Hogyan segítsünk álomba merülni? Mesekönyv altatáshoz tanácstalan szülőknek

Szerző: | 2016. 10. 15. | #SAJÁTÉLMÉNY | Olvasási idő: 7 perc

Akkoriban kezdtük a „nemakarokaludni” kálváriát, talán egy hónapja tartott, és még mindig nem értettük, hogy mi lelte a két és félévest, aki eddig szívesen ment az ágyába. Addig elég volt a teljes csönd, meg a kézfogás az ágy mellé kucorodva, és maximum negyedóra alatt elaludt. Szóval éppen csak belekóstoltunk az antialvás dologba, amikor megjött az email. Nem próbálnám-e ki a Szép álmokat, Ella című alvássegítő mesekönyvet? Hát, dehogynem! − kiáltottam fel a gép előtt ülve.  Talán előfordul, hogy az égből drótpostán küldik a megoldást…

stocksnap_ki0yu7b6o7

Amire kézbe fogtam a könyvet, már rájöttünk, hogy általánosságban ezután a csend helyett a mesélés lesz a hatékonyabb. De még nem találtuk meg a megfelelő történetet. A már ismert könyvek nem működtek, mert túlságosan elvonták Marci figyelmét az alvásról: ő akarta lapozni, megnézni a kedvenc képeket. Emiatt kezdtem el fejből mondani teljesen monoton, kicsit érdektelen meséket, amelyek tele voltak felsorolással. Ez hatott, viszont mivel nem volt a kezemben könyv, én is elaludtam közben. Előfordult, hogy két órával később ébredtem, és nem tudtam felidézni, melyikünk merült álomba előbb. Ezt pedig nem akartam új szokássá tenni.

Amikor Ella megérkezett, már előre megtettem a legfőbb óvintézkedést: egyszerűen nem mutattam meg a kisfiamnak, és úgy olvastam a kintről beszűrődő fénynél, hogy a látószögéből kiessen a könyv. Ő elsőre elhitte az illúziót: még mindig fejből mesélek. Mára rájött, hogy a kezemben van a kötet, de nem foglalkozik vele. Mert ez most már az alvós mese, amit nem látunk, csak hallunk. Képzeljétek, nálunk eddig (másfél-két hét tapasztalat) tényleg bevált.

Három dolog, amitől szerintem működik:

Relaxációs elemek: Miért ír egy pszichológus mesekönyvet? Nem a rejtett írói hajlamai miatt, sokkal inkább egy technika nevében, amelyet belecsempész a sorok közé. Ezt a szülő azonnal észre is veszi, hiszen nem tipikus mesei fordulatokban bővelkedő történetet olvashat.

Álmos Ella valójában egy támasz, egy barát, akivel a kicsi azonosulhat, hiszen ő is aludni igyekszik, mégpedig a varázslatos erdőn át.

Az út során lesz kísérője a gyermek, aki közben minden erdei állattól és helytől tulajdonképpen relaxációt, elmélyülést, elalvást segítő mondatokat kap. A relaxációra való képesség sok problémát segíthet megoldani később is, egyáltalán nem gond, ha a kicsi már egy mese képében gyerekként találkozik vele. Nem kell megtorpanni, ha elsőre furcsának is hatnak a szereplők szájából elhangzó, olykor ráolvasásszerű, konkrét tanácsok/utasítások. A gyerekek ezen valószínűleg nem ütközik meg , hiszen előítéletek nélkül várja a mesét.

stocksnap_23eyzeiao7

Szóhasználat, fordítás: Annak ellenére, hogy a Szép álmokat, Ellát elsősorban nem az irodalmi élmény miatt szerzik be a családok, nem panaszkodhatunk a választékosságot illetően. Talán akad, aki furcsállja is a gyermek számára túl kifinomultnak ható megfogalmazást, de azt hiszem, ez is a funkciót erősíti: a szöveg megnyugtató, szinte már relaxációnak ható hangulatát szolgálja. Petrikovics Edit fordító munkáját dicséri, hogy a magyar mesében a különböző erdei állomások hangjai, leírásai tele vannak lágy mássalhangzókat tartalmazó, hangulatfestő szavakkal, amelyek valamiféle nyugtató zene dallamát idézik, és még véletlenül sem hagynak egy pillanatra sem felélénkülni.

Az Álomhozó Pataknál tisztán hallatszik a közeli kis vízesés békés zubogása, amely segít, hogy nyugalom áradjon szét benned. A patakparti kövek egyikén a kedves erdei kobold, Hortyogó Helga alszik édesdeden.”

A szülői is megnyugszik: Ha valaki alvássegítő mesekönyvvel a hóna alatt vág neki az estének, valószínű már túl van néhány kudarcon, félresikerült estén, több kevesebb vívódáson, hogy mit kellene tennie. Talán izgatott is minden nap: ma vajon meddig fog tartani az esti szeánsz? Minden szülő kedvenc tanácsa a problémás helyzetekkel kapcsolatban a „ne görcsölj rá”. Elég nehéz magunktól abszolválni a feladatot, és a tapasztalatom szerint, ez a könyv éppen abban segít, hogy elengedjük a stresszt. Egyszerűen annyira megnyugtató, lelassító, és szó szerint álmosító hatása van, hogy nem enged idegeskedni, félni. Talán éppen ez a titka: a végén már azért imádkozol, hogy ne aludj el. Szerencsére visszatart a kezedben tartott kötet. Tapasztalatom szerint, amikor a szöveg hatására te magad eléred a „mindjárt elalszom” pontot, a gyerek is már körülbelül ott jár. Szóval még picit tarts ki!

stocksnap_508e960c84

 Három tanács, mielőtt belevágsz

  1. Olvasd el a szerző tanácsait a könyv elején! Tényleg hasznos információkat mond el, főként, hogy ez a második hasonló könyve (a népszerű Aludj el szépen Bendegúz! után), így az olvasók, szülők segítő tapasztalatait is megosztja. Például tippeket ad arról, hogy miképpen szabhatod saját gyermekedre a szöveget.
  2. Adj időt magatoknak! Ahogy a szakember megjegyzi: nem várhatunk csodát az első alkalommal. Előfordulhat, hogy több napba telik, mire igazán beindul a változás, illetve többszöri felolvasás szükséges egy este. Nekünk szerencsénk volt, az első nap már a mese végére horkolt a gyermek, és ez nagyon bizakodóvá tett. Azóta általánosságban másfél mese kell ahhoz, hogy álomba merüljön.
  1. Kísérletezz bátran! Mivel a történet menete nem kötött, amikor a mese végére érsz, és még nem alszik a gyermek, ne vedd kötelezőnek, hogy az elejéről kezd az egészet. Figyeld meg, hogy melyek a legálmosítóbb, nyugtatóbb részek a kicsinek, és ugorj vissza oda. Persze már első olvasásra is bátran variálhatsz. A szerző kiemelései sokat segítenek abban, mely mondatok rejtik a lényeget. Illetve a kedvencem: jelzi, hogy hol kell beleásítanod a sztoriba. Elárulok egy titkot: sokkal többször megteszed majd, mint azt a szöveg előírja. Hajrá!

Fotó forrás: itt, itt és itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Széles-Horváth Anna
Újságíró. Három gyermek édesanyja. Igaziból Galagonyalány. Foglalkoztatják a lélek dolgai. Ha kell, bátran kérdez, de többnyire ír. Blogot, cikket, interjút. Nyughatatlan természet, mindig csinál valamit. Többek között a Pszichoforyou cikkeit.

Pin It on Pinterest

Share This