Ezért a futás a világ legjobb befektetése

Szerző: | 2017. 05. 13. |

“Hány órát nyer Peti, ha 40 éven át heti két órát tölt futással?” – ha az érettségin szembejönne ez a feladvány, mit válaszolnál? Valószínűleg azt, hogy Peti semmit nem nyer, hiszen cirka 4100 órát „tékozol el” az életéből a futópályán… Szóval hol itt a nyereség?

Nos, erről másként vélekednek azok az amerikai mozgástudomány-kutatók, akik egy korábbi kutatás résztvevőinek utánkövetéses vizsgálata során azt találták, hogy a futók átlagosan 3 évvel tovább élnek nem kocogó társaiknál.

Az se baj, ha csak hobbi

Ráadásul az eredmények alapján a futók köreiben a korai elhalálozás kockázata 40%-os csökkenést mutatott – még akkor is, ha viszonylag ritkán edző, dohányzó vagy túlsúlyos hobbifutókról volt szó.

Szomorú következtetés, de az adatok alapján úgy fest, hogy ha a 3 évvel korábban végzett eredeti kutatásban a nem futók csoportjába tartozók időközben mégis belevágtak volna a kocogásba, 16%-kal csökkent volna körükben a halálozások száma, és 25%-kal kevesebben hunytak volna el infarktus következtében az adatok felvételét követő időszakban.

A kutatók számításai szerint minden futásra fordított óra 7 órával hosszabbítja meg az életünket, így bátran kijelenthetjük, hogy a futás – legalábbis a hivatkozott vizsgálat eredményeinek tükrében – tényleg a világ egyik legjobb befektetése.

Persze, itt nem a banszámlánkra érkező forintokat, hanem az életünkhöz adott órákat tekintjük hozamnak, de valószínűleg nehéz lenne ennél értékesebb valutát találni.

Azonban, mielőtt kifulladásig futni kezdenél, és 100 évre előre megterveznéd a nyaralásokat, érdemes megjegyezni, hogy a kutatók szerint a maximális nyereség körülbelül 3 év körül tetőzik, amely kb. heti 4 óra futással érhető el. Ráadásul az eredményekben valószínűleg olyan tényezők is közrejátszanak, mint az egészséges táplálkozás, ami általában a sportos életvitellel együtt járó szokás.

Persze sokan vannak, akiket még ez sem lelkesít, és komoly ellenérzéseik vannak a futással kapcsolatban, vagy egyéb, például egészségügyi okból kifolyólag nem vágnak bele. Számukra biztató fejlemény lehet, hogy – az eredmények alapján –

az olyan mozgásformák, mint például a rendszeres gyaloglás, vagy a biciklizés, körülbelül 12%-kal csökkentik a korai elhalálozás kockázatát.

Ha tehát legközelebb azt mérlegeled, hogy időhiányra hivatkozva kihagyod a futást, jusson eszedbe az is, hogy a mozgásnak köszönhetően nyert idővel mennyivel hatékonyabban tudnál gazdálkodni – legalábbis hosszútávon.

És ahogy arról már korábban beszámoltunk, a futás feltételezhetően nem csak az életünkhöz adott plusz órák miatt számít jó befektetésnek: egy szintén nemrég publikált kutatás alapján úgy tűnik, hogy a rendszeresen futó emberek kiegyensúlyozottabbak, összeszedettebbek, könnyebben és gyorsabban hoznak döntéseket, jobb a memóriájuk és a koncentráció megtartása sem jelent akkora kihívást számukra, ellentétben a mozgást vagy a futást hanyagoló társaikkal.

Via: The New York Times

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

LESZEL AZ ÚTITÁRSUNK?

Saját fejlesztésű önismereti programunk keretében további exkluzív tartalmainkhoz is hozzáférhetsz. Videók, filmek, önismereti gyakorlatok szívvel-lélekkel neked. MEGNÉZEM

Szerző

Szabó Anna
Idegtudomány szakirányon végzett, de tanulmányaiba egy nagyobb csipet pszichológia és mozgástudomány is vegyült. Jelenleg doktori tanulmányait folytatja Franciaországban, szabadidejét futással (sokszor a határidők elől is), túrázással, írással és társasjátékokkal tölti.

Pin It on Pinterest

Share This