„Mintha nem is az én gyerekem lenne…” – Ezért olyan nehéz szót érteni a kamaszokkal

Szerző: | 2016. 11. 23. | Család&Gyerek | Olvasási idő: 7 perc

Hirtelen hangulatingadozások? Hangos veszekedések? Az eddig eminens, kedves és szorgalmas gyermeket mintha kicserélték volna? Kétségbeesetten keresed a magyarázatot a látszólag értelmetlennek tűnő, olykor veszélyekkel, esetleg káros szenvedélyekkel terhelt pálfordulásra? Ha ismerősek ezek az aggodalmak, akkor az azt jelenti, hogy a gyermek bizony serdül. A kamaszévek viharait és változásait szülőként, és tinédzserként egyaránt nehéz megérteni és követni. Ezen a leginkább hullámvasúthoz hasonlító úton adhat hatékony segítséget Frances E. Jensen A kamasz agy címmel megjelent könyve.

Az éretlen frontális és prefrontális kéreg

Nincsenek könnyű helyzetben a mai kamaszok – legalábbis, ami az érzelmi kirohanásokra adott magyarázatokat illeti. Míg régebben egyértelműen a hormonok tombolásának tulajdoníthatták a szülőket sokszor döbbent rémülettel eltöltő viselkedésüket, a tudomány jelen állása szerint ez önmagában nem ad teljes magyarázatot a serdülőkben végbemenő viselkedésbeli változásokra.

Ami viszont igaz, az igaz:

A kamaszok agyában lejátszódó robbanásszerű fejlődést hormonális dominójátszmák indítják be. Ugyanakkor a kutatók ma már az agy bizonyos területeinek éretlenségével magyarázzák a kamaszokra jellemző kockázatvállaló, függő és stresszes viselkedést.

Az agyunk fejlődése hátulról előrefelé zajlik, ami azt jelenti, hogy először a kisagy motoros és koordinációs feladatokért felelős területei között alakulnak ki az idegi összeköttetések. Ezt követően a nyakszirtlebenyben, vagyis az agy hátsó területén található látókéregben, majd a falcsonti lebeny (ez az agy legfelső részén helyezkedik el) asszociációs területeiben lévő idegsejtek alakítanak ki szinaptikus kapcsolatokat.

Fejlődésünk során az érzelmeket és a szexualitást szabályozó halántéklebenyben épülnek ki újabb összeköttetések a különböző agyterületekkel. Az agy teljes térfogatának azonban majdnem a 40%-át az a homloklebeny teszi ki, ahol a szinaptikus kapcsolatok csak a húszas éveink elején alakulnak ki teljesen.

Hogy jön ide a homloklebeny?

Miért adhat magyarázatot a homloklebeny éretlensége a kamaszok viselkedésére? Mert ez a terület felelős a veszélyek és a kockázatok megfelelő felméréséért, az ítélőképességért, illetve az öntudatunkért. Nem meglepő tehát, ha a kamaszok túlburjánzó érzelmi reakciói potenciális katasztrófahelyzetek forrásai lehetnek, mivel az agyuk érzelmeit és ítélőképességeit szabályozó területei még nem állnak összeköttetésben.

A plasztikus agy előnyei, és árnyoldalai

Az emberi agy kisgyermekkortól a kamasz évek végéig a legrugalmasabb. Vagyis ebben az időszakban képes az agy a legtöbb információt elsajátítani, legyen az iskolában megszerzett tudás, vagy a függőséget okozó szerek jutalomközpontra ható megtapasztalása, a kamaszagy működésében maradandó nyomot hagynak.

Fontos azonban látni, hogy a serdülők jutalomközpontja a fejlődési sajátosságainak köszönhetően érzékenyebben reagál, mint a felnőttek agya. És hogy mit jelent ez a drogok, az alkohol, a cigaretta vagy a digitális világ aspektusából?

Azt, hogy egy szál füves cigaretta, vagy egy felszabadult alkoholmámoros este csökkenti a kamaszokra fokozottan jellemző stresszreakciókat és a szorongást, nem mellesleg pedig a baráti kapcsolatok alapjául is szolgálnak ezek a szerek. Ezek a hatások pedig fokozott dopamintermelést váltanak ki az agyban, ami a jutalomközpont működésének szerves része. Ennek a hírvivő anyagnak a motivációban, koncentrálásban, illetve a célok elérésében van kulcsszerepe.

Szex, drog, rock and roll

A legtöbb kamasz szótárában nem szerepel az, hogy lehetetlen. Legyen szó száguldásról, drogokról, hidegvízben úszásról vagy éppen szexuális kalandokról, az azonnali jutalom elérése mindenek felett áll. Mindezt pedig a lehető legkisebb energia-befektetéssel szeretnék a lehető legintenzívebben, azonnal megélni. Ebben a képletben azonban két katalizátorral is számolnia kell a kamaszodó gyermekükkel közös hangot kereső szülőknek:

  • Az egyszer kipróbált marihuánás cigaretta dopamint szabadít fel, vagyis a stressz csökkentésre vágyódó kamasz ellazulhat, az agy jutalom központja pedig kielégül. Az agy gyors tanulása végett azonban hamar hozzászokik a kezdeti adagoz, ami újabb vágyódást vált ki az agyban a jutalom érdekében. Ez azt jelenti, hogy a fokozott vágyakozást csak nagyobb dózissal képes csillapítani a szervezet. Ez a folyamat a túltanulás, vagy ismertebb nevén a függőség.
  • Az intenzív érzelmi reakciók fokozzák az azonnali kielégülés vágyát, ami melegágya lehet az olyan kockázatos cselekedeteknek, mint a védekezés nélküli szexuális kaland, vagy az ittas vezetés.

De hát akkor mit tehetünk szülőként a kamaszkor viharainak enyhítése érdekében?

  • Segítsünk nekik megtanulni rendszerezni és priorizálni a feladataikat.
  • Tartsuk tiszteletben alvási szokásaikat! Ez ugyanis eltér a felnőttek bioritmusától, ugyanakkor a felfokozott életüknek köszönhetően kiemelt szerepe van az agyuk fejlődésében és a tapasztalataik feldolgozásában.
  • Beszéljünk őszintén (de semmi esetre se prédikáljunk!) a függőséget okozó szerek memóriára és tanulásra gyakorolt negatív hatásairól, ugyanakkor biztosítsuk őket a feltétlen féltő szeretetünkről és bizalmunkról.
  • Törekedjünk arra, hogy a digitális eszközeiket bizonyos keretek között használják és adjunk nekik érdekes alternatívát az offline világ megélésére.

Az agykutatásban szerzett eredmények alapján a legfontosabb, hogy megértsük és elfogadjuk, a kamaszok fejlődésben lévő agyában még nincs minden terület irányítása összeköttetésben.

Ha úgy tetszik: nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal. Ez persze nem lehet kifogás minden szélsőséges kicsapongásra, de segíthet a mindennapos érzelmi hullámzások, a fokozott stressz és az „élvhajhász” életstílusuk megértésében.

A könyv emellett segít eligazodni a serdülő agy folyamatos fejlődésében, ami a viselkedés megváltozására is magyarázatot adhat. Képet kaphatunk a kamasz gyermekünk érzelmi kirohanásainak, függőségeinek, vagy éppen az éjszakai életének okairól, veszélyeiről és arról, hogyan könnyíthetjük meg a kamaszéveket az egész család számára.

Ha a téma bővebben is érdekel, és szeretnél többet megtudni a kamaszok alvási és tanulási szokásairól, a stressz kezelési mechanizmusaikról vagy arról, hogy miért ekkor alakul ki több mentális betegség is, akkor olvasd el a Libri Kiadó gondozásában megjelent A kamasz agy című könyvet!

Fotó: itt, itt és itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Fekete Anna

Pin It on Pinterest

Share This