„Elhitetik önmagukkal és a párjukkal is, hogy elég az az egyetlen perc” – Őszintén és tabuk nélkül a korai magömlésről

Szerző: | 2018. 03. 09. |

Szexuálpszichológus szerzőnk szerint egyáltalán nem ritka, hogy párkapcsolatok mennek tönkre a korai magömlés miatt. Lehet a témáról hallgatni, esetleg szemlesütve és suttogva beszélni a legbizalmasabb barátnővel, valódi szex helyett a pornóba menekülni – és lehet segítséget is kérni. Ahogy sok más, tabuként kezelt téma, a korai magömlés esetében is igaz, hogy van kiút a gyötrő bűntudat szégyenspiráljából, és bármennyire is nehéznek tűnnek az első lépések, érdemes rálépni a teljesebb szexuális élet felé vezető útra.

A korai magömlés okozta szexuális kudarcokban valóban felőrlődnek a kapcsolatok: nap, mint nap találkozom a rendelőmben olyan párokkal, akik hajszál híján szétváltak a férfi korai magömlése miatt. Azonban az utolsó utáni pillanatban észbe kaptak és azt érezték, nem lehet, mégsem lehet elengedni ezt a dolgot, mármint a hosszú közös időt – esetleg a 20 évet -, meg a gyerekeket.

Kinek hosszabb, kinek rövidebb idő, mire rádöbbennek, a szexuális élet nem tud működni úgy, hogy évekig elhitetik önmagukkal és a párjukkal is, hogy elég az az egy perc.

Egyetlen perc – netán kicsit több – amíg a férfi a kontrollképesség hiánya miatt el nem élvez. Ott marad a nő cserbenhagyottan, kielégületlenül. Azt érzi, ő nem fontos a férfinek, mert ha az lenne, akkor már megoldotta volna ezt a problémát.

Mi is a korai magömlés?

Szigorú értelemben korai magömlésnek nevezzük, amikor – bármely életkorban – a behatolástól számítva 1 percen belül bekövetkezik az orgazmus, mert a férfi nem képes azt szabályozni.

Tágabb értelemben a néhány percen belül a szabályozás képtelensége miatt bekövetkező magömlést definiáljuk így. Ekkor a pár mindkét tagja kiszolgáltatott helyzetben érzi magát. A nőnek csak annyi idő áll rendelkezésre az orgazmus eléréséhez, amíg a férfi bírja „szusszal”.

Bár viccesnek hangzik az alábbi szösszenet, mégis jól ábrázolja, hogy miről van szó.

A szexológus, mikor betért hozzá egy férfi, aki korai magömléstől szenvedett, akkor megkérdezte tőle, hogy:

  • Mi a probléma Uram?
  • Korai magömlésem van.
  • És be is pisil?
  • Á, dehogy, ennyire nem rossz a helyzet!
  • Hogy csinálja, hogy nem pisil be?
  • Amikor érzem, hogy vizeletürítési ingerem van, akkor visszatartom, majd elmegyek a WC-re és ott pisilek.
  • Na, látja, szex közben is ugyanezt kell csinálni. Ha érzi, hogy jön, vissza kell tartani.

A férfiak közel 50%-a küzd korai magömléssel, ami miatt szégyenérzet és bűntudat lengi át a szexuális együttléteket. Ez a sokkoló adat is mutatja, hogy nem annyira egyszerű a megoldás, mint a fent leírt viccben, mert a kívánt megtartási képesség nem pusztán elhatározás kérdése.

Akkor mégis mi az oka?

Ha egy férfi még soha nem tartotta vissza a magömlését a maszturbálás során, akkor a korai ejakuláció egy rossz tanulási folyamat miatt alakul ki. Amikor egy tinédzser otthon maszturbál, ahol esetleg nem zárhatóak az ajtók, vagy egy kollégiumi szobában, ahová bármikor benyithat a szobatárs, akkor nem fogja elhúzni a játszadozást, mert fél a lebukástól. Szeretne minél előbb túllenni rajta, mert így biztonságos számára. Jól megtanulja, hogy a cél a mielőbbi kielégülés.

A rossz kondicionálás miatt a kontroll képessége eltűnik és a megtanult rossz szexuális működés rögzül.

A tinédzserek a maszturbálással tanulhatják meg azt a képességet, hogy hogyan tudják irányítani a magömlésüket. Annak érdekében, hogy egy fiatal fiú majd jó szexuális partnerré válhasson, fontos lenne tudatosan önkielégíteni. Ez egy klasszikus kondicionálás, amiben – ha az ingerlésre létrejövő ejakulációs késztetésnek nem adnak azonnal zöld utat, akkor kialakul a szabályozás képessége. Ha tudatosan gyakorolnak, akkor megtanulhatják, hogy a magömlés bekövetkezte előtt egy ponton még visszatartható az ejakuláció. Ezzel érdemes játszani, gyakorolni és fejleszteni a kontroll képességét.

Akkor inkább a pornó!

Persze a probléma nem korlátozódik a fiatalokra: vannak olyan klienseim, akik a párkapcsolatukban is napi rendszerességgel maszturbálnak pornóra. Ezt azonban helytelen technikával teszik, ráadásul az online ingerek nagy intenzitása és a lebukás veszélye miatt szintén hamar befejezik az önkényeztetést.

A pornóban látott hatalmas férfi nemi szervek fokozzák az önbizalomhiányt, a tökéletes női testek látványa miatt pedig a hús-vér nők nem hatnak izgatóan. Ezért sok férfi a korai magömlés miatt gyakorlatilag örökre lemond a partnerrel való szeretkezésről.

Pszichés okok

A korai magömlés hátterében emellett nagyon gyakran pszichés ok, vagy okok állnak. Ha egy férfinek gyenge az önbecsülése, mert csúfolták gyerekkorában, vagy a kamaszkori esetlensége miatt vált nevetség tárgyává, esetleg az önmegvalósítási kísérleteinek kudarca viselte meg, akkor ez a bizonytalanság a felnőttkori szexuális életben is megjelenhet. Emellett a nem megfelelő munkahely, a vágyott pozíció hiánya, anyagi bizonytalanság, mind-mind okozhat korai magömlést.

Ha a férfi párjául egy erős „Femme Fatale” –t választ, aki kritizálja, bírálja, destruktív megjegyzésekkel bántja, akkor a férfi könnyen érezheti magát gyengének. Az erős nő-gyenge férfi dinamika ráerősíthet a férfi egyébként sem erős önértékelésére.

Ha a férfi idealizálja a nőt, piedesztálra helyezi, azt érzi, hogy egy istennővel van dolga, alárendelődik és „szolgálja”, akkor nem képes egyenrangú félként meghatározni önmagát. Ez az egyenlőtlenség úgy hat a férfire, hogy még tétovább és bizonytalanabb lesz, így nem látja meg a saját értékességét. A bizonytalanság, az alárendelődés szintén felerősíti a korai magömlést.

Ha egy férfinek szigorú, büntető édesanyja volt, aki a szeretetét feltételekhez kötötte, akkor a szexuális teljesítményre óriási súly rakódik. Azt éli meg a férfi, ha nem teljesít jól szexuálisan, akkor a párja nem fogja szeretni. Félelem övezi a férfi szerep megélést, szorongás alakulhat ki a nőkkel szemben, a gyermekkorban – az első nővel, az édesanyjával megtapasztaltak miatt.

Ha a férfi megérzi, hogy a nő nem élvezi a szexet, akkor akaratlanul is megrövidíti az aktust, nem törekszik a megnyújtására. Ezzel tudattalanul is azt üzeni:” Sietek Drágám, ne kelljen annyit szenvedned!” Egy idő után már a legelső ejakulációs késztetésnek is akaratlanul engedni fog.

Előfordulhat, hogy a választott nő külső jegyei vagy viselkedése emlékezteti a férfit a saját édesanyjára; ilyenkor – bármennyire is vágyik a férfi a szexre – tiltottnak érzi a szexuális együttlétet.

Teljesítménykényszer

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy a pornóban látott viselkedés mintává válik a férfi számára, ami miatt még inkább leértékeli önmagát.

A pornófogyasztás teljesítménykényszerhez vezethet, ami egy nagyfokú szorongással jár együtt. Ha rájön a férfi, hogy ő messze esik a pornóban látott „ideális” szexuális partnertől, akkor kétségbeesik. Csökken az önbizalma, az irreálisan magas elvárásai miatt csalódik a saját teljesítményében, ez pedig magával hozza a korai magömlést.

A teljesítménykényszer gyökere a pornófogyasztás mellett az a nyomasztó érzés, önmagával szemben támasztott elvárás, hogy magas szintet kell megütnie az ágyban, mert csakis így fog megfelelni az új partnerének.

A háttérben egy kemény, elváró anya is állhat, aki azt a hiedelmet tanította meg a fiának gyerekkorában, hogy: „csak akkor vagy szerethető, ha maximálisan teljesítesz”, vagy „soha nem hibázhatsz, mert akkor nem érsz semmit”. Ennek következményeként megjelenő korai magömlés reménytelenné teszi a vágyott szexuális teljesítményt.

Ha a férfi családjában büntetés övezte a szexet, tabuként kezelték és tiltott volt, ha bűnnek számított az intimitás, a vágy és a maszturbáció, a szexet felnőttként is az erkölcstelenség érzése övezheti. A szex minél gyorsabb befejezése adja meg neki a bűntudat feloldását. Egy csapda ez, hiszen az elégtelen teljesítmény egy másfajta bűntudatot eredményez.

„Nincs értelme…”

„Társadalmi munkában nem szexelünk” – avagy ha örömtelen a szex, kielégületlen a nő, önbizalom-hiányos a férfi, akkor előbb-utóbb senki sem erőlteti a közös együttléteket

„Most szakítottunk Laurával, hat éve éltünk együtt. Már évek óta nem volt szex köztünk, mert szégyelltem magam a korai magömlésem miatt. Így egyáltalán nem kezdeményeztem, mert a behatolás után néhány másodperccel már el is mentem. Eleinte vigasztalt Laura, de később már láthatóan neki sem volt kedve a dologhoz. Inkább minden este edzésre járt, én meg ültem otthon a TV előtt, és ha kellett a szex, akkor pornóra maszturbáltam. Ott nem kellett megfelelnem senkinek. Mindketten begubóztunk, elbújtunk, nem beszéltünk a problémáról. Hát ide jutottunk”– meséli Jakab, 35 éves mérnök, akinek a példája is mutatja, hogy egy sikertelen szexuális partner milyen könnyen fordul a pornóhoz.

A pornó ingyenes, anonim, kényelmes, és tökéletes kielégülést ad akkor is, ha korai magömléstől szenved egy férfi, hiszen ott nem kell felelősséget vállalni, magyarázkodni.

Érdemes segítséget kérni

Párkapcsolatban élni úgy, hogy a kapcsolat nem adja meg a szexuális örömet, szinte lehetetlen dolog. Mégis, sok párral találkozom, akik kitartanak egymás mellett, és egy idő után közösen keresik a megoldást. A kitartás egy komoly erőforrás, amit jó eséllyel arra is lehet használni, hogy a pár külső segítséget kérve, közös erőfeszítéssel és gyakorlással, megváltoztassa a fennálló szexuális problémát.

Van, amikor a férfi önbizalmának összeomlása, a nő hosszan tartó kielégületlensége oda vezet, hogy szétválnak útjaik. Azonban a kialakult krízis elvezetheti a férfit egy szexuálpszichológushoz, ahol külső segítséget kérve megtanulhatja a magömlése feletti szabályozást. A krízis az ő esetében fejlődéshez vezet, hiszen mind az önbizalma, mind a kontroll képessége nő.

Mikor egy férfi megtapasztalja, hogy képes uralni a magömlését, akkor magabiztossá, vidámmá, energikussá válik, és önbizalommal telve léphet majd bele egy új kapcsolatba.

A párkapcsolatok egyik tartópillére a harmonikus szexuális élet. Egy megfelelő szexuális kultúrával rendelkező férfi képes arra, hogy szabályozza a magömlését, hiszen ezen múlik a partnere szexuális elégedettsége is. Tudatosságra vall, ha ebben a helyzetben valaki segítséget kér, akár egyedül él, akár párkapcsolatban.

Érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikket? Ha igen, akkor iratkozz fel  ingyenes hírlevelünkre, így biztosan nem maradsz le a legizgalmasabb pszichológiai témájú hírekről, programokról és cikkekről.

Fotó: itt és ittLESZEL AZ ÚTITÁRSUNK?

Saját fejlesztésű önismereti programunk keretében további exkluzív tartalmainkhoz is hozzáférhetsz. Videók, filmek, önismereti gyakorlatok szívvel-lélekkel neked. MEGNÉZEM

Szólj hozzá!

Szerző

Bibók Bea
Pszichológus, szexuálpszichológus. Három felnőtt lány édesanyja. Terápiákat tart pároknak és egyéneknek, cikkeket ír a szexualitásról és a párkapcsolatokról. Bogozza az elé tárt problémagombócokat, sportol, lekvárt főz, köt, egyfolytában tanul, mindig akar valamit. Érzékeny, aktív, nyílt energiabomba, aki folyamatosan, fáradhatatlanul fejlődni szeretne.

Pin It on Pinterest

Share This