Mérgező kapcsolatok – Hogyan kezeljem? – Pszichoforyou Lélekerősítő Podcast (III./4.)

Szerző: | 2021. 05. 21. | PODCAST | Olvasási idő: 2 perc

„Ti kértétek, mi mondjuk!” Ezen a vezérvonalon haladunk a Pszichoforyou Lélekerősítő Podcast 3. évadában, amiben olyan témákról beszélgetünk, amelyeket ti javasoltatok. A legújabb epizódunk egy sajnos sokakat érintő és foglalkoztató, de egyértelműen nehéz témát jár körbe. Hogyan kezeljük a mérgező kapcsolatainkat?

Susan Forward, a Mérgező szülők című alapmű szerzője fogalmaz úgy, hogy

„Sokszor hatalmas, gigantikus méretű érzelmi vakfoltjaink vannak a témával kapcsolatban.” Honnan ismerhetjük fel, hogy mérgező ember van a környezetünkben, vagy egy mérgező kapcsolat részesei vagyunk? Melyek azok az érzések, amelyek piros zászlóként figyelmeztetnek minket az érintettségünkre?

Sokan a kapcsolatok alatt rögtön a párkapcsolatra asszociálnak, de ahogyan arra Susan Forward is rávilágít, mérgező viszonyaink gyökerei sokszor szülői, nagyszülői, transzgenerációs viszonylatban keresendőek. Ha úgy érezzük csak adunk és adunk, de a másik félnek sosem elegendő, sose vagyunk „elég jók”, folyamatos bizonytalanságban és bizalmatlanságban éljük a mindennapokat, akkor érdemes egyet hátralépnünk, és külső szemlélőként rátekinti a kapcsolatra.

Legfrissebb adásunkban sok, a fentihez hasonló, elgondolkodtató kérdés és gondoltat is felmerült, emellett a témával kapcsolatos szakirodalmat is igyekeztünk összeszedni. Ha bővebben is érdekel a téma, hallgassatok ránk!

Az adásban említett könyvek, cikkek, podcastok:

Susan Forward: Mérgező szülők

Érzelmekről szóló podcast-adásunk

Brunner Zsanett Anna cikke:

„Fájhat az, ami volt, és az is, ami soha nem volt” – Miért olyan nehéz lezárni egy mérgező kapcsolatot?

Készítette: Herendi Kata és Szabó Eszter Judit

Utómunka: Tóth Zsófia

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Pszichoforyou

Pin It on Pinterest

Share This