Egyre nehezebb fenntartani egy jól működő párkapcsolatot

Szerző: | 2016. 04. 25. | Én&Te | Olvasási idő: 5 perc

Az elmúlt két-három évtizedben az információs robbanás – az okostelefonok, az internet, a közösségi oldalak megjelenése és térnyerése – jelentős mértékben befolyásolta a mindennapjainkat, és nem hagyta érintetlenül párkapcsolati életünket sem. Sajnos, rossz hírrel kell szolgálnunk azoknak, akik pozitív változást sejtenek a háttérben. Egyre nehezebb egy jól működő párkapcsolatot fenntartani, mert a világ más tempót diktál, és a média is a „minden lecserélhető és mindig van jobb” illúzióját közvetíti felénk. Mi pedig egyre jobban eltávolodunk egymástól… Kincses Györgyi tanácsadó szakpszichológussal, szexuálpszichológussal a lehetséges megoldásokról beszélgettünk.

Kincses Györgyi

Ez a megváltozott, felgyorsult világ milyen hatást gyakorol a párkapcsolatokra?

A terápiás munka folyamán azt tapasztalom, hogy egyre jellemzőbb a párok érzelmi eltávolodása, a hiányos érzelemkifejezés, és ami ennek az érzelmi elsivárosodásnak az alapját jelentheti. A párok nem kommunikálnak egymással, sokszor a mindennapi, semleges történéseket sem beszélik meg. A felek gyakran kapják azon magukat, hogy ülnek egymás mellett és az interneten böngésznek.

A kiegyensúlyozott párkapcsolat szempontjából lényeges elem az együtt töltött minőségi idő, a problémák megfogalmazása, felvállalása és megbeszélése. Ez sok kapcsolatból egyenesen hiányzik.

Megfeledkezünk arról, hogy a kapcsolat nem működik önmagától, abba minden nap energiát, szeretetet kell befektetni. Legjobban talán a következő idézettel ragadható meg a lényeg: „ha ma nem tettél a kapcsolatodért, akkor ma nem volt kapcsolatod”.

Milyen tényezők állnak a változások hátterében?

Nagyon gyors és hektikus az életvitelünk, jellemző a „mindent azonnal” szemléletmód. Nagyon sok dolgot csinálunk párhuzamosan, soha semmi nem elég és nem elég jó. Stresszesek, kimerültek és túlterheltek vagyunk, ami nem kedvez az intimitásnak, mivel ehhez egy egészen más, lassabb tempóba kellene átkapcsolni.

A párkapcsolat pedig kvázi nyerészkedéssé vált. Jellemző, hogy a párok tagjai minél kevesebb energiát szeretnének belefektetni a kapcsolat működtetésébe, ugyanakkor elvárják, hogy figyelmet, törődést kapjanak. Azonban csak azt kaphatjuk vissza, amit adunk.

Egyre tipikusabb jelenség, hogy az emberek nem hajlandók minőségi időt és energiát invesztálni a kapcsolatba, pedig ez egy befektetés lenne saját kiegyensúlyozott és harmonikus életükhöz.

Ez azt jelenti, hogy a párkapcsolatok megtartó ereje is változott?

A párkapcsolat megtartó erejét jelentő két fontos tényező, az elköteleződés és a felelősségvállalás válságát éljük meg ma. A szolgáltatói társadalom rányomja bélyegét a társadalomra: ami elromlik, nem működik jól, azt lecseréljük.

A kapcsolat megszakítása vagy a megcsalás könnyebb út, mint a szembesülés saját felelősségünkkel és a konfliktusokkal.

Mindezek mellett a megcsalás kivitelezése is egyszerűbb és gyorsabb. Manapság már nem kell titokban telefonálni, nehogy a másik meghallja a bizalmas beszélgetéseket. Elég egy sms-t, e-mailt, chat üzenetet írni, így a lebukás veszélye is csökken.

Van egyáltalán valami pozitív hatása a cybertérnek a kapcsolati életünkre?

Igen, pozitív oldala is van: nagyon sok információhoz hozzá lehet férni az interneten. Furcsa ezt mondani, de az intim témák és a szexuális felvilágosítás, egészségnevelés területén még napjainkban is gyakori a tájékozatlanság. A szexuális jellegű kérdéseknek pedig könnyen utána lehet járni a világhálón. Azonban fontos megjegyezni, hogy ugyan sok információ megtalálható az interneten, de a szexuális problémák, funkciózavarok feltárásához és kezeléséhez elengedhetetlen a szakemberekkel való személyes beszélgetés.

Pontosan mit takar az, hogy tájékozatlanság? Milyen hiányosságokra gondolhatunk, hiszen manapság szinte minden elérhető.

Akár olyan evidenciákra is gondolhatunk itt, mint az alapvető anatómiai ismeretek hiánya, vagy a szexuális úton terjedő betegségekkel kapcsolatos tájékozatlanság. Azonban a felvilágosítás mellett

az interneten hatalmas mennyiségű pornográf tartalom érhető el, ami napjainkra oda vezetett, hogy az Y és Z generáció tagjai szexuális téren már nem, illetve egyre kevésbé támaszkodnak saját fantáziájukra. A vágykeltéssel kapcsolatban is jelentősen megemelkedett ingerküszöbről beszélhetünk. Ez a konstelláció számos szexuális zavart okozhat, és semmiképpen sem kedvez a meghittségnek, intimitásnak, valamit az egymásra való odafigyelésnek.

 

Az interjú második részében Kincses Györgyivel arról beszélgetünk, hogy milyen szexuális zavarok jelenhetnek meg az állandó online jelenlét világában, illetve milyen kielégítetlen vágyak állnak ennek hátterében. És természetesen arról is szó lesz, hogy mire kell odafigyelnünk, ha egy minden szinten kielégítő kapcsolatot szeretnénk működtetni.

Fotó: itt és itt 

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Porpáczi Júlia
Pszichológus, de jártas a kommunikáció területén is. Mindig tanul valamit. Saját magát is. Család, barátok, mozgás, fejlődés, vidámság, természet – ezek szerinte a fontos dolgok.

Pin It on Pinterest

Share This