„Én is tudok szülni?” – 6 módszer, ami segíthet legyőzni a szüléssel kapcsolatos félelmeket

Szerző: | 2016. 04. 01. | Család&Gyerek | Olvasási idő: 12 perc

Tudok egyáltalán szülni? Kibírom a fájdalmat? Üvölthetek közben? Minden rendben lesz velem és a babával? Egyáltalán nem ritka, hogy a babakelengyét látszólag nyugodtan válogató kismamák fejében hasonló kérdések zakatolnak. Ezeknek a félelmeknek a feltérképezése komoly befektetést és önismereti utat jelenthet: az önmagunk előtt is rejtett érzéseink feltárása hatalmas lépés a várandósság, a szülésélmény és a születendő gyermekünkkel való kapcsolat pozitív megéléséhez.

Önismereti kurzus a természettől

„Természetes folyamat a várandósság idején jelentkező szorongás, ami a terhesség harmadik trimeszterére már-már pszichopatológiás szerkezetűvé alakíthatja a személyiséget” – magyarázza Ördögh Csilla pszichológus szakértő. De a természet ezúttal is bölcsen gondoskodik az ellentételezésről: hormonokat termel a szervezet, amelyek a stresszre adott reakciókat elviselhetővé varázsolják a kismama számára.

Hogy mégis kire milyen mértékben hat a várandóságot kísérő stressz, az egyéni pszichés előzmények függvénye.

‘A test tükröt mutat arról, hogy mi történik a pszichével. Ezalatt az érzékeny időszak alatt a tudatos és a tudattalan közti híd megvastagodik, a kismamát váratlanul érheti, hogy a tudatost a tudattalanban elfojtott érzések árasztják el’

– világít rá a szakértő.

A szülés élményéhez, mint egyfajta teljesítményhez kapcsolódó szorongás sok kismama, édesanya számára ismerős kérdéseket vet fel:

  • Vajon meg tudok-e felelni az elvárásoknak?
  • Én kontrollálom-e majd a helyzetet?
  • Milyennek tart majd a párom?
  • Üvölthetek-e?

Emellett életféltéssel kapcsolatos félelmek törhetnek ránk:

  • Mi lesz ha komplikációk lépnek fel?
  • Kell-e gátmetszés majd?
  • Minden rendben lesz-e velem és a babámmal?

Mások az anyaságot érintő generációkon átívelő problémákat hordozzák, melyek nyomasztó szorongásként jönnek elő. „A félelmek képekben, álmokban és úgynevezett daydream-ekben jelentkezhetnek. Ezekre az érzésekre izgalmas küzdelmekként, természetes önismereti kurzusként tekintsünk! Rengeteg dologra rájöhetünk és új megküzdési módszerekre találhatunk” – hangsúlyozza a pszichológus.

Beszéljük ki!

A szakértő szerint a szülésfelkészítő foglalkozásokon gyakran előfordul, hogy a kismamáknak ellenérzéseik vannak a lélektani dolgokkal kapcsolatban. „A természetes ellenállás valójában egy védekező mechanizmus is lehet és – bár luxusnak tűnhet ezekkel foglalkozni – az a tapasztalatunk, hogy az első negatív reakciókat követően többnyire megnyílnak a résztvevők” – teszi hozzá Ördögh Csilla. A szülést kísérő szakemberekkel (perinatális tanácsadóval, nőgyógyásszal, szülésznővel, érzelmi támogatást nyújtó dúlával) kialakított bizalmas kapcsolat könnyed, olajozott együttműködést hozhat magával, aminek köszönhetően például szülés közben sokkal könnyebben kommunikálhatjuk segítőinkkel, hogy milyen tempóban, mire vágyunk.

szul2

Ismerős kismamákkal, tapasztalt barátnőkkel, rokon anyukákkal is jó megosztani az érzéseinket, csakúgy, mint

a szülésfelkészítő foglalkozásokon, ahol a társas támasz mellett, komplex testi-lelki-szellemi támogatást kaphatunk és szembesülhetünk azzal, hogy szorongásaink nagy része teljesen természetes folyamat és oldható számos módszer segítségével.

Hogyan csináljam jól?

Számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre a stressz és a szorongások oldására és arra, hogy, megtanuljuk pozitívan befolyásolni a testünk működését és ezáltal úrrá legyünk a szüléssel kapcsolatos szorongásainkon. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány izgalmas és hasznos módszert.

1. Autogén tréning

A stresszoldó módszer az autonóm idegrendszer működését befolyásolja. Amikor szorongunk, szaporán ver a szívünk, gyorsabban vesszük a levegőt és az izmainkat megfeszítjük. A tréning megfordítja a folyamatot: hat lépcső során eléri, hogy nyugodt mély légzés, szabályos szívverés, és ellazult izmok mellett, elengedjük szorongásainkat is. A stressz okozta panaszok: az izomfeszülések, az alvászavarok, a gyomor- és bélproblémák, a szív- és keringési panaszok és a migrén is kezelhetőek a gyakorlatok segítségével.

Például hasgyakorlatok segítségével megszüntethető a gyomorkapu görcsös összehúzódása és ezáltal oldódik a szorongás is. „Ha odafigyelünk a testünk vészjelzéseire és teret kap egy információ, ami kiutat keres belőlünk, akkor elkerülhetjük a komolyabb testi tüneteket, betegségeket is” – emeli ki a szakértő. A módszert terapeutáktól sajátíthatjuk el, de később önállóan végezhetjük.

2. Anya-magzat kapcsolatfelvétel

A csaknem két évtizede kidolgozott módszer során az anya relaxált állapotban hangolódik rá a magzat érzéseire. A foglalkozások alatt olyan kétoldalú érzelmi kötődés jön létre köztük, aminek a segítségével szabályozhatóvá, harmonikussá tehető az anya-magzat kapcsolat. Szkeptikusokban felmerülhet a kérdés, hogy vajon bárki felveheti-e a kapcsolatot a születendő gyermekével?

„Ez a lehetőség mindenki számára nyitott és jelen van tudattalanul. Ha nem foglalkozunk tudatosan a magzatunkkal való kapcsolat kialakításával, akkor is működik egy intuitív csatorna” – erősíti meg Ördögh Csilla. „Mégis jó, ha tudatos módszerekkel közelítünk a babánkhoz, mert másként előfordulhat például, hogy a saját gondolatainkat a magzatunknak tulajdonítjuk, pedig csupán kivetítjük rá az érzéseinket.”

„A baba az édesanyja érzésein osztozik tudattalanul is a várandósság alatt, így ha elindul egy egy párbeszéd köztük, csökkenthetőek a szülés körüli komplikációk és a koraszülés is könnyebben elkerülhető” – írja Raffai Jenő, a módszer kidolgozója. A tapasztalatok alapján, a lelki köldökzsinórnak köszönhetően ezek a kisbabák nyitottak, kiegyensúlyozottak lesznek.

3. Hipnoszülés

A hipnoszülés kifejezés hallatán ne a filmekben ábrázolt bizarr transzba esésre, önkéntelen kitárulkozásra, hanem az autogén tréning és a meditáció során megélt állapothoz hasonló tudatos, ellazult jelenlétre gondoljunk. Amikor valaki hipnózisban van, az elme racionális, gondolkodó része elcsendesedik és a kellemes, ellazult állapotban csökkenthető a szorongás, a fájdalom érzése. A relaxációs gyakorlatokon és önhipnózison alapuló módszert évszázadokon át alkalmazták a szülés alatti fájdalom csillapítására.

„Jól ismert folyamat, hogy a félelem feszültséget okoz az izomzatban, amit egy fájdalomérzet követ a vajúdásban. Ha azonban a kismama képes a kontrakciók közti szünetekben ellazulni, a teste pihen, regenerálódik, és felkészül egy újabb, hatékony összehúzódásra. Ráadásul ilyenkor, ha a test ellazul, endogén, azaz belsőleg termelődő, fájdalomcsillapító hatású hormonok szabadulnak fel az anyában.

Az anya módosult tudatállapotba kerül, ami egészen új dimenziókba juttatja, és a szülés egy életre szóló élménnyé válik, ami hozzájárul személyisége megerősödéséhez és pszichoszexuális fejlődéséhez egyaránt. Fontos, hogy az anyának és a babának is megadjuk a saját idejét, így a kontroll a nő kezében marad, és a testét a természetnek tudja átadni” – teszi hozzá a szakértő.

4. Haptonómia – az érintés tudománya

A haptoterápiával általában a pszichoterápia részeként találkozhatunk, habár önállóan is létezik. A terapeuta a beszéden túl, érintésekkel lép kapcsolatba a páciensével, meghívja őt az érzései átélésére, miközben megerősíti őt abban, amit átél. Az érintések nem erotikusak vagy csábítóak és nem is agresszívak.

„A fizikai megerősítés különösen fontos a várandósság időszakában, már a kismama masszázs is rengeteg feszültséget tud oldani és pozitívan hat a babára is. A szorongás, akárcsak a síró kisgyermekek esetén a megfelelő érintés szeretetnyelvén keresztül csökkenthető, emellett lehetőség nyílik a méhen belül fejlődő magzattal való kommunikációra, kölcsönös párbeszéd kialakítására, a szülők és a baba közti intimitás elmélyítésére” – véli a pszichológus.

5. Felnőtt mesék, kreatív műhelyek

Olyan szülésfelkészítő foglalkozásokon is részt vehetünk, amelyek a mese- és a művészetterápia eszközéhez nyúlnak. A szorongató érzésekhez társítható mesén keresztül a terapeuta és a kismama egy kreatív játék, közös gondolkodás keretében kerül egyre közelebb a probléma megoldásához. „Léteznek olyan alkotócsoportok, ahol festegetés, kézműveskedés közben alakulnak ki a mély beszélgetések, melyek rávilágítanak a problémás pontokra, feszítő gondolatokra. Természetesen a rémsztorik és a rossz pillanatban megnézett szülésvideók nem segítenek, éppen ezért jó, szakember által vezetett csoportokban is részt venni” – teszi hozzá Ördögh Csilla.

6. Intimtorna a lélekért

A pozitív testtudat megerősíti a lelket is, magabiztosabbá teszi az anyát. Az intimtorna a medencekönyéki izmok, a hüvely és a gátizmok megerősítésével hozzájárul a gát védelemhez, rugalmasítja a kötőszöveteket, megkönnyítheti a szülést és a későbbi regenerálódásban is nagy szerepet játszik. Ahhoz, hogy a kismama visszataláljon a nőiességéhez szülés után és örömteli szexuális életet élhessen a későbbiekben, szintén nagy segítség az intimtorna technikája. Ahogy Ördögh Csilla fogalmaz: „Egy elég jó szülés élménye hozzájárul az anya pszichoszexuális fejlődéséhez, anyai identitásának és személyiségének megerősödéséhez. A várandósság ideje alatt alá kell merülni, és bátran szembenézni; így a szülés közbeni önátadás és módosult tudatállapot is könnyen létre jöhet. Bízni abban lehet, amit ismerünk: ne féljünk megismerni önmagunkat.”

Másállapot a szülészetben?

2011 óta kötődnek demonstrációk A nők elleni erőszak megszüntetésének napjához. Ebből kiindulva alapították meg a Rózsák forradalma nevű megmozdulást 2014-ben, Spanyolországban, melyhez kapcsolódva itthon is szervez felvonulásokat például a Másállapotot a szülészetben! mozgalom.

Kétségtelen, hogy bár számos út létezik a szülésre való testi-lelki-szellemi felkészülésben, sok esetben ez mégsem elég. Nagy százalékban a hirtelen kialakult helyzetek, az adott körülmények és a szülést levezető szakemberek hozzáállása a meghatározóak a szülés lefolyását illetően. Az orvosi szempontok és a természetes szüléstámogatás között rendkívül nehéz egyensúlyra lelni. A sokat emlegetett magas (hazai 40%-os arányszám, szemben a WHO által megállapított 10-15%-os indokolt gyakorisággal) császármetszési arányszám mellett még sok egyéb bevett beavatkozás vitákat vet fel: vajon melyek az igazán szükséges beavatkozások, és melyek azok a folyamatok, körülmények, amelyek a szövődmények gyakoriságát növelik és szükségtelenül kiszolgáltatottá teszik a nőt?

Via: Aktív Szülés Program

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Fekete Anna

Pin It on Pinterest

Share This