Jubilál a Pszinapszis! – idén 20 éves az ország legnagyobb pszichológiai rendezvénysorozata

Szerző: | 2016. 04. 09. | Social&Smart | Olvasási idő: 6 perc

Kereken 20 évvel ezelőtt egy maréknyi egyetemista elhatározta, hogy szervez egy előadássorozatot. A céljuk – a pszichológia népszerűsítése mellett, az volt – hogy az ismeretek terjesztése révén lerombolják a tudományterülettel kapcsolatos sztereotípiákat. A „legenda” szerint, az ELTE Pszichológia Intézetének 216-os termében tartották az első előadást 1996 októberében. Az idei rendezvény főszervezője akkor éppen kétéves volt, és vélhetően nem gondolt rá, hogy két évtizeddel később az ország legjelentősebb pszichológiai rendezvényét koordinálja majd. Az egy hét múlva kezdődő, jubileumi Pszinapszis főszervezőjét, Zsigó Virággal beszélgettünk.

Húsz évvel ezelőtt az első Pszinapszist azzal a céllal hívták életre annak szervezői, hogy népszerűsítsék a pszichológiát, és megpróbálják lerombolni a tudományterülettel kapcsolatos sztereotípiákat, tévhiteket.

Ezek a célok mit sem változtak, de ugyanez nem mondható el a rendezvénysorozatról: egy maréknyi fiatal helyett, ma összesen 78 egyetemista szervezi teljesen önállóan és nem mellesleg önkéntes alapon a rendezvényt, amely az elmúlt két évtizedben Magyarország legjelentősebb pszichológiai rendezvénysorozatává nőtte ki magát. A kiforrott, és évről évre, főszervezőről főszervezőre átörökítődő szisztéma mentén szerveződő stábot ebben az évben Zsigó Virág, az ELTE mesterszakos pszichológushallgatója vezeti.

Idén április 15-17. között lesz a Pszinapszis. Péntek délutántól szombaton és vasárnap egész nap várjuk a látogatókat. Ebben az időszakban egyszerre öt teremben zajlanak a pszichológiai témájú szakmai előadások, és ezzel párhuzamosan, hat helyszínen műhelyfoglalkozásokat szervezünk. Emellett minden évben nagy hangsúlyt helyezünk az előadások szünetében, valamint az előadások után látogatható kulturális programokra: idén is lesz SLAM Poetry, koncertek, könyvesház, teaház, relax programok, jóga, mozdulatművészet, hangfürdő, élő könyvtár és egy élménygyűjtő, ahol pszichológiai társasjátékokat próbálhatnak ki az érdeklődők – sorolja a tartalmas programokat a főszervező. Hozzáteszi:

az eddigi évekhez hasonlóan idén is a pszichológus szakma krémje, a tudományterület legnevesebb képviselői tartanak előadásokat.
pszinapszis5

Mérő László

Lelkes és érdeklődő közönségben vélhetően idén sem lesz hiány: már többször is elődfordult, hogy a sorozat helyszíneként szolgáló József Attila Művelődési Ház ajtajára ki kellett tenni a „megtelt” táblát: a három nap alatt nagyjából 2000 ember fordul meg itt ilyenkor, hogy – a teljesség igénye nélkül – olyan előadókkal találkozhassanak, mint Almási Kitti, Szondy Máté, Kádár Annamária, Belső Nóra, Tari Annamária, Hevesi Krisztina, Mérő László, L. Stipkovits Erika és Zacher Gábor. De a 20 év során a hazai szaktekintélyek mellett, olyan nemzetközileg elismert „sztárelőadók” is megfordultak már a Pszinapszison, mint a világhírű szociálpszichológus, Philip Zimbardo.

Ugyanakkor a szervezők, ahogy minden évben, idén is ügyelnek arra, hogy a pszichológia iránt érdeklődő, laikus közönség mellett, a szakmai közönséget is kiszolgálják.

Ezek közül a lehetőségek közül Jövő kutatói szekciót emelte ki a főszervező: itt a fiatal kutatók oszthatják meg tudásukat és tudományos eredményeiket a publikummal. Évről évre egyre több nemzetközi kutató ad elő angol nyelven a Pszinapszison, emellett idén elindul az úgynevezett Haladó szekció, ahol a pszichológia tudományát már mélyrehatóbban ismerő hallgatóságnak tartanak némi előképzettséget feltételező prezentációkat az adott témában jártas szakemberek.

Zsigó Virág, a Pszinapszis főszervezője

Zsigó Virág, a Pszinapszis főszervezője

További újítás még az Határterületek szekció, ahol más tudományterületek előadói kapnak lehetőséget arra, hogy előadásaikon keresztül kommunikáljanak a pszichológia tudományával, annak képviselőivel. Ugyancsak visszatérő motívum és hagyomány, hogy a rendezvény, és ennek eredményeként az előadások is, valamilyen téma köré szerveződnek.

Idén mindenképpen olyan témát szerettünk volna választani, ami visszautal arra, hogy most 20 éves a rendezvény. Így esett a választás az Évgyűrűink tematikára, aminek a természetben megjelenő analógiájához a pszichológia tudományán keresztül az embert, mint egyént, az emberi emlékezetet, az életet, meg ugye a mi évről évre fejlődő rendezvényünket is szépen lehet kapcsolni. Nagy örömünkre, szinte kivétel nélkül az előadók tetszését is elnyerte ez a tematika, ők is – a saját szakterületükön belül – tudtak kapcsolódni ezekhez a párhuzamokhoz – mondja Zsigó Virág, aki hozzáteszi: egy fa esetében sem csak az évgyűrűk száma, hanem az adott év minősége, a megpróbáltatások és nehézségek is számítanak, az így keletkezett lenyomat sok információt hordoz magában, ami szintén sok szempontból párhuzamba állítható a pszichológia tudományával.

pszinapszis1

Amit mi biztosan és saját tapasztalatból tudunk az az, hogy a Pszinapszis minden évben az év egyik legjobban várt eseménye a pszichológia iránt érdeklődő közönség körében, az itt elhangzó előadások, műhelyek kapcsán át- és megélt élmények nem ritka, hogy nyomot hagynak a hallgatóságban.

Függetlenül attól, hogy tartalmas gondolatokra fogékony laikusként, vagy a területen jártas szakemberként mentek, biztosan találtok az érdeklődéseteknek megfelelő, izgalmas és érdekes előadásokat, programokat. Ajánljuk nektek jó szívvel ezt a szuper rendezvényt, ahol idén velünk is találkozhattok. Mi ott leszünk, gyertek Ti is! Találkozunk a standunknál!

Via Pszichodiák Alapítvány, Pszinapszis

Fotó forrás: itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Szabó Eszter Judit
Kommunikációs szakember, újságíró. Hisz az önismereti- és terápiás munka sorfordító erejében. Ha kikapcsol, akkor túrázni megy. Vagy jógázni. Ha csinál valamit, akkor azt szívvel-lélekkel teszi. A Pszichoforyou-ra ez különösen igaz.

Pin It on Pinterest

Share This