„Megnyugvást és békét csak az hozhat, ha beszélünk” – A Mindenki tudja című filmet ajánljuk

Szerző: | 2018. 12. 28. | #SAJÁTÉLMÉNY | Olvasási idő: 4 perc

Titok, harag, béke, család. Kulcsszavakban így lehetne összefoglalni a Mindenki tudja című filmet, ami, amellett, hogy lebilincselően izgalmas mozi, a szórakozás mellett elgondolkodtató, aktuális és fontos tanításokkal szolgál, olyan alkotás, amelyből nemcsak tanulni, de töltekezni is lehet.

„Minden ismerősötökkel legyetek óvatosak” – figyelmezteti az eltűnt lányát kétségbeesve kereső Laurát (Penelopé Cruz) és férjét (Ricardo Darín) az a nyugdíjas nyomozó, aki tanácsaival próbál segíteni az egyre elkeseredettebb és végtelenül kiszolgáltatott helyzetbe került szülőknek. A filmnek ezen a pontján már tényleg lehetetlen eldönteni, hogy ki kiben bízhat, kinek mit lehet elmondani. Mindenki gyanús. És mindenki tudja. No nem azt, hogy hová tűnt a kislány…

Természetesen ezt nem fogom elárulni, a rejtély feloldásának pillanatait a film közben érdemes át- és megélni, viszont a kétszeres Oscar-díjas rendező, Asghar Farhadi feszes thrillere nagyon sok fontos és aktuális kérdést vet fel.

Mindenki gyanús

A történet úgy indul, hogy összegyűlik a család apraja-nagyja –  az apropót egy közelgő esküvő szolgáltatja. Az örömteli eseményre az Oscar-díjas színésznő, Penelopé Cruz által megformált Laura két gyermekével, a serdülő korú lányával és kisfiával a mennyasszony (aki egyben Laura testvére is) vendégeként érkezik.

A spanyolországi faluban rendezett idilli mulatság azonban egy váratlan történés miatt félbeszakad: a már kapatos násznép tagjai, köztük Laura, és gyerekkori barátja, egykori szerelme, (a szintén Oscar-díjas Javier Bardem által megformált) Paco kénytelen szembesülni a kijózanító valósággal: Laura lánya eltűnt. Ez az esemény önmagában is megrázza a szülőket és a hozzátartozókat, de ezzel együtt pusztító erejű, „tektonikus mozgásokat” idéz elő a szűkebb és tágabb családon belül.

A krízis egy pillanat alatt hozza felszínre a régi, vélt vagy valós sérelmeket, a mélyben lappangó konfliktusokat és ugyanilyen sebességgel erősíti fel a sztereotípiákat, hogy aztán tornádóként keverjen gyanúba mindenkit, aki él és mozog.

Akárcsak a filmben, a valóságban is gyakran előfordul, hogy egy trauma vagy krízis lefejti a kifelé mutatott csillogó felszínt, ami mögött mély, akár évtizedes fájdalmak lüktetnek. Ezek azok a kritikus pillanatok, amikor egy-egy hosszabb vagy rövidebb pillanatra megvillan az emberek igazi arca – amikor kiderül, ki az, akire igazán lehet számítani, ki az, aki vádaskodásban és nem pedig megoldásokban gondolkodni, ki az, aki csak csendben ott van, és lehet rá számítani, ki az, aki tud hinni, és ki az, aki néma marad a cinkosok között.

„Mindenki tudja” – mondja ki a film egy pontján a visszavonhatatlan igazságot az egyik szereplő, rámutatva, hogy a gondosan lereteszelt ajtók mögé zárt családi titkok és sérelmek így is, úgy is megtalálják az utat: ha nem engedjük ki őket, akkor mérgező gázként szivárognak az életünkbe, és éppen azoknak okozzák a legnagyobb kárt, akiket óvni szerettünk volna a hallgatással.

A családi titkok időzített bombaként ketyegnek közöttünk, ha nem beszélünk róluk, bármikor felrobbanhatnak és a detonáció sokkal nagyobb károkat okoz, mint az igazság kimondásával járó, átmeneti fájdalom. Megnyugvást és békét csak az hozhat, ha beszélünk. Ahogy a film utolsó mondata is figyelmeztet: „Beszélnünk kell!”.

Addig, amíg lehet. Addig, amíg nem késő.

Mindenki tudja   (132 perc) 

színes, spanyol-francia-olasz film | Thriller |

Rendezte: Asghar Farhadi |

Író: Asghar Farhadi |

Főszereplők: Javier Bardem | Penélope Cruz | Ricardo Darín | Gyártási idő: 2018 |

A Mindenki tudja című filmet, sok más igényes film mellett megtalálod a Cinego oldalán, ahol kedvedre válogathatsz a hazai művészmozik kínálatából.  

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Szabó Eszter Judit
Kommunikációs szakember, újságíró. Hisz az önismereti- és terápiás munka sorfordító erejében. Ha kikapcsol, akkor túrázni megy. Vagy jógázni. Ha csinál valamit, akkor azt szívvel-lélekkel teszi. A Pszichoforyou-ra ez különösen igaz.

Pin It on Pinterest

Share This