„A séta a legjobb orvosság” – és ezt már kutatások is bizonyítják

Szerző: | 2017. 11. 28. | Pszicho&Light | Olvasási idő: 5 perc

A címben szereplő idézet Hippokratésztől származik, attól az ókorban élt görög orvostól, akire mindmáig az orvostudomány atyjaként tekintünk. Hippokratész már évszázadokkal ezelőtt is előszeretettel javasolta pácienseinek a sétát a testi és lelki egészség fenntartásához. Egy új kutatás eredményei szerint pedig akkor sem tévedett, amikor valóságos csodaszernek, a legjobb orvosságnak nevezte.

Bevallom, nem tudok elfogulatlan maradni, ha a sétáról van szó; ez ugyanis az egyik kedvenc időtöltésem. Egyformán szívesen rovom az ismerős és ismeretlen útvonalakat, városban, a természetben, tavaszi esőben, ropogó hóban, a lehullott őszi levelek között gázolva, egyedül, vagy beszélgetés közben – a séta minden formáját imádom. Leginkább talán azért, mert kevés olyan tevékenység van, amihez tényleg nincs szükségünk másra, mint a két lábunkra; ma, amikor a legtöbb sporthoz, hobbihoz már az első lépéseknél komoly eszközparkot kell kiépítenünk, igazi felüdülés kis időre megszabadulni a „kütyüktől”. Nem is beszélve arról, mennyire jót tesz az egészségünknek.

150 perc az egészségért

A nemzetközi egészségügyi szervezetek általános iránymutatása szerint átlagosan legalább heti 150 percnyi mérsékelt intenzitású, vagy 75 percnyi intenzív testmozgásra van szükségünk az egészségünk megőrzéséhez.

A testmozgások különböző formáit a kutatók összefoglaló néven MVPA-nek, moderate-to-vigorous physical activity-nek nevezik, azaz ide tartozik minden mérsékelt és magasabb intenzitású fizikai aktivitás, amelyek közül válogathatunk.

Annak ellenére, hogy számos vizsgálat bizonyította, mennyire hatékony segítség a testmozgás a különböző krónikus betegségek megelőzésében, és a kognitív funkcióink karbantartásában,

a legtöbb ország felnőtt lakosságának jellemzően kevesebb, mint a fele az, aki hétről hétre az egészségügyi szervezetek által ajánlott mennyiségben végez valamilyen testmozgást. Ez különösen igaz az idősebb korosztály tagjainak esetében.

Vagy kevesebb

A jó hír az, hogy azoknak sem kell aggódniuk, akiknek nincs idejük, vagy egészségi állapotuk miatt lehetőségük a heti többszöri hosszú edzésre. Számos eredmény szerint már az ajánlott 150 percnél kevesebb testmozgás is észlelhetően pozitív hatással van az egészségünkre – egy néhány éve publikált tanulmány alapján például akár már heti 60 percnyi, bármilyen intenzitású edzés is segíthet a depresszió megelőzésében.

Ezeket az eredményeket támasztják alá az amerikai epidemiológus, rákkutató Alpa Patel vizsgálatának adatai is. Patel kutatása az eddigi legnagyobb mintán végzett vizsgálat, ami a testmozgás témájában elérhető: több mint 140 ezer időskorú felnőtt bevonásával készült

Egy kis séta is elég

Patel és társai átfogó összehasonlító vizsgálatot végeztek arra nézve, mennyi az a testmozgással töltött időmennyiség, ami már észrevehetően csökkenti a halálozás kockázatát az idősebb korosztály tagjai között. A kutatásban 77 077, átlagosan 68,9 éves nő, valamint 62 178 férfi vett részt, akiknek az átlagéletkora 70,7 év volt. Az egyéb rizikófaktorok kiszűrését követően a kutatók arra a meglepő eredményre jutottak, hogy már napi 17 perc séta is látványosan csökkenti a korcsoport halálozási arányait.

Patel arra is felhívja a figyelmet, hogy az adatokból egyértelműen kitűnik még egy tendencia. „Az időskorú felnőttek esetében az inaktivitáshoz képest már a heti

150 percnél kevesebb séta is alacsonyabb halálozási arányhoz vezet” – foglalja össze Alpa Patel. „A 150 percnyi, vagy az azt meghaladó sétamennyiség pedig egyenes arányban csökkenti tovább a halálozási kockázatot.”

Sétára fel

„Mivel 2030-ra a 65 év fölötti korosztály megkétszereződésével kell számolnunk, ideje lenne, hogy a szakemberek komolyabb figyelmet fordítsanak az egészségmegőrzésben a testmozgás, különösen a séta ajánlására” – teszi hozzá Patel. „A séta a tökéletes testmozgás: egyszerű, ingyen van, nincs szükségünk hozzá semmilyen drága vagy bonyolult felszerelésre, és bármilyen korosztály számára ideális. Ahogy az eredmények is mutatják, rengeteget tehetünk általa az egészség általános javulásáért, és a hosszabb, jobb minőségű életért.”

Ha valakinek a csípős őszi időben csak egy kis plusz motivációra lenne szüksége, hogy nekivágjon egy hosszabb-rövidebb sétának, Alpa Patel kutatásának eredményei tökéletesen megfelelnek a célnak. A séta azonban nem csak a testünk, hanem a lelkünk egészségének is nagyon jót tesz; különösen, ha a természetben járunk, vagy egy kellemes beszélgetéssel társítjuk, de önmagában is igazi „mindful” tapasztalat. Tehát: sétára fel!

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Herendi Kata
Pszichológus, szakfordító. Szeret beszélni, de hallgatni, figyelni és írni még inkább. Imádja az állatokat, az őszt, az angol nyelvet. Két dolog nem létezik számára: túl hosszú séta, és túl sok könyv – ezekből sosem elég.

Pin It on Pinterest

Share This