Mi zajlik a sportoló gyermek lelkében? – A Gyereklélek sportcipőben című könyvet ajánljuk

Szerző: | 2016. 08. 31. | Család&Gyerek | Olvasási idő: 7 perc

Egy olimpiát, világbajnokságot követően gyerekek százai lelhetnek új példaképre, és álmodhatják magukat a dobogó tetejére. Valóra válhatnak-e ezek az álmok, és ha igen, vajon milyen áron? Gyömbér Noémi, Kovács Krisztina sportszakpszichológusok és Ruzits Éva klinika gyermek-szakpszichológus könyvéből megtudhatjuk a választ.

A Gyereklélek sportcipőben a sportpszichológia egy rendkívül fontos, mégis viszonylag kevéssé érintett területére kalauzol minket: bemutatja, mi zajlik a sportoló gyermekek lelkében, milyen folyamatokra kell ügyelniük a szülőknek, és hogyan küzdhetőek le az esetleges akadályok. A könyv fontos szakmai kérdésekre adhat választ azoknak, akik fiatal sportolókkal foglalkoznak, de érdekes olvasmány lehet mindenki számára, aki szeretne többet megtudni a sportpszichológia világáról.

Első kézből

A könyv egyik nagy előnye, hogy minden fejezetben több gyakorlatot is találunk, amely segíti az adott témakör feldolgozásában a sportoló gyerekek szüleit és edzőit. Az egyes fejezetek között pedig megszólalnak szülők, edzők, és maguk a sportolók (köztük a könyv elkészítésében segítséget nyújtó Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, valamint Cseh László olimpiai ezüstérmes úszó), akik saját szavaikkal mesélik el, milyen hatással van életükre a sport, a kezdetektől a pálya „csúcsáig”.

A kezdetek fontosak: nem mindegy, szülőként milyen sportág mellett tesszük le a voksunkat, sőt, az sem, hogy mikor. A gyermek egész későbbi sportolói pályafutását meghatározza ez a döntés, ezen múlik, képes lesz-e a jövőben is kitartani a választott sportág mellett.

Ahogy Kiss Gergő meséli a könyvben: „Én például amennyire elszánt voltam, még az is megesett velem, hogy iskola, lecke és randi után teljes késésben rohantam edzésre, amikor egy nagyon lassan haladó autó elütött, én megbotlottam, futottam tovább az uszodába, ahová izzadtan, éppen hogy beestem 2-3 perc késéssel.” Ez az elszántság csak akkor alakulhat ki, ha önmagunkat és a gyermekünk személyiségét, érdeklődési körét jól ismerve hozunk döntést.

A gyerek nem kis felnőtt

Sem a szülőknek, sem az edzőknek nem szabad figyelmen kívül hagynia azt a fontos tényt, hogy a gyermeki gondolkodás sokszor nagyban különbözik a felnőttekétől. A legtöbb szülő szeretné, ha a gyermeke elkötelezné magát valamilyen sportág mellett, hiszen a sport egészségre és személyiségfejlődésre gyakorolt pozitív hatásai vitathatatlanok. A célok és motivációk azonban egészen mások lehetnek a gyermek szemszögéből, aki kezdetekben főként a sport játékos oldalán keresztül tapasztalja meg ezeket a hatásokat.

A Gyereklélek sportcipőben ezért az életkori sajátosságok részletes bemutatásával kezdődik, a korai évektől egészen a fiatal felnőttkorig végigkövetve a gondolkodás, az érzelemszabályozás, a társas kapcsolatok alakulását, külön kiemelve a sporttal kapcsolatos jellegzetességeket.

De lesz-e belőle olimpikon?

Egy nemzetközi felmérés szerint bár 1000 gyerek közül mindössze egy-kettő nyerhet el valamilyen sportösztöndíjat, a szülők 30-50%-a mégis úgy gondolja, a saját gyermekének erre minden esélye megvan. Az irreális elvárások könnyen csalódáshoz vezethetnek, ezért – ahogy a szerzők is hangsúlyozzák – fontos, hogy a szülők a realitások talaján maradjanak.

A tanulás a sportban ugyanúgy egy folyamat, mint bármilyen más tevékenységben.

Egy másodikos gyerektől magától értetődően nem várjuk el, hogy könnyedén oldjon meg másodfokú egyenleteket, a sportban azonban számos alkalommal találkozunk már akár 6-7 éves korban a pálya széléről érkező „Szerezd már meg a labdát!” bekiabálásokkal.

A gyerek teljesítményét nem egy hétvégi mérkőzés alapján, hanem a fejlődési folyamatok figyelembevételével, hosszú távon érdemes értékelni, és ennek megfelelően alakítani a további célkitűzéseket és a kommunikációt is.

Jó szülő a sportszülő

Napjaink „sportszülője” rengeteg időt, energiát és pénzt fektet a sportba, hiszen a verseny egyre nagyobb. Az intenzív szülői bevonódásnak azonban a pozitív hatások mellett lehetnek olyan hátulütői is, mint például a gyermekre nehezedő növekvő győzelmi nyomás.

A sport a szülők számára is tele van érzelmekkel, ezért a gyermekben kudarc vagy vereség esetén is fontos tudatosítani, hogy az esetleges feszültség ellenére a szülők iránta érzett szeretete változatlanul megmarad.

A könyv lehetőséget kínál a szülőknek arra, hogy önmagukat, edzések, versenyek alatti viselkedésüket elemezve megtalálják azt az egyensúlyt, amely „sportszülő” és a sportoló gyermek kapcsolata szempontjából ideális.

A sportháromszög az edzővel teljes

A Gyereklélek sportcipőben a legnagyobb részletességgel talán az edző személyével és a gyermek életében betöltött szerepével foglalkozik. Ennek okát Kiss Gergő fogalmazza meg:

„Az edző lehet a gyerek karrierjében a minden, mondhatnám egyszerűen. Sarkítva pótszülő, mentor, barát, menedzser, sportpszichológus…”.

gyereklélek

Az edző és a sportoló kapcsolatának minősége nem csupán a sportoló teljesítményét, hanem az önértékelését, elégedettségét is meghatározza. Ahhoz, hogy a közös munka a leghatékonyabb legyen, az edzőnek meg kell teremtenie az ideális érzelmi közelséget a játékosokkal, és elköteleződnie a sportáguk, a jövőjük iránt. A sportoló, a szülő és az edző egy kapcsolati háromszöget alkot, és ahhoz, hogy a versenyző igazán sikeres lehessen, az is elengedhetetlen, hogy az edző a szülőkkel is hatékonyan tudjon együttműködni.

Középpontban a gyermek

A szülőknek és edzőknek nyújtott segítség, tippek és javaslatok mellett a szerzők nem feledkeztek meg a gyerekekről sem. A könyv mellett ugyanis megjelent a Gyereklélek sportcipőben – Mentális napló sportoló fiataloknak című munkafüzet is, amely minden korosztály számára érdekes feladatok és gyakorlatok egész sorával segít a kis sportolóknak a mentális felkészülésben, a stressz kezelésében, és a pozitív gondolkodás elsajátításában.

A sport felemelhet, egészségesebbé, sikeressé tehet, de akár életre szóló töréseket is okozhat.

Fontos, hogy szülőként és edzőként tisztában legyünk „az érem másik oldalával”, és tudatosan segítsük a gyermeket abban, hogy a sport valóban boldoggá tehesse őt. Ahogy Cseh Laci írja ajánló soraiban: „A legfontosabb dolog fiatalkorban az, hogy mindenki szeretettel menjen le edzésre. Élvezzék a sportot, próbálják megkeresni azt a sportágat, ahová szívesen járnak, és szeretik azt, amit csinálnak, mert kényszerből nem lehet sportolni.”

Fotó: itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Herendi Kata
Pszichológus, szakfordító. Szeret beszélni, de hallgatni, figyelni és írni még inkább. Imádja az állatokat, az őszt, az angol nyelvet. Két dolog nem létezik számára: túl hosszú séta, és túl sok könyv – ezekből sosem elég.

Pin It on Pinterest

Share This