„Ha magaddal foglalkozol, problémáid lesznek, ha másokkal, feladatod” – Bemutatjuk a TESZÜNK Klubot

Szerző: | 2019. 10. 01. | Test&Lélek | Olvasási idő: 8 perc

Ez a címben szereplő buddhista mondás a Tettrekész Emberek Senior Önkéntes Klubjának, röviden TESZÜNK-nek a mottója; egy olyan közösséggé, melynek tagjai hiszik és vallják, hogy nyugdíjas korba lépve is lehet aktívnak maradni, dolgozni és segíteni – vagyis röviden: tenni. Egy remek hangulatú őszindító találkozó, és egy kis beszélgetés erejéig most mi is csatlakoztunk hozzájuk.

A viszontlátás örömétől hangos szeptember első hétfőjén a Petőfi Irodalmi Múzeum egyik terme: a hosszú nyári hónapok után, élményekkel telve újra találkoznak a TESZÜNK Klub önkéntesei. A vidám zsivaj lassan csendesedik, és az arcokon a mosoly helyét átveszi a figyelem: kezdődik a munka. Feladatból pedig sosincs hiány a TESZÜNK háza táján.

Szeretnénk tenni

„Dolgoztunk 30-40 évet, jó volt, kicsit elfáradtunk. Elmentünk nyugdíjba, megköszönték, akár ólomkristály vázával is. Kicsit pihentünk, furcsa volt,  hogy nem kellett a reggelit bekapni, a családot otthonról kilőni. Kezdett fogyni az adrenalin, és az unokák teherátvétele sem segített. Belenéztünk a tükörbe, és azt láttuk: ‘Te még jó vagy valamire, nézz körül’. Így kezdődött….” – olvashatjuk a klub honlapján. Ez a tenni akarás hívta életre 2013 őszén a Tettrekész Emberek Senior Önkéntes Klubját, amely azóta több mint 80 igazolt tagot számlál.

„A legtöbb új jelentkező a honlapunkat olvassa először, esetleg a Facebookon találkozik a klubbal, aztán telefonálnak vagy emailt írnak, kialakul egy párbeszéd; de én mindenkinek azt szoktam javasolni, jöjjön el egy klubnapra, és nézze meg, tetszik-e neki a légkör, a hangulat, ami itt fogadja” – meséli a TESZÜNK vezetője, Scholtzné Hibay Alíz.

„Az újonnan érkezőkben mindig közös vonás, hogy szeretnének tenni. Olyanok jelentkeznek hozzánk, akiknek van idejük, és úgy érzik, tudnának belőle másoknak is adni, szeretnék, ha valahol szükség lenne rájuk. Sokan vannak egyedül, de azt az élményt, hogy tartoznak valahová, hogy egy közösség részei, azok is szívesen élik meg, akik egyébként nem magányosak.”

„Nagyon sok kedves, rendes ember gyűlt itt össze, szinte magától alakult ki egy olyan csapat, ami még a család, egy erős háttérbázis mellett is képes közösségi élményt adni” – folytatja a klub vezetője. „Szeretünk együtt lenni, sok barátság születik és formálódik köztünk – de a legfontosabb, ami összeköt minket, a tenni akarás.”

Gyermekotthontól a botanikus kertig

Hogy tenni akarásban nyáron sem volt hiány, az gyorsan ki is derül: az élménybeszámolókban nem csupán közös kikapcsolódás, de munka is szép számmal szerepel. A TESZÜNK önkéntesei fáradhatatlanul szorgoskodnak mindenhol, ahol szükség van rájuk: programokat szerveznek és a tanulásban segítenek a Sztehlo Gábor Gyermekotthon lakóinak, és az Idősek Barátai Program keretében olyan, szintén nyugdíjas kortársaikat látogatják, akiknek társaságra, vagy éppen elintéznivalókkal kapcsolatos segítségre van szüksége. Kapcsolatban állnak a Tordason működő Jövőt Nekik Is Alapítvánnyal is, ahol az értelmileg akadályozott, halmozottan sérült emberek otthonát varázsolták szebbé a TESZÜNK tagjai.

„Sokan elkötelezettek vagyunk a környezetvédelem, az újrahasznosítás irányában is. A Sztehlo Gábor Gyermekotthonnal is ezen a vonalon kezdődött a közös munkánk: az volt az elképzelésünk, hogy kialakítunk egy kis konyhakertet, ahol az otthonban élő, javarészt családból kiemelt gyerekek végigkísérhetik egy-egy növény fejlődését”

– idézi fel Scholtzné Hibay Alíz. „Szintén nagyon régi a kapcsolatunk a Vácrátóti Botanikus Kerttel: még 2013 őszén jártunk ott először, gereblyézni, és más talaj-előkészítő munkákban segíteni. Idén ősszel is visszatérünk majd ide, és reméljük, hogy egy új projektünk keretében még nagyobb szerepet kap nálunk a természetvédelem témája – olyan cél ez, amivel nagyon egyetértünk, és amivel  a klubtagok is nagyon lelkesen foglalkoznak.”

Mi egy ilyen csapat vagyunk

A készülődő környezetvédelmi projekt mellett a klub önkénteseinek az idei ősz is tartogat néhány új, izgalmas lehetőséget. Ilyen például a szenior tanácsadás ötlete, melynek lényege, hogy a klubtagok szenior mentorként megoszthassák a munkájukban, szakterületükön szerzett tapasztalataikat azokkal a szervezetekkel, akiknek nagy szükségük lehet a felhasználható tudásra. Bár a program egyelőre még a tervezés fázisában van, annyi bizonyos, hogy lelkesedésben már most sem szenved hiányt.

Ez a lelkesedés az, ami töretlen lendülettel viszi előre a TESZÜNK tagjait, és olyannyira áthat minden általuk végzett munkát, hogy szinte nincs is olyan hely, ahol ne várnák őket vissza egy-egy közös projekt után. Ahogy ők maguk megfogalmazták:

„Első szóra mozdulunk, mert mi egy ilyen csapat vagyunk.”

És ez a visszajelzésekből is látszik.

„Szerencsére nagyon szép visszajelzéseket kapunk azokról a helyekről, ahol megfordulnak az önkénteseink” – meséli mosolyogva a klub vezetője. „Ezek sokszor köszönőlevél formájában érkeznek, amiknek mindig nagyon örülünk – jólesik olvasni, hogy nem hiába dolgozunk.”

Közös munkából közösség

A TESZÜNK önkénteseit azonban nem csak a közös munka, de a barátság szálai is összekötik. A klubtagok a már futó, és az újonnan induló projektek gondozása mellett legalább ugyanolyan örömmel tervezgetik az immár hagyománnyá vált, szokásos őszi kirándulásukat is. Jártak már együtt Pécsett, Szegeden, Győrben – idén pedig Eger a célpont. A kirándulások mellett rendszeresen szerveznek programokat, előadásokat is, zenéről, kultúráról, egészségügyről – mindenről, ami a klubtagok számára érdekes lehet.

A tenni akarás, a közösségi élmény és a rengeteg jó mellett pedig, amit a Tettrekész Emberek Senior Önkéntes Klubja jelent és tesz, van még egy nagyon fontos hozadéka a közös munkájuknak.

„A klub nagyon sokunknak visszaadta az önbizalmát. Sokan, akik eleinte bizonytalanul érkeztek, mondván, „talán valamit tudunk segíteni”, később megtalálják köztünk azt a területet – vagy azt, amivel egész életükben foglalkoztak, vagy elindulnak egy teljesen más úton -, ahol kiteljesedhetnek.

Mielőtt a TESZÜNK megalakult volna, ismertem valakit, aki akkor nagyon bezárkózva, egyedül élt, abban a biztos tudatban, hogy már senkinek nincs szüksége rá. Ő azóta klubtag nálunk, és most nagyon aktív, nagyon sokat dolgozik, és újra nyitottá vált a világ felé” – osztja meg velünk a klubvezető.

„Célt adunk a tagoknak, és én biztos vagyok benne, hogy ha mentálisan jól vagyunk, akkor az a fizikai állapotunkra is nagyon komoly hatással lesz. Nem ez a fő célunk, de én hiszem, hogy a mentális jóllét elengedhetetlen ahhoz, hogy az ember jól érezze magát a bőrében – és ez kisugárzik a környezetére is. Ha én jól vagyok, azt az én kis mikrokörnyezetem is megérzi, és ettől ők is, mások is jobban lesznek. Ezt lehet látni a tagjainkon, az üléseinken, és ezt hatalmas boldogság észrevenni. Persze, rengeteg munka van benne, de hihetetlenül boldoggá tud tenni.”

A fotók forrása: TESZÜNK Szenior Önkéntes Klub

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Herendi Kata
Pszichológus, szakfordító. Szeret beszélni, de hallgatni, figyelni és írni még inkább. Imádja az állatokat, az őszt, az angol nyelvet. Két dolog nem létezik számára: túl hosszú séta, és túl sok könyv – ezekből sosem elég.

Pin It on Pinterest

Share This