„Mintha nem is az én gyerekem lenne…” – ezért olyan nehéz szót érteni a kamaszokkal

Szerző: | 2016. 11. 23. |

Hirtelen hangulatingadozások? Hangos veszekedések? Az eddig eminens, kedves és szorgalmas gyermeket mintha kicserélték volna? Kétségbeesetten keresed a magyarázatot a látszólag értelmetlennek tűnő, olykor veszélyekkel, esetleg káros szenvedélyekkel terhelt pálfordulásra? Ha ismerősek ezek az aggodalmak, akkor az azt jelenti, hogy a gyermek bizony serdül. A kamaszévek viharait és változásait szülőként, és tinédzserként egyaránt nehéz megérteni és követni. Ezen a leginkább hullámvasúthoz hasonlító úton adhat hatékony segítséget Frances E. Jensen, MD A Kamaszagy címmel megjelent könyve.

Az éretlen frontális és prefrontális kéreg

Nincsenek könnyű helyzetben a mai kamaszok – legalábbis, ami az érzelmi kirohanásokra adott magyarázatokat illeti – míg régebben egyértelműen a hormonok tombolásának tulajdoníthatták a szülőket sokszor döbbent rémülettel eltöltő viselkedésüket, a tudomány jelen állása szerint ez önmagában nem ad teljes magyarázatot a serdülőkben végbemenő viselkedésbeli változásokra.

Ami viszont igaz az igaz:

A kamaszok agyában lejátszódó robbanásszerű fejlődést hormonális dominójátszmák indítják be. Ugyanakkor a kutatók ma már az agy bizonyos területeinek éretlenségével magyarázzák a kamaszokra jellemző kockázatvállaló, függő és stresszes viselkedést.

Az agyunk fejlődése hátulról előrefelé zajlik, ami azt jelenti, hogy először a kisagy motoros és koordinációs feladatokért felelős területei között alakulnak ki az idegi összeköttetések. Ezt követően a nyakszirtlebenyben, vagyis az agy hátsó területén található látókéregben, majd a falcsonti lebeny (ez az agy legfelső részén helyezkedik el) asszociációs területeiben lévő idegsejtek alakítanak ki szinaptikus kapcsolatokat.

Fejlődésünk során az érzelmeket és a szexualitást szabályozó halántéklebenyben épülnek ki újabb összeköttetések a különböző agyterületekkel. Az agy teljes térfogatának azonban majdnem a 40%-át az a homloklebeny teszi ki, ahol a szinaptikus kapcsolatok csak a húszas évek elején alakulnak ki teljesen.

Hogy jön ide a homloklebeny?

Miért adhat magyarázatot a homloklebeny éretlensége a kamaszok viselkedésére? Mert ez a terület felelős a veszélyek és a kockázatok megfelelő felméréséért, az ítélőképességért, illetve az öntudatunkért. Nem meglepő tehát, ha a kamaszok túlburjánzó érzelmi reakciói potenciális katasztrófahelyzetek forrásai lehetnek, mivel az agyuk érzelmeit és ítélőképességeit szabályozó területei még nem állnak összeköttetésben.

A plasztikus agy előnyei, és árnyoldalai

Az emberi agy kisgyermekkortól a kamasz évek végéig a legrugalmasabb. Vagyis ebben az időszakban képes az agy a legtöbb információt elsajátítani, legyen az iskolában megszerzett tudás, vagy a függőséget okozó szerek jutalomközpontra ható megtapasztalása, a kamaszagy működésében maradandó nyomot hagynak.

Fontos azonban látni, hogy a serdülők jutalomközpontja a fejlődési sajátosságainak köszönhetően érzékenyebben reagál, mint a felnőttek agya. És hogy mit jelent ez a drogok, az alkohol, a cigaretta vagy a digitális világ aspektusából?

Azt, hogy egy szál füves cigaretta, vagy egy felszabadult alkoholmámoros este csökkenti a kamaszokra fokozottan jellemző stresszreakciókat és a szorongást, nem mellesleg pedig a baráti kapcsolatok alapjául is szolgálnak ezek a szerek.  Ezek a hatások pedig fokozott dopamintermelést váltanak ki az agyban, ami a jutalomközpont működésének szerves része. Ennek a hírvivő anyagnak a motivációban, koncentrálásban, illetve a célok elérésében van kulcsszerepe.

Szex, drog rock’n roll

A legtöbb kamasz szótárában nem szerepel az, hogy lehetetlen. Legyen szó száguldásról, drogokról, hidegvízben úszásról vagy éppen szexuális kalandokról, az azonnali jutalom elérése mindenek felett áll. Mindezt pedig a lehető legkisebb energia befektetéssel szeretnék a lehető legintenzívebben, azonnal megélni. Ebben a képletben azonban két katalizátorral is számolnia kell a kamaszodó gyermekükkel közös hangot kereső szülőknek:

  • Az egyszer kipróbált marihuánás cigaretta dopamint szabadít fel, vagyis a stressz csökkentésre vágyódó kamasz ellazulhat, az agy jutalom központja pedig kielégül. Az agy gyors tanulása végett azonban hamar hozzászokik a kezdeti adagoz, ami újabb vágyódást vált ki az agyban a jutalom érdekében. Ez azt jelenti, hogy a fokozott vágyakozást csak nagyobb dózissal képes csillapítani a szervezet. Ez a folyamat a túltanulás, vagy ismertebb nevén a függőség.
  • Az intenzív érzelmi reakciók fokozzák az azonnali kielégülés vágyát, ami melegágya lehet az olyan kockázatos cselekedeteknek, mint a védekezés nélküli szexuális kaland, vagy az ittas vezetés.

photo-1454909516657-78526f214d05

De hát akkor mit tehetünk szülőként a kamaszkor viharainak enyhítése érdekében?

  • Segítsünk nekik megtanulni rendszerezni és priorizálni a feladataikat.
  • Tartsuk tiszteletben alvási szokásaikat! Ez ugyanis eltér a felnőttek bioritmusától, ugyanakkor a felfokozott életüknek köszönhetően kiemelt szerepe van az agyuk fejlődésében és a tapasztalataik feldolgozásában.
  • Beszéljünk őszintén, (de semmi esetre se prédikáljunk!) a függőséget okozó szerek memóriára és tanulásra gyakorolt negatív hatásairól, ugyanakkor biztosítsuk őket a feltétlen féltő szeretetünkről és bizalmunkról.
  • Törekedjünk arra, hogy a digitális eszközeiket bizonyos keretek között használják és adjunk nekik érdekes alternatívát az offline világ megélésére.
Az agykutatásban szerzett eredmények alapján a legfontosabb, hogy megértsük és elfogadjuk, a kamaszok fejlődésben lévő agyában még nincs minden terület irányítása összeköttetésben.

Ha úgy tetszik: nem tudja a jobb kéz mit csinál a bal. Ez persze nem lehet kifogás minden szélsőséges kicsapongásra, de segíthet a mindennapos érzelmi hullámzások, a fokozott stressz és az élvhajhász életstílusuk megértésében.

A könyv emellett segít eligazodni a serdülő agy folyamatos fejlődésében, ami a viselkedés megváltozására is magyarázatot adhat. Képet kaphatunk a kamasz gyermekünk érzelmi kirohanásainak, függőségeinek, vagy éppen az éjszakai életének okairól, veszélyeiről és arról, hogyan könnyíthetjük meg a kamaszéveket az egész család számára.

Ha a téma bővebben is érdekel, és szeretnél többet megtudni a kamaszok alvási és tanulási szokásairól, a stressz kezelési mechanizmusaikról vagy arról, hogy miért ekkor alakul ki a legtöbb mentális betegség, akkor olvasd el a Libri Kiadó gondozásában megjelent Kamaszagy című könyvet!

Fotó forrás: itt, itt és ittSEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szólj hozzá!

Szerző

Fekete Anna
És ezt olvastad már?

Pin It on Pinterest

Share This