Te mennyire vagy jelen, amikor eszel? – 5 tipp a tudatos étkezéshez

Szerző: | 2016. 10. 10. | Test&Lélek | Olvasási idő: 5 perc

Sokszor nehezen tudunk elegendő időt fordítani étkezéseinkre, pedig nagyon is megérné: állítólag így kevesebbet ennénk és „bűnöznénk“. De jó is lenne! A mindfulness számos gyakorlati területen bizonyította már hatékonyságát, és úgy tűnik, ez alól az étkezés sem kivétel. De hogyan lehet elérni ezen a téren is a tudatos jelenlét állapotát? És ami még ennél is nagyobb feladvány: hogyan tudjuk a tudatos étkezést belecsempészni a rohanó hétköznapokba?

Használjuk mind az öt érzékszervünket öt különféle módon – erre biztat ebben a TED Talkban Karen Mayo is.

  1. Ropogtatás

Minél hangosabb, annál kevesebb – mármint az elfogyasztott étel mennyisége. Ezt bizonyították abban a kutatásban, ahol a résztvevőknek különböző „hangerővel“ kellett sütit majszolniuk: halkan, normál hangerővel és hangosan. Érdekes módon a hangosan ropogtatók ették a legkevesebbet. Valószínűleg azért, mert kevésbé törődtek a társas szabályokkal – például hogy nem illik hangosan enni – egyszerűen csak élvezték az evést, ráadásul hamarabb jól is laktak.

 Tipp: Próbáld ki, hogy nem szabályozod magad, és olyan hangosan eszel, ahogy azt a helyzet adja!

  1. Csukott szem

Próbáld ki, hogy csukott szemmel eszel! Amikor „lekapcsoljuk“ az egyik érzékszervünket, a többi automatikusan többletmunkát végez. Egy kutatásban azt találták, hogy a látásukat mellőző résztvevők sokkal élvezetesebbnek találták az ennivalót, és kevesebbet is kívántak belőle.

Tipp: Mielőtt elkezdenél enni, csukd be a szemed egy pillanatra, és hangolódj rá az étkezésre!

  1. Szaglás

Bolondulsz a friss kenyér vagy péksütemény illatáért? A sóvárgás csökkentésének titka lehet akár az is, hogy nem elmenekülsz a helyszínről, hanem hősiesen állod a megpróbáltatást. Egy kísérletben egy zamatos kókusz képezte a vágyakozás tárgyát: az első szippantás után a résztvevők nagyon intenzív sóvárgásról számoltak be. Miután többször is megszagolhatták a gyümölcsöt, a sóvárgás enyhült, és a vizsgálati személyek úgy érezték, már kevésbé kívánják az ételt. A 120. szimatolás után pedig – érhető módon – már nem akartak semmit szegény kókusztól…

Tipp: Sokszor tökéletesen meglennénk egy adott étel nélkül, csak agyunk valamilyen okból kifolyólag sóvárog iránta. Ha megkívánnál valamit, próbáld ki, hogy többször megszagolod, de nem eszed meg!

  1. Érintés

Te bontsd ki! Egy kutatásból kiderült, hogy azok a személyek, akik saját maguk csomagolhatták ki csokijuk minden egyes darabját, összességében 30%-kal kevesebbet fogyasztottak el azokhoz képest, akiknek erre nem volt lehetőségük (tehát csak úgy eléjük volt rakva a „meztelen“ csoki). Miért? Mert az étel kihámozásához használni kell a kezünket is, ezáltal pedig kicsit lelassul az evés folyamata, kevésbé lesz automatikus, tudattalan cselekvés.

Tipp: Ha van lehetőség választani az előre csomagolt vagy csomagolatlan étel között, ebből a megfontolásból inkább nyúlj a csomagolthoz!

z0133gnpxt

  1. Kóstolás

Mitől ízlik jobban egy étel (eltekintve most az adalékanyagoktól) ? Nagyon egyszerű: pusztán attól, hogy több figyelmet szentelünk az ízlelés folyamatának. Egy kutatásban azok a résztvevők, akik aktívan magára az evésre fókuszáltak, sokkal jobban élvezték az ételüket, és kevesebbet is fogyasztottak belőle. Hogy miért? Mert erőteljesebben maradt meg az étkezés élménye: a rövidtávú memóriánk véges kapacitása miatt, a mindennapi történések közepette gyorsan feledésbe merülnek azok a dolgok, amire nem fordítunk kellő figyelmet.

Tipp: Adjuk meg a módját az első falatnak! Valójában a legélvezetesebb pillanat az első kóstolásé, mivel az evés közben fokozatosan „hozzászokunk“ az ízhez.

Személy szerint én megszavazom a bizalmat a mindful eatingnek – vesztenivalóm nincs. Az elején lehet, hogy szokatlan lesz, de minimális erőfeszítést igényelve könnyen alkalmazható a mindennapokban. Hajrá, mindfulness-t az étkezésbe: csukd be a szemed, végy egy mély lélegzetet és hagyd kibontakozni érzékszerveidet!

Fotó: itt, itt és itt

Via Psychology Today

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Zilahi Tímea
A tudomány és a modern kutatások rajongója. Imádja Pécset, a német nyelvet és kultúrát. Szeret utazni – arra, amerre a lába viszi. Dinamikus, pontos, rendszerető. Életében meghatározó választott sportága, a crossfit.

Pin It on Pinterest

Share This