Szerezd meg hát mind! – a pszichológus véleménye a Pokemon-lázról

Szerző: | 2016. 08. 09. | Social&Smart | Olvasási idő: 7 perc

Pokemon-lázban ég az egész 90-es nemzedék. Idehaza is villámgyorsasággal hódít a virtuális játék, és egyre nagyobb visszhangja van, a témában pedig több szakember megszólalt. A mérleg mindig ingadozik, de nagyjából kiegyenlítettek az erőviszonyok a pozitív és negatív véleménynek tekintetében: említenek bőven előnyöket, és ugyanúgy hátrányokat is. Tóth Dániel – a Pszichológus Pasi néven ismert pszichológus – például saját youtube csatornáján fejtette ki véleményét a Pokemon Go-ról. Vele beszélgettünk a témával kapcsolatban felmerült további kérdéseinkről.

 

Természetes, hogy a gyerekek játszanak. De miért játszunk felnőttként is?

A játék természetes dolog. Az a természetellenes gondolat, hogy ebből ki kell nőni. A felnőttek nagy része elfelejti, milyen jó dolog is a játék, illetve egyenesen megbélyegzik azt: értelmetlen, értéktelen és gyermeteg dolognak minősítik.

Ugyanazért játszunk felnőttkorban is, mint gyermekként: mert jó érzés, kikapcsol, szórakoztat, oldja a belső feszültséget, és segítségével felfedezhetjük önmagunk új minőségeit.

Mitől olyan egyedi, különleges a Pokemon Go, miért ilyen nagy az érdeklődés iránta?

A zsenialitása abban rejlik, hogy a tökéletesen kialakított tanulási fejlődési modellt kombinálta a kiterjesztett valóság technológiájával, és kivitte a játékot a fizikai valóságba. Így egy mozdulattal ötvözte például a mozgáskor felszabaduló endorfin és a beltéri játékok jótékony hatásait. Továbbá lehetőséget teremt, hogy a gamerek összefussanak, csapatba verődjenek, szülők és gyerekek együtt induljanak „vadászni“.

Nem a Pokemon Go az első ilyen játék, de ez kavarta a legnagyobb port. Van jópár hasonló alkalmazás – ilyen például az Ingress – de ezek csak egy kis réteghez jutottak el, szemben a Pokemon Go-val. Hogy miért? Mert a Pokemonok világa egy már létező, kidolgozott komplex rendszer. Egy nagyon egyszerűen kezdődő, könnyen tanulható, és nagy fejlődési lehetőséget biztosító játék. Valószínűleg ennyi pont elég is volt ahhoz, hogy elérje a kritikus tömeget és csúcsra törjön. Nem lehet tudni, hogy meddig tart ez a hullám, sem azt, hogy mi jön utána. Azonban az már most is látható, hogy sokan megpróbálják kihasználni a lehetőséget. Ebből kiindulva számíthatunk rá, hogy az ehhez hasonló játékok a következő hetekben vagy hónapokban elárasztják majd az internetet.

Látsz-e a játékban reálisan, hosszabb távon terápiás potenciált?

 Több esetben is beszámoltak arról, hogy a játék olyan pszichés betegségeket is képes pozitívan befolyásolni, mint a depresszió, a szorongásos zavarok különböző formái, és  csökkentheti a szociális izoláció mértékét is – a szerk.

Igen, bőven van bennük terápiás potenciál. Az csak a szakembereken múlik, hogy ezt elfogadják-e és élnek-e vele. A közös játék egy olyan remek dolog, amit receptre lehetne felírni, természetesen azzal a kitétellel, hogy fokozottan vigyázzanak magukra és környezetükre a játékosok – például nézzenek szét, ha lelépnek a járdáról…

A közösen végzett stresszoldó tevékenységek által –, mint a játék, közös színezés vagy főzés – a konfliktusokat és feszültségeket is könnyebben feloldhatod.

A pozitívumok mellett sokan nincsenek elragadtatva az alkalmazástól? Mi állhat ennek a hátterében?

Sokan csak a negatív vetületet látják. A korábban említett előítélet mellett – hogy a játék „gyermeteg“ időpocsékolás – a felnagyított, zömmel amerikai rémtörténetek is a negatív oldalt erősítik. Ha valaki tartja magát a józan ész elveihez – például eddig nem tört be magánterületre saját kedvtelésből – remélhetőleg egy Pokemon miatt sem fog. Ha eddig is vigyázott magára és környezetére, akkor ez nem lesz másképp Pikachu vagy Charizard miatt sem. Azonban nem árt a fokozott óvatosság, mert könnyen bele lehet feledkezni a játékba. A veszélyek jelentős része csökkenthető lenne, ha nem egyedül játszanánk az éjszakában.

 pok1

Mennyire kell tartanunk a Pokemon-függőségtől és attól, hogy ezzel a játékkal idegesíthetjük azokat, akik nem pokemonoznak?

Ez egy játék. Nem több, nem kevesebb. A népszerűsége pedig összefügg azzal is, hogy mennyire éhesek az emberek az örömre, az oldottságra. Ha valakinek nincs más öröm az életében, akkor átmenetileg Pokemon függő lehet. Azonban ez sem magáról a játékról szól, hanem inkább arról, hogy próbálja betölteni az illető a belül keletkezett hiányt.

A Pokemon Go egy új láz, és mint minden ilyen újdonság, jön és megy. Az emberek nem kezdtek el tömegesen felmondani, csakhogy egész nap kis szörnyeket kergessenek. Információim szerint pedig több barátság és párkapcsolat köttetett játék közben, mint amennyi szétment volna emiatt.

Ugyanaz a kérdés merül fel itt is, mint abban ez esetben, amikor a férfi focidrukker a nő meg nem. Az egyik el akar menni otthonról péntek este, míg a másik nem. Amiben más ez, hogy nem csak a gamer réteget találta meg a játék, hanem emberek sokkal nagyobb csoportját. Mindez arra az egyszerű tényre világít rá, hogy nincsen kiforrott kultúránk még arra, hogyan is kezeljük a virtualitást és az emberi kapcsolatainkat a XXI. században.

Mennyi időt jósolsz a játéknak?

Attól függ, mennyire tudnak megújulni. Az újdonság ereje nem tart sokáig, és csak idő kérdése a telítődés. Sokaknak már most elege van a Pokémon-lázból. Nem ismerem a pontos letöltési statisztikákat, de úgy gondolom, ha túljutunk a csúcsponton, akkor a hullám várhatóan lecseng. Amikor ez megtörténik, persze még mindig lesznek új felhasználók és olyan kitartó játékosok, akik akár évekig játszanak vele. Azonban meglepődnék, ha a tömeges jelenség félév múlva még mindig tartana.

Fotó: itt, meg itt és itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Zilahi Tímea
A tudomány és a modern kutatások rajongója. Imádja Pécset, a német nyelvet és kultúrát. Szeret utazni – arra, amerre a lába viszi. Dinamikus, pontos, rendszerető. Életében meghatározó választott sportága, a crossfit.

Pin It on Pinterest

Share This