„Elhitetik önmagukkal és a párjukkal is, hogy elég az az egyetlen perc” – Őszintén és tabuk nélkül a korai magömlésről

Szerző: | 2018. 03. 09. | Én&Te | Olvasási idő: 12 perc

Szexuálpszichológus szerzőnk szerint egyáltalán nem ritka, hogy párkapcsolatok mennek tönkre a korai magömlés miatt. Lehet a témáról hallgatni, esetleg szemlesütve és suttogva beszélni a legbizalmasabb barátnővel, valódi szex helyett a pornóba menekülni – és lehet segítséget is kérni. Ahogy sok más, tabuként kezelt téma, a korai magömlés esetében is igaz, hogy van kiút a gyötrő bűntudat szégyenspiráljából, és bármennyire is nehéznek tűnnek az első lépések, érdemes rálépni a teljesebb szexuális élet felé vezető útra.

A korai magömlés okozta szexuális kudarcokban valóban felőrlődnek a kapcsolatok: nap, mint nap találkozom a rendelőmben olyan párokkal, akik hajszál híján szétváltak a férfi korai magömlése miatt. Azonban az utolsó utáni pillanatban észbe kaptak és azt érezték, nem lehet, mégsem lehet elengedni ezt a dolgot, mármint a hosszú közös időt – esetleg a 20 évet -, meg a gyerekeket.

Kinek hosszabb, kinek rövidebb idő, mire rádöbbennek, a szexuális élet nem tud működni úgy, hogy évekig elhitetik önmagukkal és a párjukkal is, hogy elég az az egy perc.

Egyetlen perc – netán kicsit több – amíg a férfi a kontrollképesség hiánya miatt el nem élvez. Ott marad a nő cserbenhagyottan, kielégületlenül. Azt érzi, ő nem fontos a férfinek, mert ha az lenne, akkor már megoldotta volna ezt a problémát.

Mi is a korai magömlés?

Szigorú értelemben korai magömlésnek nevezzük, amikor – bármely életkorban – a behatolástól számítva 1 percen belül bekövetkezik az orgazmus, mert a férfi nem képes azt szabályozni.

Tágabb értelemben a néhány percen belül a szabályozás képtelensége miatt bekövetkező magömlést definiáljuk így. Ekkor a pár mindkét tagja kiszolgáltatott helyzetben érzi magát. A nőnek csak annyi idő áll rendelkezésre az orgazmus eléréséhez, amíg a férfi bírja „szusszal”.

Bár viccesnek hangzik az alábbi szösszenet, mégis jól ábrázolja, hogy miről van szó.

A szexológus, mikor betért hozzá egy férfi, aki korai magömléstől szenvedett, akkor megkérdezte tőle, hogy:

  • Mi a probléma Uram?
  • Korai magömlésem van.
  • És be is pisil?
  • Á, dehogy, ennyire nem rossz a helyzet!
  • Hogy csinálja, hogy nem pisil be?
  • Amikor érzem, hogy vizeletürítési ingerem van, akkor visszatartom, majd elmegyek a WC-re és ott pisilek.
  • Na, látja, szex közben is ugyanezt kell csinálni. Ha érzi, hogy jön, vissza kell tartani.

A férfiak közel 50%-a küzd korai magömléssel, ami miatt szégyenérzet és bűntudat lengi át a szexuális együttléteket. Ez a sokkoló adat is mutatja, hogy nem annyira egyszerű a megoldás, mint a fent leírt viccben, mert a kívánt megtartási képesség nem pusztán elhatározás kérdése.

Akkor mégis mi az oka?

Ha egy férfi még soha nem tartotta vissza a magömlését a maszturbálás során, akkor a korai ejakuláció egy rossz tanulási folyamat miatt alakul ki. Amikor egy tinédzser otthon maszturbál, ahol esetleg nem zárhatóak az ajtók, vagy egy kollégiumi szobában, ahová bármikor benyithat a szobatárs, akkor nem fogja elhúzni a játszadozást, mert fél a lebukástól. Szeretne minél előbb túllenni rajta, mert így biztonságos számára. Jól megtanulja, hogy a cél a mielőbbi kielégülés.

A rossz kondicionálás miatt a kontroll képessége eltűnik és a megtanult rossz szexuális működés rögzül.

A tinédzserek a maszturbálással tanulhatják meg azt a képességet, hogy hogyan tudják irányítani a magömlésüket. Annak érdekében, hogy egy fiatal fiú majd jó szexuális partnerré válhasson, fontos lenne tudatosan önkielégíteni. Ez egy klasszikus kondicionálás, amiben – ha az ingerlésre létrejövő ejakulációs késztetésnek nem adnak azonnal zöld utat, akkor kialakul a szabályozás képessége. Ha tudatosan gyakorolnak, akkor megtanulhatják, hogy a magömlés bekövetkezte előtt egy ponton még visszatartható az ejakuláció. Ezzel érdemes játszani, gyakorolni és fejleszteni a kontroll képességét.

Akkor inkább a pornó!

Persze a probléma nem korlátozódik a fiatalokra: vannak olyan klienseim, akik a párkapcsolatukban is napi rendszerességgel maszturbálnak pornóra. Ezt azonban helytelen technikával teszik, ráadásul az online ingerek nagy intenzitása és a lebukás veszélye miatt szintén hamar befejezik az önkényeztetést.

A pornóban látott hatalmas férfi nemi szervek fokozzák az önbizalomhiányt, a tökéletes női testek látványa miatt pedig a hús-vér nők nem hatnak izgatóan. Ezért sok férfi a korai magömlés miatt gyakorlatilag örökre lemond a partnerrel való szeretkezésről.

Pszichés okok

A korai magömlés hátterében emellett nagyon gyakran pszichés ok, vagy okok állnak. Ha egy férfinek gyenge az önbecsülése, mert csúfolták gyerekkorában, vagy a kamaszkori esetlensége miatt vált nevetség tárgyává, esetleg az önmegvalósítási kísérleteinek kudarca viselte meg, akkor ez a bizonytalanság a felnőttkori szexuális életben is megjelenhet. Emellett a nem megfelelő munkahely, a vágyott pozíció hiánya, anyagi bizonytalanság, mind-mind okozhat korai magömlést.

Ha a férfi párjául egy erős „Femme Fatale” –t választ, aki kritizálja, bírálja, destruktív megjegyzésekkel bántja, akkor a férfi könnyen érezheti magát gyengének. Az erős nő-gyenge férfi dinamika ráerősíthet a férfi egyébként sem erős önértékelésére.

Ha a férfi idealizálja a nőt, piedesztálra helyezi, azt érzi, hogy egy istennővel van dolga, alárendelődik és „szolgálja”, akkor nem képes egyenrangú félként meghatározni önmagát. Ez az egyenlőtlenség úgy hat a férfire, hogy még tétovább és bizonytalanabb lesz, így nem látja meg a saját értékességét. A bizonytalanság, az alárendelődés szintén felerősíti a korai magömlést.

Ha egy férfinek szigorú, büntető édesanyja volt, aki a szeretetét feltételekhez kötötte, akkor a szexuális teljesítményre óriási súly rakódik. Azt éli meg a férfi, ha nem teljesít jól szexuálisan, akkor a párja nem fogja szeretni. Félelem övezi a férfi szerep megélést, szorongás alakulhat ki a nőkkel szemben, a gyermekkorban – az első nővel, az édesanyjával megtapasztaltak miatt.

Ha a férfi megérzi, hogy a nő nem élvezi a szexet, akkor akaratlanul is megrövidíti az aktust, nem törekszik a megnyújtására. Ezzel tudattalanul is azt üzeni:” Sietek Drágám, ne kelljen annyit szenvedned!” Egy idő után már a legelső ejakulációs késztetésnek is akaratlanul engedni fog.

Előfordulhat, hogy a választott nő külső jegyei vagy viselkedése emlékezteti a férfit a saját édesanyjára; ilyenkor – bármennyire is vágyik a férfi a szexre – tiltottnak érzi a szexuális együttlétet.

Teljesítménykényszer

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy a pornóban látott viselkedés mintává válik a férfi számára, ami miatt még inkább leértékeli önmagát.

A pornófogyasztás teljesítménykényszerhez vezethet, ami egy nagyfokú szorongással jár együtt. Ha rájön a férfi, hogy ő messze esik a pornóban látott „ideális” szexuális partnertől, akkor kétségbeesik. Csökken az önbizalma, az irreálisan magas elvárásai miatt csalódik a saját teljesítményében, ez pedig magával hozza a korai magömlést.

A teljesítménykényszer gyökere a pornófogyasztás mellett az a nyomasztó érzés, önmagával szemben támasztott elvárás, hogy magas szintet kell megütnie az ágyban, mert csakis így fog megfelelni az új partnerének.

A háttérben egy kemény, elváró anya is állhat, aki azt a hiedelmet tanította meg a fiának gyerekkorában, hogy: „csak akkor vagy szerethető, ha maximálisan teljesítesz”, vagy „soha nem hibázhatsz, mert akkor nem érsz semmit”. Ennek következményeként megjelenő korai magömlés reménytelenné teszi a vágyott szexuális teljesítményt.

Ha a férfi családjában büntetés övezte a szexet, tabuként kezelték és tiltott volt, ha bűnnek számított az intimitás, a vágy és a maszturbáció, a szexet felnőttként is az erkölcstelenség érzése övezheti. A szex minél gyorsabb befejezése adja meg neki a bűntudat feloldását. Egy csapda ez, hiszen az elégtelen teljesítmény egy másfajta bűntudatot eredményez.

„Nincs értelme…”

„Társadalmi munkában nem szexelünk” – avagy ha örömtelen a szex, kielégületlen a nő, önbizalom-hiányos a férfi, akkor előbb-utóbb senki sem erőlteti a közös együttléteket

„Most szakítottunk Laurával, hat éve éltünk együtt. Már évek óta nem volt szex köztünk, mert szégyelltem magam a korai magömlésem miatt. Így egyáltalán nem kezdeményeztem, mert a behatolás után néhány másodperccel már el is mentem. Eleinte vigasztalt Laura, de később már láthatóan neki sem volt kedve a dologhoz. Inkább minden este edzésre járt, én meg ültem otthon a TV előtt, és ha kellett a szex, akkor pornóra maszturbáltam. Ott nem kellett megfelelnem senkinek. Mindketten begubóztunk, elbújtunk, nem beszéltünk a problémáról. Hát ide jutottunk”– meséli Jakab, 35 éves mérnök, akinek a példája is mutatja, hogy egy sikertelen szexuális partner milyen könnyen fordul a pornóhoz.

A pornó ingyenes, anonim, kényelmes, és tökéletes kielégülést ad akkor is, ha korai magömléstől szenved egy férfi, hiszen ott nem kell felelősséget vállalni, magyarázkodni.

Érdemes segítséget kérni

Párkapcsolatban élni úgy, hogy a kapcsolat nem adja meg a szexuális örömet, szinte lehetetlen dolog. Mégis, sok párral találkozom, akik kitartanak egymás mellett, és egy idő után közösen keresik a megoldást. A kitartás egy komoly erőforrás, amit jó eséllyel arra is lehet használni, hogy a pár külső segítséget kérve, közös erőfeszítéssel és gyakorlással, megváltoztassa a fennálló szexuális problémát.

Van, amikor a férfi önbizalmának összeomlása, a nő hosszan tartó kielégületlensége oda vezet, hogy szétválnak útjaik. Azonban a kialakult krízis elvezetheti a férfit egy szexuálpszichológushoz, ahol külső segítséget kérve megtanulhatja a magömlése feletti szabályozást. A krízis az ő esetében fejlődéshez vezet, hiszen mind az önbizalma, mind a kontroll képessége nő.

Mikor egy férfi megtapasztalja, hogy képes uralni a magömlését, akkor magabiztossá, vidámmá, energikussá válik, és önbizalommal telve léphet majd bele egy új kapcsolatba.

A párkapcsolatok egyik tartópillére a harmonikus szexuális élet. Egy megfelelő szexuális kultúrával rendelkező férfi képes arra, hogy szabályozza a magömlését, hiszen ezen múlik a partnere szexuális elégedettsége is. Tudatosságra vall, ha ebben a helyzetben valaki segítséget kér, akár egyedül él, akár párkapcsolatban.

Érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikket? Ha igen, akkor iratkozz fel  ingyenes hírlevelünkre, így biztosan nem maradsz le a legizgalmasabb pszichológiai témájú hírekről, programokról és cikkekről.

Fotó: itt és itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Bibók Bea
Pszichológus, szexuálpszichológus. Három felnőtt lány édesanyja. Terápiákat tart pároknak és egyéneknek, cikkeket ír a szexualitásról és a párkapcsolatokról. Bogozza az elé tárt problémagombócokat, sportol, lekvárt főz, köt, egyfolytában tanul, mindig akar valamit. Érzékeny, aktív, nyílt energiabomba, aki folyamatosan, fáradhatatlanul fejlődni szeretne.

Pin It on Pinterest

Share This