AdvertisementAdvertisement

Clark Kent szindróma – A közösségi média szuperhősei

Szerző: | 2016. 07. 21. |

A meztelen képek kérése manapság a közösségi médiában nemcsak hogy előfordul, de kifejezetten menő dolognak számít – és ez a zavaró trend egyre „népszerűbb” az általános- és középiskolás fiatalok körében. A Psychology Today nemrég megjelent cikke ezt a tinik körében elterjedt viselkedést taglalja, különös tekintettel a Clark Kent szindrómában szenvedő fiúkra.

pure3

Nancy Joe Sales, a Vanity Fair szerkesztője témában írt könyvéhez fiatalokkal készített interjúkat. Ezekből kiderült, hogy a fiúk nem félnek meztelen képeket vagy akár szexuális szívességeket kérni lányoktól a közösségi médián keresztül. A lányok közül azonban sokan azt nyilatkozták, túsznak érezték magukat egy olyan helyzetben, ahol nem nyerhettek: bármilyen válasz vagy annak hiánya szégyenteljes és kínos következményekkel járna. Akik behódolnak, és elküldik meztelen fotóikat, azokat a kortársak megbélyegzik, ribancnak hívják őket, és a fotóik elterjednek a közösségben. Akik ellenállnak, megkapják a prűd jelzőt, és megalázó, alaptalan pletykák áldozataivá válnak, melyeket a bosszús fiúk terjesztenek.

Fiúk vs lányok

A fiúknak egészen kicsi koruktól kezdve azt tanítják, hogy a legerősebb a vezér, az alfahím. A lányoknak pedig leginkább azt, hogy kapcsolataikon keresztül érvényesüljenek a világban. Mivel a fiúkat sokszor az erő külső megjelenése és a fizikai képességek alapján ítélik meg, a közösségi média egy új kaput nyit számukra: lehetőségük van arra, hogy a valóságtól eltérő módon jelenítsék meg önmagukat. Egy félénk, kevésbé agresszív fiú készíthet egy online profilt, amely azt sugallja, hogy erős és férfias.

Így kapjuk a Clark Kent szindrómát: félénk, visszahúzódó fiú a valóságban, de az iskolában Superman-né válhat a közösségi média révén. Ők azok, akikre általában azt mondjuk, tipikus jófiúk, és ugyan az online viselkedésük  zavaró lehet kortársaik számára, emiatt szüleik nem tartják őket rossznak vagy bántalmazónak (bully-nak). Nem kerülnek át tehát a rosszfiú kategóriába, tetteikért nem marasztalják el és nem vonják felelősségre őket.

Ahogy a közösségi médiafelületek előnyhöz juttatják a fiúkat, úgy húzzák ki a lányok lába alól a talajt. A lányok evolúciós küldetése elvben az, hogy meghódítsák az alfahímeket. Ebben a kontextusban ez a szexuális felhívások teljesítését igényli. Ha elbuknak ebben a feladatban, az olyan, mint egy szociális öngyilkosság: kockáztatják, hogy a fiúk krémje száműzi őket köreikből.

A Wendy- és Pán Péter szindrómáról korábbi cikkeinkben itt és itt olvashatsz.

pure4

Miért feszegetik a határokat a fiúk?

A mai tiniknek teljes hozzáférése van a médiához. Kutatások szerint mivel a gyerekek több szexuális és erőszakos tartalmat látnak a digitális korban, így a sokk küszöbe megemelkedett. A marketingesek nem viccelnek azzal, hogy szexszel és erőszakkal bármit el lehet adni, így tényleg minden terméknél alkalmazzák a módszert, szinte a csapból is ez folyik.

A tinik kultúrájának szexualizálása az elmúlt évekig csendben zajlott, de napjainkban eléggé felerősödött ahhoz, hogy odafigyeljünk rá. Sokan a Kardashian családhoz kötik, hogy a meztelen képek és házi videók megosztása trendi lett. Vita folyik arról, hogy Kim és famíliája erősíti vagy degradálja a nőket. Egy dolog biztos, az elfogadott viselkedés határai kitolódtak, és úgy tűnik, ennek a fiatal lányok isszák meg a levét.

A gyermekek felvilágosítása során felmerülő buktatókról, és szakértői tanácsokról korábbi cikkünkben olvashatsz.

Az identitáskeresés hatásai

A tinédzser évek segítenek a gyerekeknek kialakítani egy biztos énképet, identitást, ezért ebben az időszakban különösen érzékenyek és sebezhetőek. A közösségi média lehetőséget teremt a fiúknak, hogy eltüntessék vagy megváltoztassák azokat a tulajdonságaikat, amelyek a vágyott alfahím identitás útjában állnak. Az anonim természetű oldalak biztosítják, hogy mindenki azzá legyen, aki csak lenni szeretne. A Clark Kent szindrómával jellemezhető fiúk megússzák az olyan tetteiket, melyek által fiatal lányokat tesznek tönkre egy-egy kép vagy privát videó kiszivárogtatásával. Ez pedig azt vetíti előre, hogy ez a trend tovább fog folytatódni.

Megoldások

A probléma megoldása többrétű, bár egyszerű elemekből tevődik össze:

  • nevelés
  • kommunikáció
  • intervenció a szülők részéről

Inkább az üzenet tudatosítása a nehéz, tehát hogy a tinik valóban felfogják és feldolgozzák magukban, hogy az, ami jelenleg folyik, senkinek nem jó. Könnyű azt állítani, hogy a lányokkal kell beszélni, elmondani nekik, hogy ne szolgálják ki a fiúk fent említett viselkedését. Azonban a fiúknak kell készen állni az üzenet befogadására, hogy változtatni tudjanak a módszereiken. Sok múlik a médián és azon, amit közvetít. Nehéz változást elérni egy olyan korban, ahol a megaceleb Kim Kardashian Send nudes! (Küldj meztelen képeket!) feliratú telefontokot kínál rajongóinak.

pillecukorteszt_konyvajanlo_3

A szülőknek nemcsak saját gyermekükkel, hanem más felnőttekkel, a másik fél szüleivel is beszélniük kell, akár személyesen, az iskolán, vagy jogi képviselőkön keresztül. Továbbá figyelemmel kellene kísérniük a gyermekük közösségi média felületeit, időnként akár megnézni a képeket és videókat a mobiljukon. Először talán a privát szféra megsértésével vádolnák őket, de a helyzet könnyen tisztázható azzal, hogy a biztonság az első.

Összefoglalva, ha nincs mit rejtegetni, akkor nincs mitől félni.

Igazságot Supermannek

A közösségi média lehetővé teszi, hogy hallassuk hangunkat egy igencsak bonyolult és olykor nyomasztó világban. Kötelességünk közvetíteni a tinédzser korosztálynak, hogy az online életnek is súlya van. Emlékeztetni kell a fiúkat, hogy Superman az erejét és a hatalmát jóra használja. Így szuperhősnek lenni nem azt jelenti, hogy én szuper vagyok, hanem hogy szuper dolgokat teszek másokért. A lányoknak és fiúknak is tudatosítaniuk kell, hogy szavaikkal, tetteikkel hatást gyakorolnak a környezetükben élőkre, így lehetőségük van valami pozitív változást elérni a világban.

Via: Psychology Today

Fotó: itt, itt és ittSEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szólj hozzá!

Szerző

Márki Anett Neszta

Pin It on Pinterest

Share This