Peter Levine: „A trauma az élet velejárója, ám nem kell életfogytig tartó büntetésnek lennie”

Szerző: | 2021. 05. 18. | Test&Lélek | Olvasási idő: 8 perc

„Miközben a trauma maga lehet a földi pokol, a feloldott trauma az istenek ajándéka – egy hősi utazás, amely mindannyiunk sajátja” – írta Peter Levine A tigris felébresztése című könyvében. A világhírű pszichoterapeuta évtizedek óta foglalkozik a trauma testi-lelki hatásaival. Az általa kidolgozott Somatic Experiencing módszere, mely a traumatikus sokk biztonságos oldását teszi lehetővé, már Magyarországon is elérhető. A szakértővel Al Ghaoui Hesna beszélgetett – mi pedig összegyűjtöttük nektek a legfontosabb gondolatokat ebből a tartalmas és tanulságos interjúból, amelyből most néhány részletet is megmutatunk.

Peter Levine

Bár a trauma szót hallva a legtöbben nagy horderejű életeseményekre gondolunk, kisebb, stresszt jelentő történések hatásai is összeadódhatnak olyan módon, hogy hasonló következményekkel járjanak a testi-lelki egészségünkre nézve. A trauma nem csak az elménkben, de a testünkben is nyomot hagy, és hosszú időre, akár évekre megnehezítheti, hogy visszatérjünk az egyensúlyi állapotunkba. A gyógyulásban Levine szerint az lehet a segítségünkre, ha lassan, lépésről lépésre megbarátkozunk a traumához fűződő testi jelzéseinkkel.

Lefagyva

„Amikor valós, vagy akár csak feltételezett veszélynek vagyunk kitéve, a szervezetünk rengeteg energiát mozgósít annak érdekében, hogy megvédhessük magunkat” – mondja Peter Levine a vele készült interjúban. „Ezt az energiát pedig valahogyan le kell vezetni. Gondoljunk csak az állatokra, amelyek elmenekülnek egy ragadozó elől. A túlélésben nincs ezüstérem; valamit kezdeniük kell a felszabaduló energiával, hiszen a következő alkalommal, amikor menekülniük kell, még jobbnak, még ügyesebbnek kell lenniük.”

A szakértő szerint

amikor mélyebb traumát élünk meg, gyakran nem az „üss vagy fuss” reakció megy végbe mennünk, hanem egyszerűen lefagyunk. Ez a lefagyás vezethet oda, hogy úgy érezzük, képtelenek vagyunk a megszokott mederben folytatni az életünket, enni, aludni.

Az idegrendszerünk, a testünk felkészül a veszélyre, akár az életveszélyre, ám a védekezés érdekében mozgósított, majd végül megrekedő rengeteg energia miatt nem vagyunk képesek visszatérni az egyensúlyi állapotunkba. A Levine által említett állatok egy idő után, a veszély elmúltával újra a nyugodt éberség állapotába kerülnek, majd a vészhelyzetben újra reagálnak. A szakértő úgy véli, nekünk, embereknek is annak a képességét kell elsajátítanunk és gyakorolnunk, hogy visszataláljunk az egyensúlyhoz, és ne rekedjünk meg ebben a lefagyott állapotban.

A test emlékszik

Ehhez azonban kulcsfontosságú, hogy felismerjük, a testünk nem csupán reagál a traumára, de meg is őrzi annak nyomait, akár hosszú éveken keresztül. „Az emberek általában úgy gondolnak a traumára, mint valamire, ami az agyban, az elmében történik, és ez igaz is. De nem szabad elfelejtenünk, hogy ugyanakkor a testben is történik.

A háború végén az egykori Jugoszláviában dolgoztam, és a tanúja voltam egy esetnek” – idézi fel Peter Levine.

„Három idősebb nő át akart kelni az úttesten. Hirtelen robbanás hallatszott, és ők ijedten visszafutottak az út szélére. A testtartásuk megváltozott, a vállukat felhúzták, mintha görcsbe rándult volna. Amikor újra megpróbáltak átkelni, ismét egy robbanás hangja kergette őket vissza. Harmadszor már sikeresen átértek a másik oldalra – ám a testtartásuk, a válluk merevsége mit sem változott a veszély elmúltával.”

Egy traumát követően a testünk gyakran úgy működik és reagál, mintha a veszély még mindig fennállna – sokszor annak ellenére is, hogy ez már nem így van. Ahogy a szakértő összefoglalja: „A test megőrzi a traumát.”

Közelebb engedni a traumát

Levine szerint a testünk sokszor a trauma későbbi felidézésekor is úgy viselkedik, mintha veszélyben lenne. A testben rekedt energia felszabadulása olyan élményekkel járhat, amelyeket nehéz megélnünk: szapora szívveréssel, a pulzusunk és a légzésszámunk megemelkedésével, de akár izzadással vagy remegéssel is. Ezeket a testi reakciókat gyakran az első jeleikre leállítjuk, eltávolítjuk őket magunktól, hiszen ijesztően hathatnak nemcsak a saját, de a környezetünk szempontjából is.

Levine úgy véli, a szocializációnknak is nagy szerepe lehet abban, ha igyekszünk elfojtani a testünk jelzéseit. Nem csupán azért, mert ilyen reakciókat egyedül sem szívesen tapasztalunk meg, mások jelenlétében pedig különösen nehéz velük szembenézni; de azért is, mert negatív visszajelzésekkel szembesülhetünk miattuk. „Félünk a környezetünk reakcióitól. A traumatizált gyerekek szülei például sokszor ijedtséggel, dühvel reagálnak a gyerek reakcióira, mert nem tudják, mit kellene tenniük” – mondja a szakértő.

A gyógyuláshoz azonban rendkívül fontos lenne, hogy a testünk jelzéseit úgy tapasztalhassuk meg, hogy a túlterhelődés veszélye nélkül éljük át a trauma nyomán megjelenő érzeteket.

Ebben a videóban a szakértő nagyon szemléletesen mutatja be, pontosan hogyan is történik ez:

 

Megbarátkozni a testünk jelzéseivel

A trauma feldolgozása során tehát a legfontosabb, hogy közelebb engedjük magunkhoz a hozzá fűződő testi érzeteinket. Levine szerint az állatokéhoz hasonlóan a mi testünk is birtokolja a biológiai tudást, ami segíthet a trauma hatásainak feloldásában. Azonban míg az állatok ösztönösen használják ezt a tudást, mi, emberek, gyakran megrekedünk a trauma okozta lefagyott állapotban.

Ennek feloldásában segíthetnek és vezethetnek minket trauma felidézése, újraélése nyomán megjelenő testi jelzések. Azok, amelyeket a tanult mintáink, tapasztalataink, a környezetünk reakciói miatt ijesztőnek élünk meg, ezért igyekszünk elkerülni, és a lehető leghamarabb elfojtani. Valójában azonban ezeknek a testi érzeteknek a megismerése, elfogadása segíthet abban, hogy visszataláljunk az egyensúlyi állapotunkba, és lényegében a jelen pillanatba is. Ahogy Peter Levine fogalmaz:

 

„A tudatos énünk megijedhet, hiszen ezek nem szándékos reakciók, ettől pedig a legtöbb, de talán az összes ember tart. Gyakorlatilag csak a szexualitás megélése során tapasztalunk hasonlót. Ezek a jelzések azonban valójában a barátaink, és nagyon fontos, hogy megismerjük őket” – szögezi le a szakértő.

A gyógyulás útján

A Levine által kidolgozott Somatic Experiencing módszere lehetővé teszi, hogy a trauma során mozgósított, le nem vezetett energiát fokról fokra, lépésről lépésre szabadíthassuk fel. A módszerben képzett szakemberek vezetésével olyan eszközök birtokába kerülhetünk, amelyek segítenek a trauma nyomán rögzült fiziológiai állapotok kiegyensúlyozásában. A szakértő szerint azok a gyakorlatok is sokat segíthetnek ebben, amelyek önmagunk megnyugtatására, az érzelmeink szabályozására szolgálnak. Ilyen például a pillangóölelés, és a hozzá hasonló technikák.

Peter Levine így foglalja össze: „A traumatikus életeseményekkel, a stressz-szel való jobb megküzdés, a reziliencia tanulható képesség. A trauma az élet velejárója, ám nem kell életfogytig tartó büntetésnek lennie. A megfelelő eszközök birtokában a trauma nem uralkodik el az életünkön; megtanulhatjuk, hogyan állítsuk vissza az egyensúlyt a testünkben, az idegrendszerünkben. Hogy magabiztosabban, örömtelibben, reziliensebben élhessük meg a következő napot.”

 

A traumával való munka, a feldolgozás, a gyógyulás lehetővé teszi, hogy tudatosabb, teljesebb életet éljünk. A felépülés kulcsa pedig az, hogy újfajta kapcsolatot teremtsünk a saját belső, testi érzeteinkkel, érzéseinkkel és képeinkkel.

A Somatic Experiencing® egy test-alapú megközelítés a trauma, sokk és egyéb stressz-zavar feloldására. A módszer a túlterhelés esetén a testben rekedt, megfagyott traumatikus sokk biztonságos oldását célozza, lehetővé téve mind a PTSD, mind pedig az érzelmi és kora gyermekkori traumák sebeinek természetes átalakulását és gyógyulását.

A módszerről, és a Somatic Experiencing® Hungary programjairól bővebben itt olvashatsz.

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Herendi Kata
Pszichológus, szakfordító. Szeret beszélni, de hallgatni, figyelni és írni még inkább. Imádja az állatokat, az őszt, az angol nyelvet. Két dolog nem létezik számára: túl hosszú séta, és túl sok könyv – ezekből sosem elég.

Pin It on Pinterest

Share This