5 + 1 mese a testvérféltékenység oldására – Kádár Annamária ajánlásával

Szerző: | 2016. 03. 21. | Család&Gyerek | Olvasási idő: 6 perc

Arról,hogy a világ legambivalensebbnek induló köteléke, a testvérkapcsolat, milyen szülői trükkökkel terelhető a legjobb irányba, korábbi cikkünkben olvashattatok. Azonban most a hétköznapi praktikák után egy kis „varázslattal” is szolgálunk nektek a testvérféltékenység tompítására: az alábbiakban 5 + 1 segítő mesét mutatunk nektek – Kádár  Annamária mesepszichológus ajánlásával.

4

Finy Petra: A tesó ügy  (3-6 éveseknek)

a_tesó_ügyEbben a mesében minden benne van, amit egy testvér érkezéséről tudni kell – gyerek szemmel. Emma, az ovis „nagylány” beavatja a sorstársait mindazokba az érzésekbe és élethelyzetekbe, amelyeket egy kisgyermek átél édesanyja várandósságától az újabb családtag születéséig. És persze azt sem hallgatja el, ami ezután jön: Emma elmeséli, hogyan lesz a kúszó-mászó, homokvárat leromboló, kedvenc játékokat elcsóró és megrágcsáló gyerekből igazi cinkostárs, akivel jó együtt pancsizni és lefújni a kakaót a tejbegrízről.  ( Pagony Kiadó)

Alona Frankel: Elefántkönyv – Kiselefánt születik (2-4 éveseknek)

kiselefánt születikA mese a trónfosztott elsőszülött érzéseit tárja elénk. A fehér kiselefánt élete addig volt tökéletes, amíg Elefántpapával és Elefántmamával a színes dzsungelben sétálgattak, és banánt szedtek. Pedig Elefántmama felkészítette őt a testvére érkezésére: “Kicsi elefántom, gyere csak ide! A hasamban egy elefántbaba növekszik, és ha még jobban megnő, nem lesz itt elég helye, kibújik. Neked lesz egy húgod, nekünk pedig egy lányunk. Szorítsd csak ide az ormányod a nagy, kerek hasamhoz, hallgasd, hogy mocorog ott bent. Kiselefánt a mamája nagy, kerek hasához szorította az  ormányát, és érezte a mocorgást.” Kiselefánt elmondja a szüleinek, hogy mi fáj neki: “Amióta elefántbaba megszületett, folyton csak vele foglalkoztok. Senki nem sétál velem a dzsungelben. Senki nem szed velem banánt a fáról. Senki nem lubickol velem a tóban. Még a majmok sem játszanak velem. Mindig csak az Elefántbabával.” Beszél az érzéseiről, dühéről, szomorúságáról: “Engem már senki sem szeret!!! Pedig én is csak egy kiselefánt vagyok. Haragszom rátok! És szomorú is vagyok.” Azzal, hogy a Kiselefánt megfogalmazza, ami bántja, mintát ad a gyermek számára, hogy ő is bátran fejezze ki érzéseit szülei felé. (Pagony Kiadó)

Agócs Írisz: Kicsi, nagy (2-4 éveseknek)

Kicsi_nagyAgócs Írisz első saját mesés képeskönyve érzékletes szimbólumok mögé rejti az üzenetet, hogy kicsi és nagy szórakozhat igazán jól egymás társaságában. A történet egy nagy elefánt és egy kicsi madár barátságáról szól. Hiszen attól még, mert valaki óriási, a másik meg egészen pici, még lehetnek legjobb barátok. Mert éppen olyan jó nagynak lenni, mint kicsinek – ha nagy vagy, gyorsan tudsz futni, de ha kicsi, hamar kifáradsz. Viszont ha kicsi vagy, fel tudsz ülni a faágra, ha nagy vagy, letörik alattad. Mindenben van valami jó, és ezt bizonyára jó hallani a kicsi gyerekeknek, akik szeretnének nagyok lenni, és az idősebbeknek, akik néha irigylik a legkisebbet. (Pagony Kiadó)

Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé (4-7 éveseknek)

mazsola és tádéAmikor Mazsola váratlanul testvért kap, féltékenykedve figyeli, ahogy Manócska megosztja szeretetét közte és az új jövevény, Tádé között. Azonban hamar szívébe zárja a szelíd kis tengerimalacot, Manócska segítségével Mazsola és Tádé játszópajtások lesznek. Mazsola azt is megérti, hogy Tádé nem egy játékbaba, akit csak úgy félre lehet tenni. Arra is rádöbben, hogy Tádé mennyire szereti őt, és felnéz rá. Mazsola, bár tagadja, hasonlóan ragaszkodik hozzá, és esze ágában sincs odaajándékozni senkinek Tádét. Kapcsolatukban nagyon szépen megjelennek az ambivalens érzések, a düh, a féltékenység, ám amellett a ragaszkodás is. (Holnap Kiadó)

Tasnádi István: A kalóz nagypapa (Rozi és a Második című mese) (7-99 éveseknek)

a kalóz nagypapaRozi kistestvért szeretne, kap is egyet. Azóta inkább kutyát akar… A gyerekek közt egymást érik a konfliktusok, és a szülők nem túl megértők Rozival. Egy vita odáig fajul, hogy Rozi rákiabál az apukájára: „Kíváncsi lennék, hogy te mit szólnál hozzá, ha anya hazahozna egy második apukát, és neked jóban kéne lenned vele! Egy másodikat, akivel anya sokkal többet foglalkozna, mint veled, és neked jó képet kellene vágnod hozzá!” Mivel a mesékben minden lehetséges, meg is jelenik a Második Apa. A többit pedig érdemes elolvasni. (Pagony Kiadó)

 

+1 (mert ezt mi ajánljuk)

Kádár Annamária: Mesepszichológia – Kinek kellett ez a testvér? (4,5-9 éveseknek)

„A mesékben ugyanaz a szélsőségesség uralkodik, mint a gyermeki gondolkodásban: minden ember vagy jó, vagy rossz, nincs átmenet, az egyik testvér buta, a másik okos, az egyik nővér kedves és szorgalmas, a másik pedig gonosz és lusta. A mesehősökkel való azonosulás segít a gyermeknek ambivalens érzései feldolgozásában, egy negatív szereplőbe belevetítheti a testvérével szemben érzett negatív indulatait is” – fogalmaz a téma kapcsán Kádár Annamária Mesepszichológia című könyvében, amelybe ennek a gondolatnak a szellemében maga is írt egy saját mesét a testvérféltékenységről. Ebben a főszereplő Lilla kap kistestvért: a nehézségeken pedig a képzeletbeli barátja, Tündérbogyó segít át féltékeny kislányt.

Fotók: itt; Pagony Kiadó, Holnap Kiadó

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Széles-Horváth Anna
Újságíró. Három gyermek édesanyja. Igaziból Galagonyalány. Foglalkoztatják a lélek dolgai. Ha kell, bátran kérdez, de többnyire ír. Blogot, cikket, interjút. Nyughatatlan természet, mindig csinál valamit. Többek között a Pszichoforyou cikkeit.

Pin It on Pinterest

Share This