Elmúlás helyett megújulás – 3 vers, ami segít, hogy másképp tekints az őszre

Szerző: | 2017. 09. 15. | Social&Smart | Olvasási idő: 3 perc

Olyan helyen élni, ahol négy évszak váltakozik, azért jó, mert mindenféle tevékenységet megtapasztalhatunk a strandolástól a síelésig. Tavasszal a frissen nyíló virágok pompája, nyáron a vízparti napfény, télen a hópelyhek kavargó tánca – az évnek ebben a három időszakában könnyen találunk olyat, amit szeretünk. Az ősz azonban sokak számára csak az az esős, szeles átmenet, amit valahogy ki kell bírni, mielőtt beköszönt a karácsony, az újév.  Három olyan verset ajánlunk most neked, amik segítenek, hogy másképp nézz az előttünk álló őszi hónapokra.

Az ősz kezdetén a sokszor borongós időjárás a hangulatunkra is rányomja a bélyegét: lelombozottnak, fáradtnak érezhetjük magunkat. Ilyenkor különösen fontos, hogy átcsempésszük és megőrizzük a hétköznapokra a nyaralás boldog hangulatát, felfedezzük a levelek ezernyi színét az erdőben kirándulva, beszívjuk az ősz semmihez sem hasonlítható illatait.  Pablo Neruda Egy himnusz az élethez című verse ilyen olvasatot is sugallhat.

“Élj most!
légy merész ma!
cselekedj mindjárt!
Ne hagyd magad lassan meghalni!
Ne vond magadtól meg a boldogságot!”

Új esély

Az ősz nem csupán a nyár lezárása, de egyben a megújulás évszaka is. Új esély az iskolában, az uborkaszezon végén a folyamatok újraindulása a munkahelyünkön. Ősszel ösztönösen lelassítunk, elkezdünk jobban befelé figyelni. Ilyenkor érdemes átvizsgálnunk a régit, levonni a tanulságokat és továbblépni, változtatni –  vagy éppen maradni. Boda Magdolna verse a régi szerelmek átértékeléséről szól, ami után felkészülhetünk, hogy “elutazzunk más világba”.

Néha a fotelemben ülve

elábrándozom arról

hogy szeretőim számtalanját

felteszem egy vonatra

hogy elvigye őket

nem tudom hova

mindegy

egy másik állomásra

ahová tényleg mentek

A belső jó idő megtalálása, utunk, szokásaink időnkénti felülvizsgálata és szükség esetén változtatása is hozzájárul, hogy kevésbé tegyük ki magunkat a külső körülmények változásainak. Reményik Sándor Béke című verse ezt az állapotot írja le.

“A Béke itt kezdődik.
Bent:
Csend.
Isten hozott.”

Használjuk ki az őszi hónapok csendjét, a nyugalmat, a megújulás időszakát a belső lomtalanításra, a külvilágtól független harmónia megtalálására. A három vers ebben mutat utat. Jutalmunk pedig a belső béke lesz.

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Gaál Szilvia
Anya és irodalomterapeuta. Az olvasás számára szakma és hobbi egyben, ami feltölt és tanít. Elkötelezetten támogatja a nőket az anyává válás lelki folyamatában. Szereti a tudását átadni, megfigyelni és mélyeket lélegezni a természetben.

Pin It on Pinterest

Share This