„A szavak a csönd kimondható részei” – az Élet a sorok között című könyvet ajánljuk

Szerző: | 2022. 08. 31. | #SAJÁTÉLMÉNY | Olvasási idő: 8 perc

Kényelmesebb lenne meghallgatni? Kattints ide, felolvassuk neked a cikket:

Először talán bizonytalanul ízlelgetjük ezt a szót: irodalomterápia. Eszünkbe juthat a középiskolás verselemzések unalma, vagy a kényelmetlen lelki feltárulkozás, amelyet a pszichológus székéhez társítunk. Elárulom, egyikhez sincs igazán köze. Béres Judit Élet a sorok között című könyve első fejezetének jelentős részét arra szentelte, hogy a tévhiteket eloszlatva megmutassa az irodalomterápia számtalan színes, szavakkal gyógyító, a mélyen lapuló érzelmeket előhozó és kisimító csodáját. Apránként feltárja, életünk mennyi platformján tudnánk használni ezt a módszert, ha adnánk neki egy esélyt.

Önismereti téttel olvasásra, írásra hív

Az irodalomterápia során nem csupán passzív figyelőként vagyunk jelen, hanem önmagunkat és személyes érintettségünket keressük a szövegben. Ez a módszer kontrollt ad, hogy ne ragadjunk bele panaszainkba, megoldatlannak vélt kapcsolatainkba, élethelyzeti bizonytalanságunkba, régi sérelmeinkbe. Munkára ösztönöz és egyben izgalmas kihívást is ad, hiszen nekünk magunknak, önmagunkban kell megtalálnunk a válaszokat a kérdéseinkre – de ebben mégsem maradunk egyedül.

A megfelelő sorok ugyanis gyógyítanak. Néha kimondják azt, amit mi képtelenek lennénk megfogalmazni. Ahogy meghalljuk őket, valahogy az az érzésünk támad, hogy valami a helyére került.

élet a sorok közöttBéres Judit könyve azt mutatja meg, hogy olyan ez, mint egy önismereti vándorút. Ahogy haladunk, passzív figyelem helyett folyamatos élményekkel, tanulságokkal gazdagodunk. Ha az olvasást jól használjuk, szervezettebbé válhat a személyiségünk, és megelőzhetjük a lelki betegségeket. Méghozzá úgy, hogy az olvasás támpontokat ad érzéseink azonosításához, a viselkedésünkre való rálátáshoz, önmagunk és a világ jobb megismeréséhez és megértéséhez, miközben a fókusz bennünk van; új érzések, motivációk, attitűdök születnek, mely rövidebb és hosszabb távon egyaránt teljesebbé teszi életünket.

Az elég fontos témák

Kapcsolódni, figyelni, gondolkodni tanít az irodalomterápia, segít az elszigetelődés elleni küzdelemben, szorongásoldó, projekciós felületet ad, katarzishoz juttat, problémamegoldó készséget fejleszt, mozgósítja kreatív énünket, demokratikus közeget biztosít és talán a legfontosabb: énidőt teremt.

Néha az olvasás önmagában nem elég, mint énidő vagy hobbi. Hogy igazán kreatív, építő értékké váljon, érdemes továbbvinni az olvasottakat.

Az irodalomterápia minden életkorban elkezdhető, bármely élethelyzeti dilemmához kapcsolható. Olyan dolgokat is előhoz, melyekről egyedül talán képtelenek lettünk volna beszélni – de nem csak felszínre segíti, hanem gyógyítja is őket, megoldókulcsokat ad.

Ilyen például a nehéz élethelyzetekben való elszigeteltség oldása, a változástól való félelem, a veszteségkezelés, a halálfélelem oldása, az egzisztenciális szorongás, az önegyüttérzés, önképünk elfogadása, a testtudat, a traumafeldolgozás, a párkapcsolati elakadás, vagy akár a transzgenerációs örökségeink feloldása. Mivel minden korosztálynak szól, így a szülők is sok segítséget kaphatnak, mert a rengeteg ajánlott olvasnivaló között találhatók mesék és kiskamaszoknak készült szórakoztató irodalmak is.

Láttátok már új videósorozatunkat, az Irodalom & Önismeretet a Youtube-csatornánkon? Ebben a sorozatban állandó szerzőnk, Barkász Heléna klinikai szakpszichológus beszél érzelmi életünk fontos témáiról az irodalmon keresztül. Versek, novellák, regények – mindannyiunknak megvannak a kedvencei. Miért ne használnánk őket az önismereti utunkon?

Ez az írás mit jelent számodra?

Van olyan sora, ami megérintett? Találó kérdések, amelyek talán még így, egy cikkben olvasva is elgondolkodtatnak. Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel találkozik az is, aki részt vesz egy irodalomterápiás foglalkozáson. Persze tisztában vagyunk azzal, hogy sokak számára nem adatik meg, hogy részt vehessen egy hasonló csoporton. A távolság, az anyagiak, vagy akár a félelem az újtól – akadályai lehetnek ennek a lehetőségnek. Pedig legyen szó bármilyen önismereti közösségről, óriási haszna van az egymástól kapott mintáknak, a reflexióknak és az őszinteségnek.

A könyvet olvasva sokszor volt olyan érzésem, mintha magam is egy irodalomterápiás foglalkozáson ülnék, ezért jó szívvel ajánlom azoknak is, akik valamiért nem tudnak részt venni egy hasonló csoport alkalmain. Rengeteg nagyon találó, a foglalkozásokon is elhangzó önismereti kérdés szerepel az egyes fejezetekben, és több esetleírásból is idéz a szerző – valódi, hús-vér emberek történeteiből, akik végigcsinálták ezt a folyamatot. Általuk bepillantást nyerünk abba, hogy milyen messzire vihet el az olvasáson át vezető önismereti út, és a sorokon keresztül közvetve mi magunk is hatékonyabban kezdünk megküzdeni a mindennapi élet kihívásaival.

Ez is vitathatatlan erénye az Élet a sorok között című könyvnek, de amibe talán elsőként beleszerettem, hogy a könyv végén található egy mini szépirodalmi szövegmelléklet. Az interneten való hosszas kutakodás helyett elegendő csak hátralapozni, és ott várnak a foglalkozásokon jól bevált novellák, regényrészletek, versek. Minden egyben van, így gyakorlatilag megtarthatod magadnak otthon az egyéni irodalomterápiás foglalkozásod. A könyv fejezetei egy-egy fő téma köré szerveződnek, amelyekhez több mérlegelhető szempont is tartozik, így ezekből válogathatunk az értelmezéshez.

Hogyan segít maga a szöveg?

„Annyi mindent nem tudunk kimondani, mert túl fájdalmas. Reménykedünk, hogy amit ki tudunk mondani, enyhíti a többit, vagy valamilyen módon lecsendesíti. Kárpótolhatnak a történetek. Mert a világ méltánytalan, igazságtalan, megismerhetetlen és öntörvényű. Amikor elmesélünk valamit, saját törvényeink szerint tesszük, de úgy, hogy nyitva hagyunk egy ajtót. Változatot írunk, de sohasem véglegest. És talán reméljük, hogy valaki majd meghallja a csöndeket, és folytatódhat a történet, újra elbeszélhető lesz. Amikor írunk, ugyanúgy felkínáljuk a csöndet, mint a történetet. A szavak a csönd kimondható részei.”idézi a könyv Jeanette Winterson szavait.

Sokszor fogalmazzák meg a páciensek, hogy ahogy szövegként összeállt bennük és kimondhatóvá vált egy gondolat, egyszerre fel is oldódott belső feszültségük egy része. Azt is szokták mondani, hogy nem tudnák megfogalmazni úgy, ahogyan külső szemmel keretbe foglalja a terapeuta, hogy mi is az ő megoldandó kérdésük az életükben.

Néha hasonlóképp segít egy jól eltalált sor; kimondja azt, amit talán még magunknak sem mertünk megfogalmazni, de egyben feloldoz, gyógyít, rendet teremt.

Ez volt talán a legfontosabb üzenet, amit elvihettem ebből a könyvből, hogy akár egyénileg, otthon, lapozgatás közben, akár csoportban, online vagy személyesen, de közvetve, egy külső személy mondatain keresztül megérthetünk valamit az életünkből. Béres Judit a rengeteg vers, novella és regényajánláson felül sok-sok feladatot is megosztott az egyes témakörökhöz kapcsolódóan. Így a mások előtt szégyenlősek, a csoporttól elzárkózók, de az irodalomterápia iránt érdeklődők a négy fal között is kipróbálhatják magukat, esélyt adva egy izgalmas önismereti útnak.

Béres Judit Élet a sorok között című könyvét itt tudod megrendelni.

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Barkász Heléna
Klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta jelölt, család- és párterapeuta jelölt. Munkája során igyekszik kerek egészként értelmezni kliensei múltját-jelenét, ösztönözni őket jövőképük formálására, s erre alapozva kéri őket minél személyesebb célok megfogalmazására. Szakmai hitvallása az, hogy a saját személyiséghez igazított motivációk a legtöbb reménnyel kecsegtető iránytűk a változás felé. Ezek megfogalmazására és az emellett való kitartásra ösztönzi a hozzá fordulókat.

Pin It on Pinterest

Share This