A munkamániától a pszichés zavarokig – te mennyire vagy a munkád rabja?

Szerző: | 2016. 06. 21. | Munka&Motiváció | Olvasási idő: 6 perc

Előfordul, hogy már a barátaid is a „munkamániás” jelzővel illetnek? Ha e rövid cikk olvasása közben is arra gondolsz, hogy inkább dolgoznod kéne, vagy hazaérve már nyitod is föl a laptopod, hogy folytasd a munkát, lehet, hogy igazuk van. Azonban azon túl, hogy a munkaalkoholizmus a családi élet feláldozásával jár, egy frissen publikált norvég kutatás szerint a háttérben más pszichés problémák is megbújhatnak.

yz_generation

A norvégiai University of Bergen kutatói a Nottingham Trent University és a Yale University kutatóival karöltve egy 16 426 dolgozó felnőttből álló mintán vizsgálták a pszichiátriai zavarok és a munkamánia összefüggéseit. A PLOS One folyóiratban publikált eredmények igencsak megdöbbentőek voltak: „A munkamániások minden pszichiátriai tünet esetében magasabb pontot értek el (és a magas pont itt több tünetet jelent – a szerk.), mint a többi résztvevő” – nyilatkozta Cecilie Schou Andreassen, a Bergeni Egyetem Pszichológiai Tanszékének kutatója.

ADHD, OCD, szorongás, depresszió…

A tanulmány rávilágít, hogy:

 • a teljes minta 7,8%-át kitevő munkamániások 32,7%-a diagnosztizálható ADHD-vel (Figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar), míg ugyanez a szám 12,7% a nem munkafüggők esetén.
 • OCD (kényszerbetegség) esetén ezek az arányok 25,6% és 8,7%, ismét a munkamániások „javára”.
 • a szorongás 33,8%-ban érinti a munkamániásokat, míg a többi résztvevő között mindössze 11,9%-ot jellemez.
 • a depresszió esetén az arányok 8.9% és 2,6%.

Schou Andreassen szerint

a túl sok munkára áldozott idő utalhat mélyebb pszichológiai és érzelmi problémákra. Hogy ez mennyire tudható be a genetikai hajlamnak, és hogy vajon a pszichés zavarok vezetnek-e munkamániához, vagy fordítva, még kérdéses.

A kutató kiemelte, hogy éppen ezért a jövőben fontos lenne megvizsgálni, hogy pontosan milyen neurobiológiai háttere van a munkamánia kialakulásának.

ADHD és munkamánia

Az ADHD és a munkamánia kapcsolata azért is meglepő, mert ezt a rendellenességet inkább a munkanélküliséghez szokták kötni, hisz a figyelemzavar megnehezíti a normál munkavégzést. A szerzők szerint viszont nem is olyan meglepő ez az összefüggés, mert az ADHD-sok valószínűleg:

 • keményebben és hosszabb időn át kell, hogy dolgozzanak, hogy kompenzálják az ADHD miatt elveszett időt, vagy épp a sok munkával próbálják megdönteni a velük kapcsolatos előítéleteket.
 • megfontolás nélkül, impulzív döntések következtében gyakran túlvállalják magukat.
 • inkább választják a sok határidővel és magasabb stresszel járó munkahelyeket, hiszen ez valamelyest enyhítheti a „belső nyughatatlanságukat”.

meditacio2

Az, hogy erre a kapcsolatra korábbi kutatások még nem világítottak rá, azért lehetséges, mert az ADHD-t inkább gyermekkori rendellenességként kezelik, amiből az érintettek legtöbbször „kinőnek”. Ugyanakkor két, nemrégiben közölt tanulmány szerint az ADHD éppúgy kezdődhet felnőtt korban is, ez a lehetőség gyakran nem merül fel a diagnózis felállításakor, így az érintettek nem kapják meg a szükséges segítséget. (Szerencsére a DSM V, azaz a mentális rendellenességeket meghatározó, a pszicho-diagnosztikában alkalmazott kézikönyv aktuális verziója már magában foglalja az ADHD felnőtt tüneteit is, megkönnyítve a diagnózist.) A kutatók szerint érdemes lenne megvizsgálni a jövőben, hogy a munkamánia valóban negatív hatással van-e mindannyiunk életére, avagy néhány rendellenesség (talán épp az ADHD) esetén segíthet a tünetek gyógyszer nélküli elnyomásában.

Küzdelem a „munkaalkoholizmus” ellen

A tanulmány szerzői felhívják a figyelmet arra, hogy a fiatal felnőttek és a felső vezetők hajlamosabbak átesni a ló túloldalára, ha a munkáról van szó, ezért szervezeti szinten kéne fellépni, hogy őket segítsék. A túl sok munka ugyanis előbb-utóbb (de inkább előbb) túlhajszoltsághoz és kiégéshez vezet.

Ha pedig már jelen van a baj, gyakran alkalmazzák a kognitív viselkedésterápiát, melynek során a páciensek megpróbálnak megbirkózni azon gondolatokkal és érzelmekkel, amelyek kiváltják a hosszú távon önpusztító viselkedést, s igyekeznek ezeket adaptívabb hozzáállással helyettesíteni.

Szintén hatékonyak lehetnek a különböző időgazdálkodást illetve stresszkezelést célzó technikák. Erre jó példa lehet az Egyesült Államok, ahol a felsővezetők 80%-a meditál, ami – ahogy arról egy korábbi interjúnkban részletesebben is olvashatsz – éves szinten 3000 dollárral több profitot jelent személyenként, és 2000 dollárral kevesebb kiadást.

Emellett a másik bevált technika a motivációs interjú, amely során próbálják arra motiválni az adott személyt, hogy változtasson szokásain és kevesebbet dolgozzon.

Lehull a lepel – te mennyire vagy a munkád rabja?

Egyébiránt a kutatók egy hét kérdésből álló kérdőívet használtak a munkamániások szűrésére. A résztvevőknek egytől ötig terjedő skálán kellett értékelniük, hogy milyen gyakorisággal jellemezték őket a lenti állítások az elmúlt egy évben:

 1. Azon gondolkodsz, hogy miként tudnál több időt szentelni a munkádnak.
 2. Sokkal több időt töltesz a munkáddal, mint eredetileg tervezted.
 3. Azért dolgozol, hogy csökkentsd a bűntudatod, szorongásod, depressziód vagy tehetetlenség-érzeted.
 4. Már többen is próbáltak meggyőzni, hogy vegyél vissza a munkatempódból, de nem hallgattál rájuk.
 5. Stresszelsz, ha nem dolgozhatsz.
 6. A szabadidős tevékenységek, hobbik, testmozgás kevésbé fontosak, mint a munkád.
 7. A túl sok munka negatívan hatott az egészségi állapotodra.

Ha úgy érzed, túl sok kérdésre adnál maximális pontot, érdemes lehet elolvasnod az itt található korábbi cikkünket, melyben a túlhajszoltság és a munkaalkoholizmus leküzdésével kapcsolatos tanácsokkal látunk el.

Via: ScienceDailyScientific AmericanPLOS ONE

Fotó forrás: itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

B. Szabó Anna
Idegtudomány szakirányon végzett, de tanulmányaiba egy nagyobb csipet pszichológia és mozgástudomány is vegyült. Jelenleg doktori tanulmányait folytatja Franciaországban, szabadidejét futással (sokszor a határidők elől is), túrázással, írással és társasjátékokkal tölti.

Pin It on Pinterest

Share This