„Szép a szemed, megnézhetem közelebbről?” – ismerkedési kisokos kezdődnek és haladóknak

Szerző: | 2016. 07. 01. | Én&Te | Olvasási idő: 6 perc

Megérkezett a jó idő, indul a strand- és fesztiválszezon és a hőmérséklettel egyenes arányosan a nő a libidószint is. Így, a nyár elején aktuális témaként merül fel, hogyan érdemes ismerkedni. Mi jön be a férfiaknak és mivel lehet levenni a lábukról a hölgyeket? Hogy lehet kimutatni a kiválasztottunk irányába megnyilvánuló vonzalmat, kedvelést? A JóLÉlek Alapítvány munkatársa, Bereczki Ágnes pszichológus e témát járja körül írásában.

ran1

Nem vagyunk egyformák

Személyiségünkből adódóan eltérően reagálunk helyzetekre: az introvertált személyek inkább a belső világukkal foglalkoznak, míg az extrovertáltak sokkal inkább kifelé fordulnak.

Van, aki stresszhelyzetként éli meg az ismerkedést, emiatt teljesen leblokkol, és van, aki felszabadult tud lenni, tudja önmagát adni, spontán lenni. Tehát beállítódás kérdése is, hogy mennyire tűnik egy ilyen szituáció egyszerűnek vagy stresszkeltőnek. A kellő önbizalom kulcskérdés lehet: a magabiztos személy könnyebben szólít meg másokat, mert tudja, hogy egy esetleges visszautasítás nem fogja csorbítani az önértékelését, és nem dől össze a világ akkor sem, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szerette volna.

Miért nehéz terep az ismerkedés?

Felmerülhet a kérdés: egyáltalán hogyan menjünk oda a másikhoz, hogyan szólítsuk meg, mit mondjunk neki? Mindemellett nem tudjuk, hogy reagál ránk egy idegen, hogyan fogadja a közeledésünket, van-e esetleg partnere már. Néha túl nagy jelentőséget tulajdonítunk annak, hogy elszúrhatjuk az ismerkedést, és ez gátol minket abban, hogy megtegyük az első lépéseket, illetve erős lehet az elutasítástól való félelem is. Igyekszünk jó benyomást kelteni és szeretnénk megfelelni a másik vélt elvárásainak, de ekkor még nem tudjuk pontosan, hogy mik is azok.

Azonban jó hír, hogy ezeket a nehézségeket a megfelelő önismereten alapuló önbizalom, és az ismerkedésben szerzett jártasság révén le lehet győzni.

tab2

Spontaneitás és bátorság

A fent leírtak nyomán megállapítható, hogy a spontaneitás és bátorság fontos támaszok az ismerkedés során. A spontaneitás segít felismerni az adott helyzetben rejlő lehetőségeket, hogy milyen formában szólíthatjuk meg a másikat, pl. segítséget kérhetünk tőle, vagy segíthetünk neki, megdicsérhetjük, esetleg a véleményét kérhetjük valamiben. Ha nem a megszokott dolgok történnek, és nem a sablonos szövegek hangzanak el, akkor az felkelti a másik figyelmét. Azonban ehhez bátornak is kell lenni: a szemébe merünk nézni, oda tudunk menni a közelébe, meg merjük szólítani, képesek vagyunk beszélgetni vele? Bátorság kell ahhoz, hogy felvállaljuk magunkat egy idegen előtt és fel merjük fedni szimpátiánkat, még azzal együtt is, hogy esetleg visszautasítanak. Ezt a fajta bátorságot pedig egyrészt az önbizalom, másrészt a gyakorlat alakítja ki.

Így ismerkedünk mi

A JóLÉlek Alapítvány témához kapcsolódó ismerkedős rendezvényen, az egyik Találkozások Estjén alkalmi közvélemény-kutatást végzett. A körvonalazódott eredmények azt mutatják, hogy a nők kifejezetten értékelik, ha valami egyedi, vagy rájuk vonatkozó kedvességet is belesző az őket megszólító férfi a mondandójába: Hello, másfél órája téged kereslek a parton! (Egy tengerparti helyszínen). A letámadó stílust alkalmazó urak azonban ritkán számíthatnak babérokra, a legtöbb nő erre azonnali elutasítással reagál.

Ezzel szemben az urak nem bánják, ha a női beszélgetőpartner közvetlenebb stílusban közelít hozzájuk. A férfiak örülnek a nők részéről megnyilvánuló nyitottságnak, netán bátorításnak, vagy legalábbis valami egyértelmű jelzésnek, amelyből kiderül, hogy elindul-e valami kettejük között.

Az Est tapasztalataiból leszűrhető, hogy

összességében akkor hatásos a közeledés, megszólítás, ha az illik a helyzethez, őszinte, hiteles, nem bántó és közönséges. Időnként jó, ha van valami furcsa vagy meglepő, esetleg humoros a nyitásban, viszont az legyen valóban spontán.

Bár nem lényegtelen, hogy mi hangzik el az első találkozás alkalmával, a nonverbális jelek az ismerkedés során talán fontosabbak, mint a konkrétan elhangzó szöveg. Ezek által felmérhetjük, hogy a másik mennyire nyitott az ismerkedésre, sőt azt is, mennyire kölcsönös a kezdeti szimpátia.

parkapcsolat

Ha nem jött össze…

Az első és legfontosabb, hogy ha nem próbálunk kapcsolatot teremteni, akkor soha nem fogjuk megtudni, van-e esélyünk a kiszemeltünknél. Ha megpróbáltuk, és mégsem jött össze, akkor azzal nyugtathatjuk magunkat, hogy legalább adtunk egy esélyt a dolognak, és nem kell tovább kétségek között őrlődnünk. Általában nyerünk némi tapasztalatot magáról az ismerkedés folyamatáról és a másik nemről is. Itt is igaz az a mondás, hogy kockázat nélkül nincs győzelem. Minél többet gyakorolja az ember az ismerkedést, annál jobban megy.

Azonban ha a visszautasítások hasonló indokkal történnek, akkor érdemes elgondolkodni, min tudunk változtatni a jövőben, hogy ne ismétlődjenek meg ezek. Az is lehet, hogy nem nekünk kell változnunk, hanem más preferenciával, értékrenddel rendelkező partnert kell keresnünk, vagy egyszerűen máshol kell ismerkednünk. Fontos, hogy ne adjuk fel semmiképpen, legyünk kitartóak, és előbb-utóbb meg fogjuk találni azt, aki ránk vár.

A cikk, a Jólélek Pszichológiai Alapítvány közreműködésével készült.

Fotó: itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Bereczki Ágnes
Közgazdász, pszichológus, coach. Végtelen türelme van, így szeret emberekkel foglalkozni, beszélgetni, kérdezni, meghallgatni másokat. Meghallja a ki nem mondott szavakat, és bátorítóan elgondolkodtat. Imádja a macskákat, csokifüggő, szenvedélye pedig az úszás, utazás. Pszichológusként segíti a hozzá fordulókat lelki egyensúlyuk, valós értékeik és motivációik megtalálásában, önmegvalósításukban, önismeretükben, relaxáció, meditáció segítségével pedig a stresszes helyzetekkel való megküzdésben.

Pin It on Pinterest

Share This