„Mire befejezném a mondatot, elfelejtem az elejét” – Miért nem működik mostanában az agyunk?

Szerző: | 2021. 07. 19. | Test&Lélek | Olvasási idő: 8 perc

Te is észrevetted mostanában, hogy feledékenyebb vagy a szokásosnál? Hogy hamar elfáradsz, és ha összpontosítanod kell, el-elkalandozik a figyelmed? Ez nem véletlen, és bizony nagyon sokunkra jellemző, különösen az utóbbi időben. Több mint egy éve egy egyre húzódó stresszhelyzetben élünk, ami hatással van a figyelmünk és az emlékezetünk működésére is. Belefáradtunk a járványba, nemcsak érzelmileg, de mentálisan is – emiatt is érezhetjük úgy, hogy egyszerűen nem működik az agyunk. De milyen okok állnak a háttérben, és főleg: mit tehetünk, hogy javuljon a helyzet?

Támogatott tartalom

A fáradtság, a feledékenység, a koncentráció nehézsége csak néhány azok közül a problémák közül, amelyeket az elmúlt másfél évben észrevehettünk magunkon. Aki érzékenyebb a benne zajló változásokra, talán azt is megfigyelte, hogy mintha nehezebben menne az információk rendszerezése, a döntés, a tervezés. Egy olyan összetett folyamat, mint például a családi nyaralás megszervezése valószínűleg sokkal nagyobb kihívást és sokkal több stresszt jelent most, mint akár néhány évvel ezelőtt. És ez nagyon nagy részben annak tulajdonítható, hogy az elmúlt időszak alaposan próbára tette az erőforrásainkat.

Mentális akadálypálya

Bár már nem szívesen hallunk róla vagy gondolunk rá, a járványhelyzetről mégis muszáj beszélni, ha az újkeletű mentális kimerültségünk és dekoncentráltságunk okait keresgéljük. Ez a másfél év ugyanis sok szempontból olyan volt, mint egy mentális akadálypálya: ezerféle dolog követelte a figyelmünket, rengeteget kellett terveznünk, tanulnunk és alkalmazkodnunk, mindezt ráadásul egy kifejezetten nagy stresszt jelentő, mindaddig ismeretlen helyzetben.

Az, hogy még mindig nehezebben „működik” az agyunk, részint a kimerültségnek tudható be, részint pedig annak, hogy még mindig sok új tényezővel és változással kell számolnunk.

Ennek a két dolognak az együttes hatása – amint arra a svéd neuropszichológus, Marie Eckerström is rámutatott ebben a cikkben – vezethet oda, hogy sokszor érzékeljük úgy, mintha nehézkesebben menne a gondolkodás, az emlékezés, a döntéshozatal, a tervezés; vagyis mintha sűrű köd ülné meg az agyunkat, amikor a kognitív funkcióinkat próbáljuk gyakorolni. Sokak számára a mindennapok szerves részévé vált a multitasking, azaz több feladat egyidejűleg történő végrehajtása, például egyszerre menedzselni a gyerekek otthonlétét és a saját munkánkat, a háztartást, a váratlan helyzeteket. A szakértő szerint ez rendkívül fárasztó, és már önmagában is képes elérni, hogy úgy érezzük, képtelenek vagyunk gondolkodni.

Ötszáz nap stressz

A multitasking azonban nem járt egyedül az elmúlt időszakban. Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a ma élő emberek nagy része még soha nem nézett szembe ennyire hosszan tartó stresszhelyzettel. A járvány óriási mértékű alkalmazkodást, és állandó készenlétet igényelt szinte mindannyiunktól, ami hatalmas energiaráfordítást követel.

Az ilyen hosszan tartó stresszhelyzetek egyik velejárója lehet a szervezetünkben a stresszhormonként is emlegetett kortizol krónikusan magas szintje. A kortizol magas szintje pedig, ahogy azt számos kutatás igazolta, ahhoz vezethet, hogy rosszabbul teljesítünk a gondolkodást és emlékezeti működést igénylő feladatokban.

Az ennyire sokáig húzódó stressz ráadásul gyakran érzelmi, pszichés oldalon is megteszi a hatását: érzelmi kimerültséghez, sőt, akár kiégéshez vezethet.

Mindkét állapotban megélhetjük, hogy állandóan fáradtak, kimerültek vagyunk, hogy érzelmileg eltávolodunk számunkra korábban fontos dolgoktól. És ha ez nem lenne elég: mind az érzelmi kimerültség, mind pedig a kiégés járhat a fáradtságérzet mellett teljesítményromlással és memóriaproblémákkal.

A pihent agy útján

A fáradékonyság, a figyelmi, emlékezeti funkcióink romlása, még ha ideiglenes is, a legtöbbünk számára ijesztő élmény, hiszen nem úgy működünk, mint ahogyan megszoktuk. A jó hír, hogy még a hosszan tartó stresszhelyzetekben is tehetünk magunkért, és azért, hogy a körülmények kevésbé legyenek megterhelőek a szervezetünknek.

Ebben az alábbi lépések segíthetnek:

1. Ne feledkezz meg magadról!

A stresszhelyzetekben gyakran az önmagunkról való gondoskodás az első, amiről megfeledkezünk. Olykor ingerültek is leszünk, ha erre felhívják a figyelmünket. Pedig ahogy Edith Eva Eger is megfogalmazta Az ajándék című könyvében:

Ha distresszben élsz, a legfontosabb felelősséged, hogy amennyire csak lehetséges, a biztonságod és a túlélésed szükségleteivel törődj. Tegyél meg minden tőled telhetőt, hogy óvd magad.

Az első lépés tehát ez: figyelj a szükségleteidre. Gondoskodj a napi megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványi anyag beviteléről. Különösen ügyelj arra, hogy elegendő magnéziumot fogyassz. Ne feledkezz meg a testmozgásról és a pihenésről sem. Ha most nehézséget jelent megoldani, haladj bátran kis lépésekben a céljaid felé.

2. Próbálj egyszerre csak egy dologgal foglalkozni!

Bár a multitasking sokunk fejében egyenlő a hatékonysággal, az igazság az, hogy nem nyerünk vele több időt, mint ha nem egyszerre, hanem egymás után intéznénk el a dolgokat. Ha neked is annyi ablak van nyitva a böngésződben, hogy már a címüket sem tudod elolvasni, vagy szentül hiszed, hogy telefonálás közben lehet a legjobban emailt írni, valószínűleg érdemes elkezdened tudatosan csak egy dologra fókuszálni a figyelmedet, és sorban haladni a feladataiddal. Ez sokkal kezelhetőbb terhelést jelent az agy számára, és elősegíti az emlékezeti funkciók optimális működését. Csökkenti a stresszt, és segít megelőzni, hogy úgy érezd, ahhoz is túl fáradt vagy, hogy gondolkodj.

3. Kapcsolódj a természethez!

Az egyik legjobb gyógyír a szétszórtságra és a kimerültségre az, ha eltöltesz egy kis időt a természetben. A kutatások szerint már egy séta is segíthet a kognitív funkcióink javításában. (Sőt, már önmagában annak is jótékony hatása van, ha csupán képeken nézegetjük a természetet.) Ha teheted, tölts legalább napi 30-60 percet természetes környezetben. Ez nem csak a stressz, de a fáradtság kezelésében is segíteni fog.

Az elmúlt időszakban sem mi, sem az agyunk nem voltunk könnyű helyzetben. Számos kihívással néztünk szembe, ráadásul egy hosszan elhúzódó stresszhelyzettel is meg kellett küzdenünk. Ez a másfél év érthető módon nyomot hagyott nem csak az emlékeinken, de az emlékezetünk működésén és az energiaszintünkön is, amit gyakran nem könnyű felismerni és megélni. Ezért nem szabad elfelejtenünk: ebben a helyzetben is fontos figyelnünk arra, mi az, amit tehetünk magunkért, és meg is tenni, ami tudunk.

A cikk elkészülését a Magne B6 Stress Control Plus támogatta. A Magne B6 Stress Control Plus azoknak ajánlott, akik szeretnék természetes módon támogatni a szervezetük stresszhez való alkalmazkodását, és csökkenteni a fáradtságot. Ha szívesen olvasnál a természetes stresszmegelőzésről bővebben, kattints ide.

Szerző

Herendi Kata
Pszichológus, szakfordító. Szeret beszélni, de hallgatni, figyelni és írni még inkább. Imádja az állatokat, az őszt, az angol nyelvet. Két dolog nem létezik számára: túl hosszú séta, és túl sok könyv – ezekből sosem elég.

Pin It on Pinterest

Share This