„Ez a mi utunk” – 5 ok, amiért úgy döntöttünk, hogy az olvasóink segítségét kérjük

Szerző: | 2019. 05. 27. | #SAJÁTÉLMÉNY | Olvasási idő: 12 perc

Mielőtt belemerülnék abba, miért is döntöttünk úgy, hogy elindítjuk a saját támogatói programunkat, ezzel együtt a Pszichoforyou POZITÍV közösséget, és mielőtt megosztanám veletek, hogy (ha szeretnétek) hogyan lehettek a részesei, elmesélek nektek egy történetet.

A minap beszélgettem pár szót az egyik szakértőnkkel, aki azt mondta, azért szeret minket nagyon, mert tényleg érződik a cikkeinken és a rendezvényeinken a „szívvel-lélekkel attitűd”, hogy nem kivenni szeretnénk ebből az egészből, hanem adni, és hogy az, amit adunk, rendkívül színvonalas és igényes – nem is érti, honnan szedjük az erőt és a lelkesedést, amivel mindez párosul… (Az alábbi videóban részletesen mesélünk a munkánkról és a Pszichoforyou történetéről.)

Mit is mondhatnék, megmelengette a szívemet ez a gyönyörű visszajelzés. Egy szerény mosoly kíséretében meg is köszöntem a szép szavakat, majd elbúcsúztunk egymástól. Akkor és ott nem mondtam semmit, csak mostanra, ennek a cikknek a kapcsán fogalmazódott meg bennem az igazi válasz…

Az igazi válasz valahogy így hangzik: köszönjük, jólesik ezt hallani, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebbe mi az elmúlt időszakban belehaltunk egy kicsit, és leírhatatlanul sok erő kellett ahhoz, hogy kitartsunk az úton, amin 3,5 éve elindultunk. Ennyi ideje konok következetességgel tartjuk magunkat az értékeinkhez: a közérthetőséghez és a szakmaisághoz, vagyis a kompromisszumok nélküli újságírói munkához és a pszichológusi hivatás iránti alázathoz.

Ezek nélkül a Pszichoforyou nem az a hely lenne, ahol a legfontosabb szereplő minden körülmények között az olvasó. Ugyanakkor ezek mellett a szempontok és olyan értékek mellett kiállni (manapság), mint a szeretet, az empátia, az önzetlenség, sok-sok lemondással és még több nemet mondással járt: a magunk részéről a rögösebb és a hosszabb utat választottuk.

De nincs is ezzel baj, nem akarok panaszkodni, hiszen nyilván nem csinálnánk ezt az egészet, ha nem okozott volna legalább ennyi örömöt látni azt, ahogy ez semmiből induló, és sokak által lesajnált ötletkezdemény 3,5 év alatt egy 60 ezres közösséggé, és nem mellesleg az ország legolvasottabb pszichológiai tematikájú tartalomszolgáltatójává fejlődött (Forrás: Magyarország, DKT-Gemius).

Büszkék vagyunk rá, és hatalmas öröm az nekünk, hogy – nektek köszönhetően – a Pszichoforyou gondolatisága termékeny talajra hullott, és ez a szívvel-lélekkel végzett munka meghozta a gyümölcsét. Ez a siker bizony közös, de ezen a hosszabb és rögösebb úton haladva be kellett látnunk, hogy a folytatásnak is közösnek kell lennie. Nem maradt más választásunk, mint az, hogy a segítségeteket kérjük.

Tesszük ezt azért, mert…

  1. Elfáradtunk

Eljutottunk egy pontra, amikor a sok csodás, a fentihez hasonló dicséretből adódó jó érzés mellett egyszerűen muszáj a nehézségekről is beszélnünk. Őszintén, nyitottan, manírok és köntörfalazás nélkül, úgy, ahogy azt a cikkeinkben is tesszük.

Be kell ismernünk magunknak és az olvasóinknak is: az elmúlt időszakban a saját határaink végéhez értünk. Fel kellett ismernünk, hogy a Pszichoforyou nagyobb lett nálunk.

Ez az oldal már nemcsak egy magazin, hanem egy ügy. A lelki egészség ügye, amit mi már 3,5 éve töretlen lelkesedéssel és alázattal, az adni akarás szándékával szolgálunk – akkor is, amikor írjuk, szerkesztjük, lektoráljuk a cikkeket, és akkor is, amikor megválaszoljuk a beérkező leveleket, vagy amikor napokig, hetekig kutatunk és olvasunk egy témáról azért, hogy a tudás legjavát adjuk át nektek. Akkor is, amikor hajnalban, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon is a cikkeken dolgozunk, kommentekre és levelekre válaszolunk, témát keresünk és osztunk, tervezünk, vitatkozunk, előadást tartunk, rendezvényt szervezünk, mérlegelünk, adminisztrálunk, címet adunk, fotót keresünk.

Egy napi szinten frissülő, több százezres látogatottságú tartalomszolgáltató működtetése, a színvonal megtartása mellett, önmagában súlyosabb teher annál, mint amit jelen körülmények és a rendelkezésre álló anyagi lehetőségeink és erőforrásaink mellett elbírunk. Egy ügy szolgálata pedig még ennél is több munkával jár. Ehhez jelen pillanatban, és a segítségeket nélkül, kevesek vagyunk.

A Pszichoforyou csak akkor tud az az üde, szeretettel teli hang, és egy stabilan működő tartalomszolgáltató maradni, ha nem fásulunk bele a folyamatos túlterheltség miatt. Ha belátjuk, hogy csak akkor tudunk adni, ha kapunk is – mert lehet egy darabig szívvel-lélekkel csinálni valamit, de sajnos anyagi források híján ennek megvannak a fizikai korlátai, és ahogy azt a saját bőrünkön érezzük, a következményei is.

  1. Nem meghalni szeretnénk érte, hanem megélni belőle

Emlékszem, ezen a ponton, amikor már a szó szoros és átvitt értelmében lépni sem bírtunk a fáradságtól, elhangzott egy fontos mondat Katától, amit azóta is emlegetünk:

„Jó lenne, ha túl azon, hogy meghalnánk érte, lassan meg is tudnánk élni belőle”.

És akkor nagy lelkesedéssel bele is vágtunk a megoldás keresésébe – tettünk lépéseket a felület értékesítési tevékenységének felpörgetésére, de sajnos, néhány részsikert leszámítva ez nem hozta meg a várt, vagy legalábbis a stabil működést biztosító eredményeket.

Amellett, hogy nagyon hálásak vagyunk azoknak a hirdetőknek, akik eddig bizalmat szavaztak és szavaznak nekünk (és bízunk benne, hogy a jövőben egyre többen lesznek), sajnos a nagy számok által vezérelt hirdetési piac farkastörvényeivel szemben nehezen tudjuk felvenni a versenyt a mi, minőséget előtérbe helyező működésünkkel.

  1. Szeretnénk önmagunk és önazonosak maradni

Próbálkoztunk pályázatokkal is, sajnos inkább kevesebb, mint több sikerrel. Volt, ahol nem voltunk eléggé „projekt”, vagy nem voltunk eléggé „startup”, megint máshol nem volt eléggé „konkrét és kézzelfogható, amit csinálunk”, de volt, ahonnan egyáltalán semmiféle visszajelzést sem kaptunk, csak indoklás nélkül elutasították a pályázatunkat.

Sokat gondolkodtam azon, hogy mégis hogyan tudnánk azt „projektesíteni”, vagy még „kézzelfoghatóbbá tenni”, ha mondjuk egy cikkünk hatására valaki este kedvesebben szól a párjához, gyerekéhez, eljut egy fontos felismeréshez, vagy, teszem azt, elkezd egy terápiát, amitől aztán gyökeresen megváltozik az élete… Továbbra sem tudom a választ, de a visszajelzéseitek alapján tudjuk és érezzük, hogy ez történik.

Közben persze rengeteg tanácsot kaptunk: írjunk rövidebb és könnyebben fogyasztható cikkeket, készítsünk live videókat, nyomuljunk jobban az Instán, legyünk „szexibbek”, keressünk befektetőt, ismert arcot, együttműködést nagyobb médiacégekkel, és – amit a legtöbben javasoltak: tegyük fizetőssé az oldalt. Szóval – ahogy mondani szoktam – mindenkinek volt MÉG EGY nagyon jó ötlete, amiken persze, elgondolkodtunk, de 10-ből 10-szer arra jutottunk, hogy a Pszichoforyou csak akkor maradhat önazonos, és csak akkor tudjuk teljes biztonsággal védeni az értékeinket, és ezzel együtt az olvasóinkat, ha azt a saját standardjaink szerint mi készítjük, és mi képviseljük.

  1. Nem árusítjuk ki a hitelességünket

A Pszichoforyou így hiteles, így igazi, és csak így tudunk kezeskedni azért, hogy ez így is maradjon – egész egyszerűen nem tehetjük meg, hogy kiárusítjuk a hitelességünket. Ezt az oldalt azért hoztuk létre, hogy az olvasót és a lelki egészség ügyét szolgálja.

Ez a mi utunk és nem akarunk mást, csak rajta maradni és tenni azt, ami a dolgunk, vagyis olyan tartalmat adni, ami segít jobban lenni, elindulni az önismeret útján, amibe bele lehet kapaszkodni, ami erőt és reményt ad, ami felemel, kijózanít, vagy elvezet fontos felismerésekhez – kinek mikor és mire van szüksége.

Hazugság lenne azt állítani, hogy ezek a fent említett kudarcok nem keserítettek el minket: az elmúlt időszak alaposan próbára tette a mi maroknyi csapatunkat. Ugyanakkor ezek a nehézségek – ahogy az a nehézségekkel már csak lenni szokott – elvezettek egy fontos felismeréshez: rájöttünk, hogy a pénzosztó alapok helyett azokhoz kell fordulnunk, akik értékelik a munkánkat. Azokhoz, akik 3,5 éve folyamatosan bizalmat szavaznak nekünk, és elismerik azt, amit csinálunk. Az olvasóinkhoz.

  1. Az olvasóink

Rengeteg csodaszép visszajelzést kaptunk tőletek az indulás óta, és ezek, no meg az egyre szebb ütemben növekvő olvasottsági adatok adtak nekünk erőt a folytatáshoz és ahhoz, hogy elhiggyük, igenis van helye és relevanciája a kompromisszumoktól mentes, független és értékorientált újságírói munkának, hogy igenis lehet a pszichológiáról szerethetően, ugyanakkor szakmailag hitelesen írni és beszélni.

Mi ebben az első pillanattól biztosak vagyunk, de ha ti nem lennétek, akkor a Pszichoforyou már régen nem létezne.

Innen nézve tulajdonképpen adta magát, hogy a segítségeteket kérjük.

Tesszük ezt egyrészt annak érdekében, hogy ne múljunk ki végkimerülésben, másrészt azért, hogy az oldal továbbra is létezhessen és fejlődhessen. Mert mi innen már nem szeretnénk visszafordulni, ehelyett inkább úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk a hátrányból előnyt kovácsolni… És ahogy az induláskor, most is optimisták vagyunk.

Legyél Te is Pszichoforyou POZITÍV!

Ezért hoztuk létre és indítjuk el a támogatói programunkat és a Pszichoforyou POZITÍV közösséget. A tőletek kért anyagi támogatást arra (is) szeretnénk használni, hogy a magazin által képviselt értékek több csatornán, és minél több emberhez eljussanak. A terveinkről, a támogatási lehetőségekről és a Pszichoforyou POZITÍV közösségről ezen a linken találtok további információkat.

Az így befolyt támogatásból – a cikkek írása és a további terveink megvalósítása mellett – egy olyan közösséget szeretnénk létrehozni, amelynek tagjai a Pszichoforyou POZITÍV Facebook-csoportban virtuálisan, támogatóink részére szervezett író-olvasó találkozóinkon pedig személyesen is kapcsolódhatnak egymáshoz.

Hiszünk benne, hogy így együtt, veletek közösen még nagyobb erőbedobással, még több energiával tudjuk szolgálni a lelki egészség ügyét. Így együtt, veletek hatékonyabban tudjuk képviselni azt, hogy mindig tehetünk magunkért és egymásért annak érdekében, hogy (ahogy azt a 3,5 évvel ezelőtti induláskor megfogalmaztunk) „kicsit jobban értsük és megértsük egymást ebben a sokszor szorongást keltő világban”.

Ezért indítottuk el a Pszichoforyou-t annak idején: az a szándék vezérelt minket, hogy minél több emberhez eljussanak a lelki egészséggel kapcsolatos tartalmak – amelyek nálunk továbbra is bárki számára ingyenesen hozzáférhetőek. És ez így is marad, de az, hogy hogy alakul a folytatás, már nem (csak) rajtunk múlik…

Köszönjük, ha mellénk álltok, köszönjük, ha segítetek nekünk abban, hogy ezt a munkát folytathassuk és ezt az ügyet tovább nem csak értetek, hanem veletek együtt szolgálhassuk.

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogyan segíthetsz, (hogy mi is segíthessünk), kattints ide:

https://pszichoforyou.hu/tamogatom/

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Szabó Eszter Judit
Kommunikációs szakember, újságíró. Hisz az önismereti- és terápiás munka sorfordító erejében. Ha kikapcsol, akkor túrázni megy. Vagy jógázni. Ha csinál valamit, akkor azt szívvel-lélekkel teszi. A Pszichoforyou-ra ez különösen igaz.

Pin It on Pinterest

Share This