Miért jó, ha valaki érettebb korban válik apává?

Szerző: | 2016. 12. 13. | Család&Gyerek | Olvasási idő: 8 perc

Nemrég meglátogatott minket egy ismerős apuka a 4 éves kislányával. Egész nap bújócskáztunk, hintáztunk, játszottunk, nevettünk. A negyvenes éveiben járó apuka nagy lendülettel vetette bele magát a játékba: zokszó nélkül számolt kutya, macska vagy éppen oroszlán nyelven – eleget téve a csillogó szemmel „könyörgő” lányok kérésének.

stocksnap_fi7y6c9k7z

Ma már világszinten megfigyelhető jelenség, hogy a férfiak, (és a nők egyaránt) érettebb fejjel, 35-40 éves koruk között vállalják első gyermekeiket. No de ki és miért számít „elég érettnek”? Mi ennek a tendenciának az oka? Milyen hatással van ez a gyermekek fejlődésére, az apaszerep megélésére, vagy éppen a család dinamikájára? Cikkünkben a késői apasággal kapcsolatban egyre gyakrabban felmerülő pozitív, illetve negatív hatásokat járjuk körbe.

Miért vállalunk egyre később gyermeket?

A kitolódott családalapítás ma már kortünet, ami többek között az elhúzódó kamaszkornak, az egyetemi tanulmányoknak, és a megváltozott családmodellnek köszönhető. Ezért sem nehezedik ma már akkora nyomás a család és a társadalom részéről a férfiakra, mint régebben, a több generációs együttélések idején. Teljesen elfogadott társadalmi jelenség, ha egy férfi vagy egy nő függetlenül él a húszas vagy harmincas éveiben, elodázva a házasságot és a családalapítást.

Mindezek mellett az egyre gyakoribb válások következményeként létrejövő mozaikcsaládokban is érettebb korban vállalnak újra apaszerepet a férfiak. A negyvenes vagy ötvenes éveikben járó „újrázó” apukák pedig sok esetben kiegyensúlyozottabbak, tapasztaltabbak és tudatosabbak, mint a korábban született gyermekeik esetében.

Miért jó, ha valaki érettebb korban válik apává?

Léder László pszichológus, az APA AKADÉMIA egyik alapítója, és a Három Királyfi Három Királylány mozgalom Apákért munkacsoportjának vezetője szerint azok a férfiak, akik 35 éves koruk után vállalják az első gyermekeiket

  • a karrierépítésben már magasabb pozícióba kerültek
  • érzelmileg jobban bevonódnak a gyermeknevelésbe
  • képesek a családi autonómia megtartására.
  • tudatosabbak

stocksnap_c0wtuj65sz

Márpedig – ahogy az az egyik érintett apuka szavaiból is kiderül – egy tudatos édesapa, nagyon sok mindent adhat a gyermekének.

„Tudtam, hogy a gyermekvállalás sok áldozattal, és kötöttséggel jár, amit korábban nem lettem volna képes ilyen tudatosan kezelni”

 – osztotta meg velünk tapasztalatait a negyvenes éveiben járó édesapa, aki hozzátette: „Ma már tudatosan töltök időt a kislányommal, a közös játékaink során például nyitott kérdésekkel segítem a fantáziájának a kibontakozását. És azt tapasztalom, hogy nem csak nekem fontos, de a lányom is igényli ezt a közös, aktív együttlétet.” Léder László szerint ez a tudatos odafigyelés és az érettebb hozzáállás az édesapák stabilabb érzelmi hátterének is köszönhető:

„Egy 35-40 éves férfi már többet tapasztalt a világból, ami lehetővé teszi a számukra, hogy önálló autonóm családot alapítsanak. Ez azt jelenti, hogy képesek a nagyszülők és a barátok jó szándékú, de gyakran eltérő tanácsaitól függetlenül, az édesanyával közösen létrehozni egy saját keretrendszert. Ez pedig érzelmi stabilitást jelent a gyermekek számára.”

Karrier és család

A fiatal édesapák a kisgyermekeik mellett reggeltől estig dolgoznak, hogy az egzisztenciális és anyagi biztonságot megteremtsék saját maguk és a családjuk számára. Szakértőnk szerint ugyanakkor a középkorú férfiak sok esetben már magasabb pozícióban vannak.

„A férfiak késői családalapítása a karrierépítésük szempontjából kedvezően hat a család dinamikájára is. Ezek az apukák ugyanis több időt tudnak a gyermekükkel tölteni, és több terhet tudnak levenni az édesanyák válláról, hiszen az egzisztenciájukat nem a kisgyermekük mellett kell kiépíteniük. A közösen töltött idő pedig szorosabb köteléket hoz létre apák és gyermekeik között” – tette hozzá Léder László.

Azt sajnálom a leginkább, hogy a korom miatt nem adhatok testvért a kislányomnak – mondta el a negatív érzéseit egy apuka, aki úgy érzi ez az egyetlen hátránya a későn vállalt apaságának. Léder László ugyanakkor a téma kapcsán hozzáfűzte: a késői apaság hátrányai – nehéz mozgás, egészség, generációs szakadék – sokkal szubjektívebb tényezők, mint a korábban felsorolt előnyök.

Processed with VSCO with c1 preset

Hogy fog majd focizni a gyerekével?

Hangzik a leggyakoribb kérdés, ha egy 50 éves kisgyermekes apukát látunk. Szakértőnk szerint azonban ez egy rosszul rögzült sztereotípia, ugyanis a fizikai erőnlét mindenkinél más. Sok fiatal kevesebbet mozog a túlhajszolt irodai életmódja mellett, mint az egészségükre már jobban odafigyelő középkorúak.

A közös foci problematikájánál nagyobb kihívásnak érzékeli a szakértő a huszonegyedik század felgyorsult informatikai fejlődését és annak következményeit.

„A legnagyobb nehézséget éppen az online világ generációs különbségei okozhatják. Ha ugyanis a nagy korkülönbség miatt az apa nem képes lépést tartani a gyermeke online életével, kevésbé tudja megérteni a mai fiatalok számára nélkülözhetetlen közösségi oldalak jelentőségét. Mindemellett pedig kevesebb védelmet is tud nyújtani gyermekének az online zaklatásokkal szemben”

mondta el Ledér László.

Talán mindannyian kerültünk már olyan helyzetbe, amikor nem tudtuk egyértelműen eldönteni, hogy a boltban sorban álló gyermek az édesapjával, vagy a nagypapájával van. Egy 50 pluszos apuka elmesélte, hogy gyakran kerül hasonló szituációban a kisfiával, amikor „lenagypapázzák”. Mára azonban a megfelelő érzelmi kommunikációnak köszönhetően, egy-egy ilyen megjegyzés alkalmával csak közösen nevetnek a kisfiával, ami egy plusz köteléket jelent a számukra.

Szakértőnk ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a nem megfelelő kommunikáció fokozhatja a generációs szakadékot, ami a kamaszkorban okozhatja a legnagyobb nehézséget és ellentétet a középkorú apák és gyermekeik között.

Apa szerepe – kortól függetlenül

Az apával töltött aktív és minőségi idő mindig más, mint anyával játszani, aminek kapcsán Ledér László elmondta:

„Az apával töltött aktív idő – az apa korától függetlenül – elengedhetetlen, ugyanis ilyenkor önismeretet, szabálykövetést, alkalmazkodást és empátiát is tanulnak a gyerekek, ami a későbbi sikerességük kulcsa lehet.”

Az apaság mindenki számára más életszakaszban a legideálisabb. Van, aki fiatalon nagycsaládra vágyik és van, aki előbb az anyagi és egzisztenciális biztonságot és függetlenséget teremti meg. A legfontosabb azonban az, hogy a saját értékrendünket, és vágyainkat ismerve, akkor vállaljunk gyereket, amikor őszintén vágyunk erre. Ez lehet ugyanis a harmonikus szülő-gyermek kapcsolat titka.

Fotó: itt, itt és itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Fekete Anna

Pin It on Pinterest

Share This