzi:

 • csapatidentitás,
 • motiváció,
 • érzelmi tudatosság,
 • kommunikáció,
 • stressztűrő képesség,
 • konfliktuskezelés
 • pozitív attitűd.

A sport annyira komplex, hogy ezeknek az ismérveknek mindegyikét jó irányba mozdítja el.

Minden közösen végzett sporttevékenységnek lehet haszna, ám szakértőnk szerint bizonyos szempontból a csapatsportok előnyösebbek: egyrészt mert játékosak, gyors megerősítéseket kínálnak, másrészt mert a csapattagok közötti dinamikára, együttműködésre építenek. Hogy mégis a futás lett a legnépszerűbb céges sporttevékenység, annak a praktikus okok – pl. alacsony felszerelés-igény, költséghatékonyság – mellett más okai is vannak.

„A társak jelenléte motivál a jobb teljesítményre, vagy egyáltalán arra, hogy kimozduljunk a négy fal közül. Egy lazább futás alkalmat ad egy jó beszélgetésre, a természet élvezetére, egy nehéz táv közös teljesítése során egymás segítése, motiválása mélyíti a bizalmat. Egy futóeseményen való részvétel egyéni szinten is mérföldkő lehet, egy váltófutás ehhez még hozzáadja azt az érzést, hogy az egyén a csapatának sikeréért dolgozik, és a táv teljesítésével, egy jó teljesítménnyel munkahelye büszkeségét és elismerését vívhatja ki” – magyarázza a szakértő.

Ha sejtszinten bombajó, szervezeti szinten kirobbanó siker

A szervezett sportprogramok tehát szemlélet- illetve viselkedésformáló hatással vannak a dolgozókra.  A játékos-vetélkedő közeg motiválja a kollégákat, hogy hozzájáruljanak a közös sikerhez, az egészségmegőrző hatása révén csökken a munkahelyi hiányzások száma.

Egy 2013-as kutatás szerint a HR-guruk több mint felének meggyőződése, hogy ha a cég sportolási lehetőséget – és akár egészséges étkezést is – biztosít az alkalmazottainak, ők elégedettebbek, a céghez lojálisabbak, nem utolsó sorban sokkal produktívabbak lesznek, így várható, hogy ez a cég összteljesítményén is megmutatkozik majd. Még a vezetői szerepben lévőkre is fejlesztő hatással van, ha részt vesznek a közös sporttevékenységben. A vezetői skillek többségét – pl. kommunikáció, stratégiai- és szervezési készségek, önfegyelem, feladatkiosztás stb. – biztonságos, játékos, mégis versenyszellemtől fűtött környezetben csiszolhatják vagy mélyíthetik el.

A közös sportolás azonban nem old meg mindent: Gadanecz Péter szerint ez inkább a csapatépítés, a prevenció és a rekreáció eszköze, nem a problémakezelésé. „Nagyon mélyen gyökerező problémákat egy jó céges focitorna vagy sárkányhajózás nem tud megoldani. Egy új csapat összeszoktatásánál, új tagok integrálásánál vagy közös értékek megerősítése céljából, rendszeres tevékenységként beiktatva viszont nagyszerű hatásai lehetnek a közös sportnak” – mondja.

Ha egy derűs hangulatú munkahelyi futócsapat nem is nevezhető univerzális csodaszernek, számtalan módon járulhat hozzá az egyén és a munkahelyi közösség életminőségéhez. Az pedig majdhogynem borítékolható, hogy amelyik kolléga céges pólót ölt és futócipőt vesz, kisebb eséllyel köti fel a nyúlcipőt, és mondja azt, hogy „kalap, kabát!”

A céges sportolásra és ezzel együtt a munkahelyi közösség összekovácsolására remek alkalom a közelgő 34.Telekom Vivicittá Városvédő Futás, amely egyúttal a Fut a cég – 2019. versenysorozat része.

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Király Eszter
Újságíró, szerkesztő. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa.

Pin It on Pinterest

Share This