Szeptember végén: Kutatók éjszakája – programajánló

Szerző: | 2016. 09. 28. | Social&Smart | Olvasási idő: 6 perc

Szereted a Hogyan készült? című sorozatot a Discovery-n? Mindig kíváncsi voltál, mi zajlik a tudomány legszűkebb berkeiben? Szeretnél találkozni hús-vér kutatókkal, tudósokkal vagy szakértőkkel a legkülönfélébb területekről? Ha bármelyik kérdésre igen a válasz, akkor látogass el 2016. szeptember 30-án, a Kutatók éjszakáján legalább egy rendezvényre! Nem fogod megbánni!

Mi Micsoda, avagy mi is a Kutatók éjszakája?

Az ismeretterjesztő fesztivál, amely a tudományos élet népszerűsítésére jött létre egy több mint tíz évvel ezelőtti Európai Uniós kezdeményezés eredménye.

A rendezvény célja, hogy idősek és fiatalok egyaránt megismerkedhessenek a kutatói hivatással, annak szépségeivel és nehézségeivel, gyakorlatias és érdekes előadásokon, workshopokon keresztül.

Nem titkolt cél a sokszor száraznak tűnő természettudományok népszerűsítése, a kutatói élet izgalmas oldalának kiemelése. Fontos tudni, hogy a programokhoz semmilyen előképzettség nem szükséges, minden bátran bárkinek látogatható!

Beszéljenek a számok!

Egyetlen éjszaka alatt Európa 33 országában, több mint 300 városban várják kutatók az érdeklődőket, minden évben. A rendezvény mindig szeptember negyedik péntekén, idén 30-án kerül megrendezésre. Magyarországon összesen 49 város, több mint 150 helyszínen várja a kicsiket és nagyokat, akik izgalmas, tudományos, sportos, játékos vagy beszélgetős programokra vágynak.

Csemegézzünk!

Miért is érdemes eljönni? Ezt egy kérdéssel tudnám megválaszolni: miért hagynád ki? Manapság bárhova nézel, körbevesz a technika kisebb (okosórák) vagy nagyobb (3D-s mozi) formájában, a tudományos kutatások eredményei mindennapjaink részévé váltak. Persze nem csak ilyen könnyen megfogható dolgokról van szó, de ezek azok, amelyek az utca emberének is feltűnnek. Az eszközök, eredmények, elméletek nem maguktól jöttek létre, hanem kutatók szorgos, kitartó és kreatív munkájának gyümölcsei. Ők sokszor zárt ajtók mögött tevékenykednek, így a Kutatók éjszakája arra is jó alkalom lehet, hogy bepillantsunk ebbe a titokzatos, varázslatos világba.

Mindenképpen érdemes körülnézni az esemény hivatalos honlapján, előzetesen tájékozódni, néhol regisztrálni, hogy mindenki megtalálja a számára legizgalmasabb elfoglaltságot.

Mi is kiválasztottunk néhány olyan érdekes lehetőséget, melyeket kár lenne kihagyni.

kutat

Legyen saját PokemonGo-d!

Egyre többször halljuk, hogy az informatika világa jelenti a jövőt, mindenhol programozókat, szoftvermérnököket és hasonló szakembereket keresnek. Az újabb és újabb telefonos, PC-s, Xbox-os és még ki tudja, milyen játékok dömpingje mellett sokakban felmerülhet a kérdés: ezt hogy csinálják? Vagy: ilyet én is tudnék, sőt még jobbat! Budapesten több helyszínen és 11 vidéki városban most lehetőséged nyílik kipróbálni magad. A Logiscool szervezésében oktatók segítségével bárki elkészítheti egy óra alatt saját számítógépes játékát. Jelige: Programozni bárki tud!

Korábbi írásunkban egy pszichológus véleménye is olvasható a Pokemon-lázzal kapcsolatosan.

Egy kicsit ebből, egy kicsit abból

Kémia órából csak a könyvekre emlékszel? A periódusos rendszer számodra csak egy darab színes papír? Itt az ideje, hogy szembenézz a ténnyel: a kémia körbevesz! A többség egy felesleges, unalmas, kiismerhetetlen és megtanulhatatlan tantárgynak tartja ezt a tudományt, és csak kevesen találnak rá a szépségeire. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen sok egyéb program mellett Dr. Wagner Ödön Látványos kémia című előadása során számos érdekes és szemet gyönyörködtető kísérletnek lehetünk tanúi közérthető magyarázatokkal. Jelige: Lombikok és pipetták!

Sajátélmény – Hipnózis

A Mario és a varázsló óta érdekel, mi is az a hipnózis? Szívesen részt vennél egy csoportos alkalmon, és a gyakorlatban megtapasztalnád, hogy milyen érzés? Eljött a várva várt pillanat! Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen sajátélmény-műhelyfoglalkozás keretében 20 szerencsés résztvevő megismerheti hipnotikus fogékonyságát. A műhely során szakemberek által végzett standard módszerrel, a Harvard Hipnábilitási Csoportskála alkalmazásával történik a kiértékelés, melyről a személyek azonnali visszajelzést kapnak. Jelige: Semmi hókuszpókusz!

kut1

Varázsló vagy, Harry!

Az utolsó Harry Potter kötet 2007-ben jelent meg, mégis J. K. Rowling rajongói közel 10 évvel később is lázban égnek. Lehet, hogy a könyv több egy egyszerű fantasy kalandregénynél? A Károli Gáspár Református Egyetemen Dr. Papp Ágnes Klára igyekszik megvilágítani a lélektani realizmus, a racionális világlátás és a szimbolikus motívumok összefonódását a regényekben. Választ kaphatunk arra a kérdésre, hogyan jeleníti meg Harry karaktere C. G. Jung fogalmával a „parancsoló önmegvalósítási törekvés” folyamatának szimbolikáját és még sok egyéb pszichológiával kapcsolatos jelenségről esik majd szó a beszélgetésen. Jelige: Pszichomesék!

A könyvek pszichésen gyógyító hatásúak is lehetnek. Interjúnkat egy biblioterapeutával itt érhetitek el.

+1: Ezt még bevállalod?

Hogyan kezeled a bizonytalanságot? Pókerben az All In a kedvenc lépésed? Többször belementél már elsőre csábító, de később veszteséges befektetésekbe? A Kutatók éjszakáján egy 50 perces számítógépes szimuláció segítségével megtudhatjuk, milyen mértékben vagyunk kockázatvállalók. A vizsgálat során 10-szer kell megmondani, hogy mekkora összeget fektetnénk be egy kockázatos részvénybe, melynek tőzsdei árfolyama ismeretlen – de kitapasztalható – valószínűséggel emelkedik vagy csökken. Mindenki azonnali, egyéni visszajelzést kap saját döntési heurisztikáiról, képességeiről. Jelige: Monopoly!

Fotó: itt és itt 

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Márki Anett Neszta

Pin It on Pinterest

Share This