A zenélés öröme: „a másik kicsit eggyé válik velem, én pedig a másikkal”

Szerző: | 2016. 06. 21. | Test&Lélek | Olvasási idő: 7 perc

A zene megnyugtat és kizökkent a hétköznapok sűrűjéből. A Zene Ünnepe június 21–e, amit Franciaországban rendeztek meg először 1982-ben. Mára száz európai országban ünnepelik együtt a zenészek és közönségeik a zene felszabadító és örömet adó élményét. Ebből az alkalomból, a Kettő Kettő Tánczenekar tagjait kérdeztük arról, mit jelent számukra a zenélés öröme. Mit éreznek akkor, amikor kilencen állnak a színpadon, és egyszerre szólal meg a szaxofon, a zongora, a harsona, a fuvola, a gitár és a többi hangszer? Mit élnek át akkor, amikor átjárja testüket és lelküket a zene? Arra a kérdésre pedig, hogy miért vált ki belőlünk érzelmeket a zenehallgatás vagy a közös zenélés élménye, és vajon meghatározza-e a személyiségünket az általunk kedvelt zenei stílus, már Szkotniczky Péter zeneterapeutával keressük a választ.

Kettő Kettő Tánczenekar

Kettő Kettő Tánczenekar

A Kettő Kettő Tánczenekar tagjai kizárólag hangszereik segítségével értelmezik újra instrumentális Ska stílusban a közönségük számára ismert vagy kevésbé ismert zeneszámokat. Játékuk egyik különlegessége a feldolgozások mellett az improvizáció. Ha pedig már játék, illetve improvizáció, akkor hibázni sem lehet. Maximum kerek szemekkel, ijedten nézelődni, ha valami nagyon újat alkotunk éppen – fogalmazta meg az improvizációban átélt felszabadult áramlat élményét Kriszti, a csapat fuvolása és szaxofonosa.

De mi is az a Flow – áramlat – élmény?

Csíkszentmihályi Mihály pszichológus a Flow – Az áramlat – a tökéletes élmény pszichológiája című könyvében úgy fogalmazta meg ezt az élményt, hogy:

A legjobb pillanatok általában akkor következnek be, amikor egy ember teste és tudata önként vállalt erőfeszítésben végső határáig megfeszült, hogy valami nehezet és érdemlegeset alkosson.

Tehát az igazi áramlat élmény nem egy passzív transz állapot. Sokkal inkább egy aktív munka vagy hobbi, amiben csúcsteljesítményt nyújthatunk, és amit belső motivációtól vezérelve, pusztán a tevékenység öröméért végzünk.  A zene által valami olyan érzés fog el, amitől a külvilágot ki tudom zárni, és csak az élményre, a zenére figyelek – fogalmazta meg Robi az együttes harsonása a zenélésben megélt áramlás érzését.

Arról, hogy a flow élmények megélése miként segíthetnek hozzá a boldogabb élethez, ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

Ilyenkor megszületik valami, amit egyedül lehetetlen létrehozni

Ezekkel a szavakkal kezdi a beszélgetést Kebok, a zenekar szaxofonosa. Számomra a flow élményt a közös játék jelenti – folytatja Robi, majd hozzáteszi: Több élményt ad számomra a közös játék, mint az Önkifejezés szólistaként. Ákos pedig, aki zongorán játszik a zenekari fellépéseken, így fogalmazta meg a zenélés örömét: Együtt alkotás. Egymásra hangolódás. A sort minden zenekari tag közösségben megélt örömzenélésével folytathatnám, hiszen ők kilencen mind a közös játékban élik meg leginkább a zenélés igazi örömét.

Szkotniczky Péter zeneterapeuta elmondta, hogy a közös zenélés, illetve zenehallgatás, nem minden személyiségtípusnak okoz mindent átitató, felszabadító élményt. Egy introvertált, befelé forduló személyiségben frusztrációt és stresszt kelthet egy ilyen szituáció a színpadon állva. Sőt akár egy közösséggel megélt zenehallgatás sem lehet olyan elmélyült öröm forrása egy félénk, visszahúzódó, introvertált személyiségnek, mint egyedül feloldódni a zenehallgatás élményében.

A flow élmény elérésében tehát fontos, hogy a feladat, amit végzünk, a képességeinkkel és személyiségünkkel is harmóniában legyen, különben a felszabadult áramlat élmény helyett unalmat, vagy éppen stresszt élhetünk át.

Arról, hogy a rendszeres jógázás miként segíthet a koncentrációban, és hogyan fejti ki stressz, és szorongás csökkentő hatását az életünkre, itt olvashattok.

A másik kicsit eggyé válik velem, én pedig a másikkal

Az együtt zenélés örömét mindemellett a Kettő Kettő Tánczenekarnál az is felerősíti, hogy a tagok hosszú évek óta barátok, és ismerik egymás erősségét, vagy éppen gyengeségét. Ez a kapocs pedig egy még intenzívebb motivációt adhat a számukra, hogy elérjék az egyéni képességeik csúcsteljesítményét. A közös játék jelenti azt, amitől érdemes zenésznek lenni – fogalmazta meg ezzel kapcsolatos érzéseit Robi.

Az, hogy zenészként milyen hangszert választunk, ugyanolyan szimbolikus jelentőséggel bír a személyiségünkkel kapcsolatban, mint az eljátszott dallamok íve és ritmusa – osztja meg velünk szakmai tapasztalatait Szkotniczky Péter. A barátokból álló zenekar tagjai tehát nemcsak a hangszereikkel játszanak a színpadon, hanem a személyiségükkel is. Ez a külön-külön is megélt egybeolvadás a választott hangszerekkel és a szoros barátságok együttesen teszik lehetővé a zenekar számára azt, amit Gergő, a gitáros, így fogalmazott meg:

Bizsergető érzés, amikor kezdenek a dolgok egyszerre pont jól maguktól megtörténni, és a másik kicsit eggyé válik velem, én pedig a másikkal.

 Az improvizáció egymás feltétel nélküli elfogadása

A Kettő Kettő Tánczenekar koncert játékában domináns szerepet játszik az improvizáció, amiben egymás elfogadásának, és a szabad, elvárások nélküli, igazi örömzenélésnek van fontos szerepe. Szakértőnk ugyanakkor elmondta, hogy az improvizáció csak annak jelentheti a külvilág teljes kizárását, aki biztonságban tudja magát érezni ebben a fokozott művészi szabadságban.

Az improvizáció ereje többek között abban nyilvánul meg, hogy a darab, a hallgató és a zenész aktuális hangulatától függően, más és más érzelmeket válthat ki mindenkiből

– teszi hozzá Szkotniczky Péter.

Az együttes feldolgozásokat játszik a koncerteken improvizatívan, amit Ákos úgy nevez, hogy: egyszeri alkotások létrehozása közösen. Ezeknek az érzelmeknek a kifejezésére és szárnyalására ad szabad teret egy jól összeszokott együttestől hallott improvizatív előadás, amiben a zenészek egyéni aktuális élményei sokszorosára duzzadnak a közös játék során. Az ilyen zene, ha nyitott szívvel hallgatjuk, kitár előttünk egy másik világot, ahol minden nyugodt és érzelemben gazdag. A zenészekkel együtt megélhetjük az együtt zenélés örömét, és azt az érzést, hogy minden megszűnt körülöttünk, és csak az élményre, a zenére figyelünk.

Fotó: Böszörményi Péter

 

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Fekete Anna

Pin It on Pinterest

Share This