Egy előadás, egy film és egy mesekönyv, ami segít megőrizni az ünnepek varázsát – Trokán Anna, Tari Annamária és Szabó T. Anna ajánlásával

Szerző: | 2016. 12. 27. | Social&Smart | Olvasási idő: 4 perc

Mézeskalács, forralt bor, halászlé és színes égősor. Mind-mind a karácsonyi hangulat fontos összetevői. De legalább ennyire lényeges az ünnepek idején a kikapcsolódás: egy film, egy könyv, egy színházi este, amely nemcsak közös élményt, de tartalmas kikapcsolódást is kínál a hatalmas forgatag közepette. A Pszichoforyou.hu olvasóival Trokán Anna, Tari Annamária és Szabó T. Anna oszt meg egy-egy szívének kedves előadást, filmet, illetve könyvet, amely nyugalmassá varázsolhat egy-egy estét az év végén, vagy az újév elején.

stocksnap_xlw56gvb71

Trokán Anna: Éden földön

15683480_10211692334842010_932964641_nElfogult leszek, és egy saját előadásunkat ajánlom, amely Éden földön címmel megy a Nemzeti Színházban. A darabot Bozsik Yvette rendezte, a zenét pedig Szarka Tamás írta, aki a Ghymes együttes egyik frontembere. Hanyi Istók legendáját dolgozza fel az előadás, akit állatok nevelnek a hansági lápvidéken, majd miután az emberek elfogják, beleszeret egy kislányba. Végül megszökik, mert nem bírja az életet a természettől elszakítva. Gyönyörű történet csodálatos látványvilággal, a színház hihetetlen technikáját kihasználva igazi csodavilág tárul a nézők elé. Alapvetően gyerekeknek készült, de igazi családi program, hiszen a felnőttek is nagyon szeretik, hozzájuk igazán szól a történet üzenete. Legközelebb január 24-én es 29-én láthatják a nézők 15 órakor a Nemzeti Színház nagyszínpadán.

Tari Annamária: Káosz karácsonyra

tariA Káosz karácsonyra című film látszólag arról szól, hogy nevetgélünk mások olykor kaotikus életén. Közben azonban láthatjuk, ami a legfontosabb az életben: olyan problémamegoldások, amelyeket nem a harag vagy az indulat vezérel, hanem a jóindulat, és a humor. Bármilyen szirupos is legyen egy hasonló film, azt hiszem ebből  a szempontból mindig kínál tanulságot is. Karácsonykor – sokszor kicsit rémes rokonokkal – időzavarban próbálunk “túlélni”, és nem feltétlenül vagyunk képesek arra, hogy viccelődjünk önmagunkon, vagy a helyzeten. Pedig ez a legnagyobb képesség, és nemcsak a fenyőfa alatt, hanem a hétköznapokban is.

Szabó T. Anna: Brigitte Weininger 24 karácsonyi mese, Eve Tharlet rajzaival

15722700_1738945379659422_755168172_n-1Nagyon szerettem fordítani ezt a  kedves családi könyvet, mert olyan mesék vannak benne, amelyeket magam is olvastam. A karácsonyi történeteknél, akárcsak a házi készítésű mézesnél, nehéz eltalálni az arányokat: fontos, hogy a mese szép, finoman édes-fűszeres, de semmiképpen nem émelyítő. Brigitte Wenningernek sikerült eltalálnia a helyes arányt – nem cifráz túl semmit, de a meséi élvezetesek. Megnyugtató, összebújós olvasmányok szülőknek és kisgyerekeknek –  bónusz meglepetéssel a kamaszok számára, akiknek szintén szól egy mese arról, hogy a karácsony lényege nem csupán az ajándékozás, hanem a közös teremtés öröme. Azaz, hogy mi magunk is karácsonyi angyalok lehetünk. Hasonló történetekre a felnőtteknek is szükségük van időnként. Nemcsak adventre, de karácsony napjára, szentestére is ajánlom, vagy éppen a fa alá, hogy később legyen apropónk visszagondolni az ünnepnapokra.

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Széles-Horváth Anna
Újságíró. Három gyermek édesanyja. Igaziból Galagonyalány. Foglalkoztatják a lélek dolgai. Ha kell, bátran kérdez, de többnyire ír. Blogot, cikket, interjút. Nyughatatlan természet, mindig csinál valamit. Többek között a Pszichoforyou cikkeit.

Pin It on Pinterest

Share This