Ezért érezzük úgy, hogy nincs időnk semmire

Szerző: | 2017. 05. 24. |

Veled is előfordult már, hogy úgy érezted, mire minden otthoni és munkahelyi „muszáj” feladatoddal végzel, egy perc szabadon eltölthető időd sem marad saját magadra? Igazad volt.

Adam Alter, a New York-i Egyetem pszichológusa érdekes adatokról számolt be a 2017-es TED konferencián. Alter egy látványos grafikont készített arról, hogyan változtak meg az emberek időtöltési szokásai az elmúlt tíz évben.

Az adatokat Alter az amerikai Munkaügyi Hivatal statisztikái, valamint a Moment nevű applikáció segítségével gyűjtötte össze, ami egy okostelefon-használatot figyelő alkalmazás.

Ahogyan az ábrán is jól látszik, a munka és az alvás átlagosan kétharmadát teszi ki egy ember napjának. Ez az elmúlt tíz évben sem változott, csakúgy, mint a túléléshez szükséges tevékenységekre (mint például az evés vagy a tisztálkodás) szánt idő mennyisége.

Az igazán drámai átalakulás a napunk azon részében következett be, amikor a „szabad” időnket töltjük, azt a néhány órát, amit valóban magunkra fordíthatunk. Ennek a rövid időszaknak a legnagyobb részét ugyanis napjainkban valamilyen kijelzőre (okostelefon, számítógép, tablet) tapadva töltjük.

Ha megnézzük a grafikonon a pirossal jelzett sávot, jól láthatjuk, hogy amíg 2007-ben legfeljebb naponta néhány percet szántunk a digitális eszközökre, 2015-re ez jelentősen megnőtt, annyira, hogy az arány mára teljesen a visszájára fordult.

„Mindössze az a vékony kis sárga szeletke az a szakasza a napunknak, amikor igazán önmagunk lehetünk, és a számunkra fontos dolgokkal foglalkozhatunk.” – foglalja össze Adam Alter.

Kutatásának eredményei alapján Alter arra bátorít mindenkit, gondoljuk át a digitális eszközeinkhez fűződő viszonyunkat. Alter szerint amellett, hogy a technológia segítségével ma már bármilyen távolságot áthidalhatunk, bármikor beszélhetünk bárkivel, akár egy külföldön tartózkodó családtagunkkal is,

a túl sok online eltöltött idő hosszú távon magányosabbá tehet minket, és elterelheti a figyelmünket az igazán fontos dolgokról.

Azt javasolja, törekedjünk egy egészséges egyensúly felépítésére: tartsunk digitális detoxot, szabályozzuk a közösségi média használatát, vagy egyáltalán, gondoljuk át, valóban szükségünk van-e ennyiféle digitális eszközre. Ahogyan az író, Annie Dillard mondta: „Ahogy egy napunkat éljük, úgy éljük az életünket is.” Érdemes hát bölcsen megválasztani, mire szánunk időt.

Via BusinessInsider

Fotó: itt és itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Herendi Kata
Pszichológus, szakfordító. Szeret beszélni, de hallgatni, figyelni és írni még inkább. Imádja az állatokat, az őszt, az angol nyelvet. Két dolog nem létezik számára: túl hosszú séta, és túl sok könyv – ezekből sosem elég.

Pin It on Pinterest

Share This