Clark Kent szindróma – A közösségi média szuperhősei

Szerző: | 2016. 07. 21. | Social&Smart | Olvasási idő: 7 perc

A meztelen képek kérése manapság a közösségi médiában nemcsak hogy előfordul, de kifejezetten menő dolognak számít – és ez a zavaró trend egyre „népszerűbb” az általános- és középiskolás fiatalok körében. A Psychology Today nemrég megjelent cikke ezt a tinik körében elterjedt viselkedést taglalja, különös tekintettel a Clark Kent szindrómában szenvedő fiúkra.

pure3

Nancy Joe Sales, a Vanity Fair szerkesztője témában írt könyvéhez fiatalokkal készített interjúkat. Ezekből kiderült, hogy a fiúk nem félnek meztelen képeket vagy akár szexuális szívességeket kérni lányoktól a közösségi médián keresztül. A lányok közül azonban sokan azt nyilatkozták, túsznak érezték magukat egy olyan helyzetben, ahol nem nyerhettek: bármilyen válasz vagy annak hiánya szégyenteljes és kínos következményekkel járna. Akik behódolnak, és elküldik meztelen fotóikat, azokat a kortársak megbélyegzik, ribancnak hívják őket, és a fotóik elterjednek a közösségben. Akik ellenállnak, megkapják a prűd jelzőt, és megalázó, alaptalan pletykák áldozataivá válnak, melyeket a bosszús fiúk terjesztenek.

Fiúk vs lányok

A fiúknak egészen kicsi koruktól kezdve azt tanítják, hogy a legerősebb a vezér, az alfahím. A lányoknak pedig leginkább azt, hogy kapcsolataikon keresztül érvényesüljenek a világban. Mivel a fiúkat sokszor az erő külső megjelenése és a fizikai képességek alapján ítélik meg, a közösségi média egy új kaput nyit számukra: lehetőségük van arra, hogy a valóságtól eltérő módon jelenítsék meg önmagukat. Egy félénk, kevésbé agresszív fiú készíthet egy online profilt, amely azt sugallja, hogy erős és férfias.

Így kapjuk a Clark Kent szindrómát: félénk, visszahúzódó fiú a valóságban, de az iskolában Superman-né válhat a közösségi média révén. Ők azok, akikre általában azt mondjuk, tipikus jófiúk, és ugyan az online viselkedésük  zavaró lehet kortársaik számára, emiatt szüleik nem tartják őket rossznak vagy bántalmazónak (bully-nak). Nem kerülnek át tehát a rosszfiú kategóriába, tetteikért nem marasztalják el és nem vonják felelősségre őket.

Ahogy a közösségi médiafelületek előnyhöz juttatják a fiúkat, úgy húzzák ki a lányok lába alól a talajt. A lányok evolúciós küldetése elvben az, hogy meghódítsák az alfahímeket. Ebben a kontextusban ez a szexuális felhívások teljesítését igényli. Ha elbuknak ebben a feladatban, az olyan, mint egy szociális öngyilkosság: kockáztatják, hogy a fiúk krémje száműzi őket köreikből.

A Wendy- és Pán Péter szindrómáról korábbi cikkeinkben itt és itt olvashatsz.

pure4

Miért feszegetik a határokat a fiúk?

A mai tiniknek teljes hozzáférése van a médiához. Kutatások szerint mivel a gyerekek több szexuális és erőszakos tartalmat látnak a digitális korban, így a sokk küszöbe megemelkedett. A marketingesek nem viccelnek azzal, hogy szexszel és erőszakkal bármit el lehet adni, így tényleg minden terméknél alkalmazzák a módszert, szinte a csapból is ez folyik.

A tinik kultúrájának szexualizálása az elmúlt évekig csendben zajlott, de napjainkban eléggé felerősödött ahhoz, hogy odafigyeljünk rá. Sokan a Kardashian családhoz kötik, hogy a meztelen képek és házi videók megosztása trendi lett. Vita folyik arról, hogy Kim és famíliája erősíti vagy degradálja a nőket. Egy dolog biztos, az elfogadott viselkedés határai kitolódtak, és úgy tűnik, ennek a fiatal lányok isszák meg a levét.

A gyermekek felvilágosítása során felmerülő buktatókról, és szakértői tanácsokról korábbi cikkünkben olvashatsz.

Az identitáskeresés hatásai

A tinédzser évek segítenek a gyerekeknek kialakítani egy biztos énképet, identitást, ezért ebben az időszakban különösen érzékenyek és sebezhetőek. A közösségi média lehetőséget teremt a fiúknak, hogy eltüntessék vagy megváltoztassák azokat a tulajdonságaikat, amelyek a vágyott alfahím identitás útjában állnak. Az anonim természetű oldalak biztosítják, hogy mindenki azzá legyen, aki csak lenni szeretne. A Clark Kent szindrómával jellemezhető fiúk megússzák az olyan tetteiket, melyek által fiatal lányokat tesznek tönkre egy-egy kép vagy privát videó kiszivárogtatásával. Ez pedig azt vetíti előre, hogy ez a trend tovább fog folytatódni.

Megoldások

A probléma megoldása többrétű, bár egyszerű elemekből tevődik össze:

  • nevelés
  • kommunikáció
  • intervenció a szülők részéről

Inkább az üzenet tudatosítása a nehéz, tehát hogy a tinik valóban felfogják és feldolgozzák magukban, hogy az, ami jelenleg folyik, senkinek nem jó. Könnyű azt állítani, hogy a lányokkal kell beszélni, elmondani nekik, hogy ne szolgálják ki a fiúk fent említett viselkedését. Azonban a fiúknak kell készen állni az üzenet befogadására, hogy változtatni tudjanak a módszereiken. Sok múlik a médián és azon, amit közvetít. Nehéz változást elérni egy olyan korban, ahol a megaceleb Kim Kardashian Send nudes! (Küldj meztelen képeket!) feliratú telefontokot kínál rajongóinak.

pillecukorteszt_konyvajanlo_3

A szülőknek nemcsak saját gyermekükkel, hanem más felnőttekkel, a másik fél szüleivel is beszélniük kell, akár személyesen, az iskolán, vagy jogi képviselőkön keresztül. Továbbá figyelemmel kellene kísérniük a gyermekük közösségi média felületeit, időnként akár megnézni a képeket és videókat a mobiljukon. Először talán a privát szféra megsértésével vádolnák őket, de a helyzet könnyen tisztázható azzal, hogy a biztonság az első.

Összefoglalva, ha nincs mit rejtegetni, akkor nincs mitől félni.

Igazságot Supermannek

A közösségi média lehetővé teszi, hogy hallassuk hangunkat egy igencsak bonyolult és olykor nyomasztó világban. Kötelességünk közvetíteni a tinédzser korosztálynak, hogy az online életnek is súlya van. Emlékeztetni kell a fiúkat, hogy Superman az erejét és a hatalmát jóra használja. Így szuperhősnek lenni nem azt jelenti, hogy én szuper vagyok, hanem hogy szuper dolgokat teszek másokért. A lányoknak és fiúknak is tudatosítaniuk kell, hogy szavaikkal, tetteikkel hatást gyakorolnak a környezetükben élőkre, így lehetőségük van valami pozitív változást elérni a világban.

Via: Psychology Today

Fotó: itt, itt és itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Márki Anett Neszta

Pin It on Pinterest

Share This