Amikor a tested ellened fordul – Az endometriózisról beszélgettünk Árvai Nórával

Szerző: | 2017. 08. 09. | Test&Lélek | Olvasási idő: 10 perc
A cikk érzékeny témájára való tekintettel ezen az oldalon nem jelenítünk meg reklámokat.

Napjainkra egyre több nő küzd a nőiségének megélését, egészégét, mindennapjait megnehezítő menstruációs ciklust érintő zavarokkal, elhúzódó, problémás menstruációs időszakkal, ciklikusan visszatérő, vagy állandóvá váló alhasi, kismedencei és derékba kisugárzó krónikus fájdalommal, emésztést és kiválasztást érintő problémákkal és a teherbe esés nehézségével. A felsorolt, endometriózis tünetcsoport körébe tartozó problémák a 21. század második évtizedére a világon összesen mintegy 176 millió nőt érintenek, hazánkban mintegy 528 ezren küzdenek a betegség tüneteivel.

Az érintettek számára az elhúzódó, gyakran nem diagnosztizált betegség komoly testi és lelki megpróbáltatásokkal jár együtt. Erről a komplex, a felsoroltak mellett számos tünetet magában foglaló betegségről Árvai Nórával beszélgettünk. A krónikus betegeket segítő pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, szexuálpszichológiai szakpszichológus, egészségügyi- és orvos coach, az Endoblog szerkesztője szerint  a betegségből eredő önértékelési, szexuális – és párkapcsolati problémák orvoslása is fontos része a terápiának.

Az endometriózissal mint betegséggel egyre gyakrabban találkozhatunk, és egyre több nőt érint a világon ez a probléma. De tulajdonképpen mi is az az endometriózis?

Normális esetben az endometrium szövet csak a méh belső falát borítja, endometriózis esetén  azonban megjelenik ettől eltérő helyeken is a szervezetben. Általában a méh külső falán, a petefészkeken, a méhtartó szalagokon, a húgyhólyagon, összenövéseket alkothat a hashártya borítékán, nagyon ritkán ízületekben, akár tüdőben, agyban is. Ezek a rendellenes helyen elhelyezkedő szövetek ugyanúgy viselkednek, mintha a méh üregén belül lennének, minden ciklusban megvastagszanak, és véreznek is. Ez a vér azonban a menstruációval ellentétben nem tud kiürülni a hüvelyen át a szervezetből, erőteljes fájdalmat, görcsöket okoz, és úgynevezett steril gyulladást kelthet az érintett szerven és annak környezetében.

A tünetek tehát túlmutathatnak a menstruációs ciklust érintő zavarokon. Mik az első jelek?

Az első tünet, amivel orvoshoz fordulnak az érintettek vagy az egyre erősödő fájdalom, vagy a fogamzási nehezítettség. Egyéb tünetek a  rendellenes vérzés, fájdalmas szexuális együttlét, krónikus fáradtság, puffadás, derékfájdalom, székrekedés vagy hasmenés, véres vizelet/széklet és egyéb, az érintett szervre specifikus tünetek.

Hogyan jut el a beteg a diagnózisig? Illetve a diagnózisig vezető úton milyen nehézségekkel kell szembenézniük az érintetteknek?

A diagnózisig vezető út hosszú lehet, mert rutin nőgyógyászati vizsgálat alkalmával az endometriózis nem látszik, még ultrahangon és MR vizsgálat során is csak a petefészek csokoládé cisztája mutatható ki, az apróbb léziók, összenövések nem.

Sokszor évek telnek el orvostól orvosig való rohangálással, a nők és családtagjaik, szeretteik néha már maguk is megkérdőjelezik, hogy valóban áll-e organikus ok a tüneteik mögött, ami szintén egy megterhelő szituáció. Ezekben az esetekben a negyedik-ötödik negatív lelet után nincs freudi betegségelőnyről szó, nincs „jaj drágám, fáj a hasad, pihenj le, főzök egy teát”, hanem az van, hogy „de hát megmondta az orvos is, hogy semmi bajod, ne hisztizz már”.

Egy másik, sajnos egyre erősödő tendencia viszont, hogy különféle, tudományosan nem igazolt módszerekkel néhány orvos vagy magát orvosnak kijelölő természetgyógyász guru minden hasfájást endometriózisnak címkéz, hogy kencéket, pirulákat adhasson el a pácienseknek. Fontos tehát, hogy nem minden hasfájás endometriózis, a biztos diagnózist mindmáig egyedül a laparoszkópia jelenti, és bár rengeteg ígéretes kutatás van a műtét nélküli pontos diagnózis felkutatására, erre még sajnos egy kicsit várni kell.

Árvai Nóra

Mi történik a diagnózis után?

A diagnózis egyrészt megkönnyebbülést hoz, hogy mégis megtalálták az okot a fájdalom, a terméketlenség hátterében. A rémet nevesíteni lehet, ekkor már nem egy megfoghatatlan valami, hanem konkrét dolog, amivel szembe lehet nézni. A bizonytalanság félelme alábbhagy és megjelenhet a remény, hogy van megoldás. Emellett az őrült „guglizás” és rémsztori olvasás is jellemző, hiszen mindenki szeretne többet tudni a saját állapotáról, de ez folyamatos szorongáshoz és a problémára való beszűküléshez vezethet.

A tünetek mind testileg, mind lelkileg megviselik az érintetteket. Milyen lelki és pszichés terhekkel, nehézségekkel jár együtt a betegség?

Az endometriózis az érintett nők életminőségét komolyan befolyásoló betegség. Negatív hatással van mind a párkapcsolatra, mind a szociális életre, munkahelyi, anyagi és komoly pszichológiai problémákat okozhat. Nagyon nehéz megküzdeni a betegséggel, nem pusztán a fizikai tünetekkel, de ráadásul még a lelki gondokkal is.

Sok nő egyedül, szerelem és barátok, gyakran még ennek tetejébe munka nélkül marad, belesüpped magányába, esetleg depressziós lesz. Minden gondolatát az endometriózis köti le, de nincs a közelében olyasvalaki, akivel őszintén beszélhet a problémáiról, aki megfogná a kezét és átsegítené a nehéz időszakon. Nagyon gyakori a bűntudat: szégyelli, hogy nem tud úgy „teljesíteni” nőként, női önértékelése, önbizalma csorbul. Gyakori a saját testtől való elidegenedés, az orvostól orvosig való szaladgálásban kiveszik a nő kezéből a saját testét illető kontroll érzetét.

A lehetséges meddőség fenyegető árnyéka, a fogamzás késése szintén nem elhanyagolható szempont, a nők gyakran olyan kínzó kérdésekkel találják szembe magukat, hogy milyen nő vagyok én, még szülni se tudok a páromnak, nem tudom neki ezt megadni, lehet, hogy jobb lenne neki nélkülem?

Hogyan lehet ezek után elindulni a gyógyulás útján? Az orvosi beavatkozásokon, kezeléseken túl, milyen módszerek, eszközök segíthetnek a gyógyulásban?

Orvosilag a diagnosztikus műtét egyben terápiás is, laparoszkópia során már oldják is az összenövéseket, eltávolítják a cisztákat. A műtéti és/vagy gyógyszeres kezelésnek három fő célja van: egyrészt csökkenteni a kismedencei fájdalmat, másrészt növelni a teherbeesés lehetőségének valószínűségét, harmadrészt pedig megakadályozni a betegség kiújulását ameddig csak lehetséges.

Ez a módszer sajnos nem jelent végleges gyógyulást, ahogy a gyakran „receptre” felírt gyermekáldás sem. A műtét, vagy  a sokszor kellemetlen mellékhatásokkal járó hormonális gyógyszerek elhagyása után a betegség általában újra felüti a fejét.

A betegek emiatt gyakran az alternatív gyógyászathoz fordulnak segítségért gyógyulásban, vagy legalább a tünetek enyhülésében reménykedve, ami egyrészt jó, mert visszanyerik a kontrollt és azzal együtt az érzést, hogy tudnak tenni magukért. Másrészt rossz, mert tovább erősödik a betegségtudat, a beszűkülés állapota. Az eredménytelenség  gyakran vezet egyre nagyobb csalódáshoz és kiábránduláshoz, a tanult tehetetlenség megjelenéséhez.

Miként tudja segíteni a betegséggel való megküzdést a pszichés támogatás?

Első és legfontosabb lépés, hogy a beteg tudjon beszélni a problémájáról, megélje, hogy egy megértő, elfogadó, támogató közegbe került, ezáltal elindulhat a betegség elfogadásának feldolgozásának folyamata. A betegség mellett gyakran komoly veszteségekkel kell szembenézniük az érintett nőknek (szerveltávolítás, meddőség, vetélés, sikertelen lombikprogram), melyek feldolgozásában a szakember támogatása hasznos lehet.

A betegségből eredő önértékelési, szexuális – és párkapcsolati problémák orvoslása is fontos része a terápiának ugyanúgy, ahogy a bűntudat érzésének csökkentése, a negatív gondolatspirálból való szabadulás elérése, az önbizalom és a saját felelősség felismerésének támogatása, a saját testet érintő döntések  felelős meghozatalának biztosítása, a nőiesség bátor, magabiztos megélésének segítése, továbbá a jövőbe, a gyógyulásba vetett hit erősítése, a gyógyulás lelki támogatása és annak magabiztos megélése.

A fentieken túl pszichológusként még miben tud segítséget nyújtani az endometriózisban szenvedő nőknek?

Lényeges eleme a betegséggel való megküzdésnek a megfelelő, hiteles információk biztosítása a problémával küzdők számára. A betegségben szenvedők megküzdését többrétű, összetett technikával támogatom: a műtétre, kórházi tartózkodásra való felkészítéssel, fájdalomcsillapító technikák tanításával, vezetett mély relaxáció és önismereti tréningek biztosításával, közösségépítő-, önsegítő csoportok alakulásának támogatásával.

A gyermekvállalást tervező nők, párok számára az asszisztált reprodukciós eljárások lelki támogatását, bekövetkezett terhesség esetén a túlzott aggodalmaskodás elkerülése érdekében a kompetenciák erősítését, illetve az örökbefogadó szülők lelki támogatását biztosítom a találkozások alkalmával.

Fotó: itt és itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Porpáczi Júlia
Pszichológus, de jártas a kommunikáció területén is. Mindig tanul valamit. Saját magát is. Család, barátok, mozgás, fejlődés, vidámság, természet – ezek szerinte a fontos dolgok.

Pin It on Pinterest

Share This