Ezért érezzük úgy, hogy nincs időnk semmire

Szerző: | 2017. 05. 24. |

Veled is előfordult már, hogy úgy érezted, mire minden otthoni és munkahelyi „muszáj” feladatoddal végzel, egy perc szabadon eltölthető időd sem marad saját magadra? Igazad volt.

Adam Alter, a New York-i Egyetem pszichológusa érdekes adatokról számolt be a 2017-es TED konferencián. Alter egy látványos grafikont készített arról, hogyan változtak meg az emberek időtöltési szokásai az elmúlt tíz évben.

Az adatokat Alter az amerikai Munkaügyi Hivatal statisztikái, valamint a Moment nevű applikáció segítségével gyűjtötte össze, ami egy okostelefon-használatot figyelő alkalmazás.

Ahogyan az ábrán is jól látszik, a munka és az alvás átlagosan kétharmadát teszi ki egy ember napjának. Ez az elmúlt tíz évben sem változott, csakúgy, mint a túléléshez szükséges tevékenységekre (mint például az evés vagy a tisztálkodás) szánt idő mennyisége.

Az igazán drámai átalakulás a napunk azon részében következett be, amikor a „szabad” időnket töltjük, azt a néhány órát, amit valóban magunkra fordíthatunk. Ennek a rövid időszaknak a legnagyobb részét ugyanis napjainkban valamilyen kijelzőre (okostelefon, számítógép, tablet) tapadva töltjük.

Ha megnézzük a grafikonon a pirossal jelzett sávot, jól láthatjuk, hogy amíg 2007-ben legfeljebb naponta néhány percet szántunk a digitális eszközökre, 2015-re ez jelentősen megnőtt, annyira, hogy az arány mára teljesen a visszájára fordult.

„Mindössze az a vékony kis sárga szeletke az a szakasza a napunknak, amikor igazán önmagunk lehetünk, és a számunkra fontos dolgokkal foglalkozhatunk.” – foglalja össze Adam Alter.

Kutatásának eredményei alapján Alter arra bátorít mindenkit, gondoljuk át a digitális eszközeinkhez fűződő viszonyunkat. Alter szerint amellett, hogy a technológia segítségével ma már bármilyen távolságot áthidalhatunk, bármikor beszélhetünk bárkivel, akár egy külföldön tartózkodó családtagunkkal is,

a túl sok online eltöltött idő hosszú távon magányosabbá tehet minket, és elterelheti a figyelmünket az igazán fontos dolgokról.

Azt javasolja, törekedjünk egy egészséges egyensúly felépítésére: tartsunk digitális detoxot, szabályozzuk a közösségi média használatát, vagy egyáltalán, gondoljuk át, valóban szükségünk van-e ennyiféle digitális eszközre. Ahogyan az író, Annie Dillard mondta: „Ahogy egy napunkat éljük, úgy éljük az életünket is.” Érdemes hát bölcsen megválasztani, mire szánunk időt.

Via BusinessInsider

Fotó: itt és itt
Szerző

Herendi Kata
Pszichológus, szakfordító. Szeret beszélni, de hallgatni, figyelni és írni még inkább. Imádja az állatokat, az őszt, az angol nyelvet. Két dolog nem létezik számára: túl hosszú séta, és túl sok könyv – ezekből sosem elég.
És ezt olvastad már?

Pin It on Pinterest

Share This