Milyen is a szerelem? – Két filmet ajánlunk nem mindennapi nézőpontokkal

Szerző: | 2021. 12. 18. | #SAJÁTÉLMÉNY | Olvasási idő: 5 perc

A hollywoodi szerelmes filmek csodálatos történetvezetéssel dolgoznak, és mindig megkapjuk tőlük a beteljesülés érzését. Bonyodalmak árán a szerelmesek egymásra találnak, tuti recept. Ugyanakkor lehetnek olyan hangulataink, amikor nem erre a meseszerűségre vágyunk, hanem ennél különlegesebb világokban néznénk rá a szerelemre.

Két olyan filmet ajánlunk nektek a Cinegoval közös ajánlónkban, amelyek nagyon egyedi képi világgal és hangulatokkal mesélnek erről az érzésről, amihez mindannyiunknak köze van. Az Olli Mäki legboldogabb napja és a Tejben, vajban, szerelemben következik.

Juho Kuosmanen: Olli Mäki legboldogabb napja

1962. augusztus 17. – a tervek szerint ez a nap lesz Olli Mäki legboldogabb napja. Finnország legsikeresebb bokszolója ekkor száll ugyanis ringbe élete legfontosabb meccsén, a profi világbajnoki döntőn. A mérkőzést ráadásul hazai közönség előtt rendezik, és mindenki abban bízik, hogy Olli elhódítja a profi világbajnoki címet. Finnország egy emberként áll a reménybeli nemzeti hős háta mögött, ami viszont további terheket rak az alapvetően halk szavú és introvertált férfi vállára.

A felkészülési időszakban az embert próbáló edzések mellett a nyilvánosság és Olli edzője is feszített iramot diktál: szponzorokkal kell fotózkodnia, újságírói kérdésekre kell válaszolnia, miközben ő semmi másra nem vágyik, mint arra, hogy nyugodt körülmények között készülhessen és együtt lehessen Raijával, akibe éppen a legrosszabbkor, élete legfontosabb meccse előtt lett szerelmes.

Hol van az a pont, amikor az elvárások helyett önmagunkat kell választani? Mi kell ahhoz, hogy a sok teendő között ne veszítsük el a boldogságot? Miért érezzük azt, hogy a legjobb dolgok a legrosszabbkor történnek? Hol húzódik a határ a saját szükségleteink és a kívülről érkező elvárások között?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel kapcsolatban is elgondolkodtat ez a végtelenül bájos, de közben nagyon emberi történet.

Emir Kusturica: Tejben, vajban, szerelemben

Kusturica nevét senkinek nem kell bemutatni, a Macska-jaj vagy a Cigányok ideje című filmjei mindannyiunknak ismerősen hangzanak. Egyedi filmes nyelvezete a Tejben, vajban, szerelemben című munkájában is tetten érhető, sőt, ennek a filmnek még a főszerepét is ő játssza.

Egy férfi, aki szamárháton, sólyommal a vállán, esernyővel a kezében hordja a tejet a fronton a katonáknak, egy öntörvényű óra, ami bedarálja a tulajdonosait, egy kígyó, ami egy pocsolyából issza a kiömlött tejet, disznóvérben fürdőző libák. Csak néhányat említek meg a szürreális képekből, amik jellemzik a filmet, és igen sajátságos hangulatot kölcsönöznek a történetnek, ami egyébként Kusturica védjegye is.

A történet a 90-es években játszódik a boszniai háború idején. A főhős Kosta életét azonban nem a háború, hanem egy menekült nő (Monica Bellucci) érkezése bolygatja fel, akibe szerelmes lesz. A helyzet nem egyszerű, hiszen a nő egy másik férfi jegyeseként érkezik a faluba, ráadásul hordozza magával a múltját, ami a jelenére is nagy hatással van. A két ember egyre közelebb kerül egymáshoz, de a szerelmüket megnehezítik a körülményeik…

A film így remek lehetőséget ad arra, hogy elgondolkodjunk az is, hogy minket milyen körülmények befolyásolnak a szerelemben, és hogyan? Hogy mi vajon milyen változásokon mentünk keresztül az életünkben, milyen események vagy mely emberek változtattak meg minket egy-egy területen?

A Tejben, vajban, szerelemben magyar címe sokkal bárgyúbbra sikerült, mint amilyen maga az alkotás. A cím alapján, ha nem tudnánk, hogy Kusturica filmről beszélünk, egy klasszikus romantikus filmet képzelhetünk el, de a valóságban ez egy ennél sokkal egyedibb képi világgal és mondanivalóval rendelkező film, amit érdemes megnéznünk, ha szeretnénk valami furán kedves és hátborzongatóan vicces élményt magunknak.

Az Olli Mäki legboldogabb napja és a Tejben, vajban, szerelemben előzetesét és a teljes filmeket megtalálod a Cinego kínálatában.

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Bokor Ági
Szövegíró, improvizációs tréner, imprószínész és drámapedagógus. Szerinte a komolyan vett játék tulajdonképpen maga az élet. Szövegíróként és improvizációs tréneri munkája során is azt szeretné elérni, hogy minél többekhez és minél egyszerűbben jusson el az a tudás, amitől egyszerűen kicsit jobb az élet. Szeret bringázni, szereti a nyarat, és a kutyáját, Bobeket.

Pin It on Pinterest

Share This