Sokszor nehezen tudunk elegendő időt fordítani étkezéseinkre, pedig nagyon is megérné: állítólag így kevesebbet ennénk és „bűnöznénk“. De jó is lenne! A mindfulness számos gyakorlati területen bizonyította már hatékonyságát, és úgy tűnik, ez alól az étkezés sem kivétel. De hogyan lehet elérni ezen a téren is a tudatos jelenlét állapotát? És ami még ennél is nagyobb feladvány: hogyan tudjuk a tudatos étkezést belecsempészni a rohanó hétköznapokba?
Használjuk mind az öt érzékszervünket öt különféle módon – erre biztat ebben a TED Talkban Karen Mayo is.
-
Ropogtatás
Minél hangosabb, annál kevesebb – mármint az elfogyasztott étel mennyisége. Ezt bizonyították abban a kutatásban, ahol a résztvevőknek különböző „hangerővel“ kellett sütit majszolniuk: halkan, normál hangerővel és hangosan. Érdekes módon a hangosan ropogtatók ették a legkevesebbet. Valószínűleg azért, mert kevésbé törődtek a társas szabályokkal – például hogy nem illik hangosan enni – egyszerűen csak élvezték az evést, ráadásul hamarabb jól is laktak.
Tipp: Próbáld ki, hogy nem szabályozod magad, és olyan hangosan eszel, ahogy azt a helyzet adja!
-
Csukott szem
Próbáld ki, hogy csukott szemmel eszel! Amikor „lekapcsoljuk“ az egyik érzékszervünket, a többi automatikusan többletmunkát végez. Egy kutatásban azt találták, hogy a látásukat mellőző résztvevők sokkal élvezetesebbnek találták az ennivalót, és kevesebbet is kívántak belőle.
Tipp: Mielőtt elkezdenél enni, csukd be a szemed egy pillanatra, és hangolódj rá az étkezésre!
-
Szaglás
Bolondulsz a friss kenyér vagy péksütemény illatáért? A sóvárgás csökkentésének titka lehet akár az is, hogy nem elmenekülsz a helyszínről, hanem hősiesen állod a megpróbáltatást. Egy kísérletben egy zamatos kókusz képezte a vágyakozás tárgyát: az első szippantás után a résztvevők nagyon intenzív sóvárgásról számoltak be. Miután többször is megszagolhatták a gyümölcsöt, a sóvárgás enyhült, és a vizsgálati személyek úgy érezték, már kevésbé kívánják az ételt. A 120. szimatolás után pedig – érhető módon – már nem akartak semmit szegény kókusztól…
Tipp: Sokszor tökéletesen meglennénk egy adott étel nélkül, csak agyunk valamilyen okból kifolyólag sóvárog iránta. Ha megkívánnál valamit, próbáld ki, hogy többször megszagolod, de nem eszed meg!
-
Érintés
Te bontsd ki! Egy kutatásból kiderült, hogy azok a személyek, akik saját maguk csomagolhatták ki csokijuk minden egyes darabját, összességében 30%-kal kevesebbet fogyasztottak el azokhoz képest, akiknek erre nem volt lehetőségük (tehát csak úgy eléjük volt rakva a „meztelen“ csoki). Miért? Mert az étel kihámozásához használni kell a kezünket is, ezáltal pedig kicsit lelassul az evés folyamata, kevésbé lesz automatikus, tudattalan cselekvés.
Tipp: Ha van lehetőség választani az előre csomagolt vagy csomagolatlan étel között, ebből a megfontolásból inkább nyúlj a csomagolthoz!
-
Kóstolás
Mitől ízlik jobban egy étel (eltekintve most az adalékanyagoktól) ? Nagyon egyszerű: pusztán attól, hogy több figyelmet szentelünk az ízlelés folyamatának. Egy kutatásban azok a résztvevők, akik aktívan magára az evésre fókuszáltak, sokkal jobban élvezték az ételüket, és kevesebbet is fogyasztottak belőle. Hogy miért? Mert erőteljesebben maradt meg az étkezés élménye: a rövidtávú memóriánk véges kapacitása miatt, a mindennapi történések közepette gyorsan feledésbe merülnek azok a dolgok, amire nem fordítunk kellő figyelmet.
Tipp: Adjuk meg a módját az első falatnak! Valójában a legélvezetesebb pillanat az első kóstolásé, mivel az evés közben fokozatosan „hozzászokunk“ az ízhez.
Személy szerint én megszavazom a bizalmat a mindful eatingnek – vesztenivalóm nincs. Az elején lehet, hogy szokatlan lesz, de minimális erőfeszítést igényelve könnyen alkalmazható a mindennapokban. Hajrá, mindfulness-t az étkezésbe: csukd be a szemed, végy egy mély lélegzetet és hagyd kibontakozni érzékszerveidet!
Via Psychology Today
Kérdésed van? Hozzászólnál?
Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM
You must be logged in to post a comment.