„Lelkünk megismeréséhez sokféle út vezethet” – A jövő héten kezdődik a Pszinapszis!

Szerző: | 2018. 04. 07. | #SAJÁTÉLMÉNY | Olvasási idő: 7 perc

Idén immár huszonkettedik alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Pszichológiai Napok – Pszinapszis, Európa egyik legnagyobb, kizárólag önkéntesek által szervezett tudományos-kulturális rendezvénye. Az esemény ebben az évben a „Léleklabirintus” főcímet viseli, amely a lélek összetettségét, sokszínűségét igyekszik megragadni. Nagyon izgalmasnak ígérkezik, ezért ahogy minden évben, most is szemezgettünk egy kicsit az előadások közül, és hoztunk nektek egy csokorra való ajánlót a ránk váró érdekes programok közül. 

„…ahogyan nincs két egyforma labirintus, nincs két egyforma lélek sem. Saját léleklabirintusunk egészen egyedi, személyre szabott falakkal, útvonalakkal, akadályokkal lett megalkotva általunk, élményeink, tapasztalataink és a számunkra fontos mások által. Sosem vagyunk egészen egyedül ebben az útvesztőben, miközben igyekszünk elérni azt a valamit, amit keresünk. Lelkünk megismeréséhez sokféle út vezethet, és sokszor nem is olyan egyszerű megtalálni, melyik visz hozzá a legközelebb” – olvashatjuk az esemény leírásában.

„A legfontosabb talán a keresés motívuma a labirintusban, mert az élet egyik fő mozgatórugója az, hogy mindig keresünk valamit.

A főcím magába foglalja a lelki problémák során való elveszettség érzését is, amikor az ember saját problémáinak labirintusában reked. Kifelé vezető út mindig van, de sokszor segítség kell annak megtalálásához. Ehhez ad segítséget a pszichológia, ami iránytűként vezetve minket utat mutat, hogy a szövevényes összevisszaságból eljussunk saját léleklabirintusunk végére.” És hogy pontosan milyen iránymutató előadásokkal találkozhatunk majd a háromnapos rendezvény során? Ebből gyűjtöttünk nektek össze mi, a Pszichoforyou szerzői egy kis válogatást, az általunk leginkább várt programok rövid bemutatásával.

Szabó Eszter Judit ajánlója

Dr. Almási Kittivel már több interjút is olvashattatok itt, a Pszichoforyou-n. Az egyiket éppen egy, a tavalyi Pszinapszison tartott előadása nyomán írtuk. Akkor az irigységről osztott meg jó pár értékes gondolatot a hallgatósággal, majd az olvasóinkkal a klinikai szakpszichológus, idén pedig az önazonosság témakörét járja körül. Az előadásban – többek között – szó lesz társadalmi elvárásokról, arról, hogy meg merjük-e mutatni magunkat, és ha igen, akkor azért milyen árat kell fizetnünk.
Kittit nemcsak azért szeretem, mert mindig és minden témában talál olyan mélységet és tartalmat, amely érdemben hozzá tud tenni a fejlődésünkhöz, önismeretünkhöz, hanem azért is, mert ha beszél valamiről, akkor azt mindig érthetően, humorral és öniróniával fűszerezve teszi.
Biztos vagyok benne, hogy az önazonosság témájában tartott előadásán sem lesz ez másként, és arra is fogadni mernék, hogy ezúttal is tömve lesz a terem – én azért megpróbálok találni egy helyet.

Dr. Almási Kitti: Önazonosság

Előadás időpontja: 2018. április 15. vasárnap 15:30-16:30

Brunner Zsanett Anna ajánlója

„Ezt szavakkal ki se lehet fejezni!” – mindannyian átélhettük már ezt az élményt,vagyis amikor azt éreztük, hogy félelmeinket, vágyainkat vagy indulatainkat szavakkal csak sután, esetlenül, nem olyan pontosan vagy nem olyan erővel tudjuk megfogalmazni és kifejezni, ahogyan szeretnénk.

Valóban történhetnek velünk olyan traumák, keletkezhetnek bennünk olyan érzések, amelyek túllépik a verbalitás mezejét: ahova már kevés a szó, vagy egyszerűen csak fáj róla beszélni.

A képek és a mesék segítségével biztonságosan és közvetve nézhetünk szembe és dolgozhatjuk fel kríziseinket, mélyen gyökerező problémáinkat és elakadásainkat. Minden szimbólum és minden kép egy lelkünk mélyéről szóló üzenetet rejt: magukba sűríthetik a bent rekedt szavakat, és egyúttal túl is mutathatnak magukon. A mesék kollektív szimbólumokkal dolgoznak, régóta kutatott kincsekre és válaszokra lelhetünk, ha nyitott füllel és szívvel hallgatjuk, hiszen minden mese rólunk szól. Dr. Antalfai Márta jungi alapokból kiindulva dolgozta ki a Katarzisz Komplex Művészetterápia és a Kincskereső Meseterápia módszerét, és előadása várhatóan olyan érzékeny, varázslatos és izgalmas lesz, ahogy a címe is sugallja: Belső mesevilágunk beszélő képei. Benned milyen mese rejlik?

Dr. Antalfai Márta: Belső mesevilágunk beszélő képei

Előadás időpontja: 2018. április 13. péntek 18:30-19:30

Szabó Anna ajánlója

Mi lett volna, ha… – teszem fel magamnak a kérdést sokszor és sok korábbi döntésemmel kapcsolatban. Hol lennék most, ha bizonyos élethelyzetekbe a mostani tudásommal és tapasztalatommal érkezem? Miért nem tudtam akkor átlátni egyes szituációk, tettek, szavak súlyát?
Azok közé tartozom, akik sajnos gyakran szédülnek bele ebbe a lefelé tartó, veszélyes spirálba, néha hosszú évekkel korábbi helyzetek ezredszerre való átrágásába rántva bele magam. Szerencsére többnyire kirángat a gödörből a tudat, hogy akárhányszor botlottam is el az úton, mégiscsak ezen végig bukdácsolva keveredtem oda, ahol most vagyok, ami korántsem biztos, hogy rosszabb bármelyik elképzelt „mi lett volna, ha” szcenáriónál…

De akkor mégis miért térnek vissza újra és újra ezek a kérdések, megbánások, alternatív, de már soha meg nem valósulható forgatókönyvek? Miként lehetne elengedni ezeket a kudarcokat (vagy kudarcnak ítélt döntéseket), és inkább azokra a lehetőségekre koncentrálni, amik idő közben feltárultak?

Remélem, Kocsel Natália előadása segít jobban megérteni a rágódás mögött meghúzódó folyamatokat, és közelebb vinni a válaszokhoz és a „túlrágott csontok” eleresztéséhez.

Kocsel Natália: A rumináció – rágódás – pszichológiája

Előadás időpontja: 2018. április 15. vasárnap 15:30-16:30

Herendi Kata ajánlója

YOLO! – mondjuk manapság gyakran, amikor egy lehetőség, vagy tünékeny öröm megragadására buzdítjuk magunkat vagy másokat az örök érvényű igazság (You Only Live Once, azaz Egyszer élünk!) felkiáltásszerű megfogalmazásával. A fenti mondat már réges-rég az agyunkba vésődött, egyvalamit azonban sokszor még mindig minden erőnkkel igyekszünk kizárni a tudatunkból: hogy az életünknek egyszer vége lesz. Nem tudhatjuk, mikor, sem azt, hogy miért; a hogyannal kapcsolatban viszont már más a helyzet. Életvégi döntéseink – erről a nagyon fontos, és nagyon elhanyagolt témáról beszél majd a jogász-pszichológus Dr. Zeller Judit. Az előadásból kiderül, miről dönthetünk, és milyen módokon; olyan dolgok ezek, amelyekről nem szívesen hallunk, mégis, muszáj hallanunk, mert az „Egyszer élünk!” vitathatatlan igazsága mellett azt sem szabad elfelejtenünk, hogy meghalni is csak egyszer fogunk.

Dr. Zeller Judit: Ki döntsön az élet végén?

Előadás időpontja: 2018. április 14. szombat 18:00-19:00

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Pszichoforyou

Pin It on Pinterest

Share This