Szerelem első kérdésre? – 36 mondat, ami közelebb visz egymáshoz

Szerző: | 2017. 06. 13. | Én&Te | Olvasási idő: 8 perc

Az alábbi, Arthur Aron nevű pszichológus által összeállított lista – amelyet egy kutatásához kapcsolódóan készített – nemcsak a beszélgetőpartner megismerésében segít, de állítólag abban is, hogy közelebb érezzük magunkat a másikhoz, függetlenül attól, hogy régi barátságról, kapcsolatról, vagy éppen egy teljesen ismeretlen emberről van szó.

Lehetséges ez?

A kérdéssor összeállításakor Arthur Aron arra volt kíváncsi, hogy „megteremthető-e“  a közelség szándékosan két ember között. Vajon lehetséges-e, hogy alig egy óra ismeretség után átjárjon minket a szerelem bizsergető érzése?

Annak érdekében, hogy ezt kiderítse, a pszichológus olyan heteroszexuális személyeket vont be a kutatásába, akik korábbról biztosan nem ismerhették egymást. Összesen két csoportba sorolta őket: az egyik csoportnak mélyebb, a másiknak felszínesebb, úgynevezett “small talk“ jellegű kérdéseket kellett megválaszolniuk. (Például: Melyik országot látogatnád meg legszívesebben és miért? /Szerinted a balkezesek kreatívabbak, mint a jobbkezesek?)

A vizsgálat során tehát a gondosan összeválogatott kérdéseket kellett feltenniük és megválaszolniuk egymásnak – ez kb. 45-60 percet vett igénybe. Arthur Aron azt találta, hogy a bensőségesebb kérdésekkel dolgozó csoportban jellemzőbb volt a mélyebb önfeltárulkozás, emellett több kapcsolatépítő elem jelent meg, mint a csevejszintű small talk kérdésekre válaszolóknál.

A pszichológus ebből arra következtetett, hogy minél tartalmasabb és intimebb témákba megyünk bele a másikkal, annál több személyes dolgot osztunk meg magunkkal kapcsolatban, illetve fogadunk be a másik oldalról, és ennek következtében közelebb érezzük az illetőt magunkhoz.

Ezt, ha nem is tudatos szinten, de a hétköznapok során mi is automatikusan működtetjük: addig, amíg a piacon, vásárlás közben törekszünk kellő távolságot tartani és egy „small talk“ keretében letudni egy-egy párbeszédet, addig a hozzánk közelebb álló emberekkel sokkal bensőségesebb, mélyebb dolgokról szoktunk beszélgetni.

De mi történik akkor, ha két egymás számára teljesen ismeretlen ember kezd el mélyebb dolgokról beszélgetni?

Az első percekben mindkét fél ideges, szeretne jó benyomást kelteni, majd pár kérdés után oldódik a légkör, és őszintén érdeklődni kezdenek egymás iránt. Ebben a videóban a válaszok után 4 percig „elveszhettek“ egymás tekintetében a résztvevők – aminek meg is lett az eredménye, ugyanis mindketten azt mondták, hogy szívesen találkoznának a jövőben a másikkal. Sőt, a végén egy csók is elcsattant…

És hogy melyek ezek a „mágikus” kérdések? Íme:

 1. Ha a világon bárkit választhatnál, kit hívnál meg vacsoravendégnek?
 2. Szeretnél híres lenni? Miről és hogyan?
 3. El szoktad próbálni telefonbeszélgetés előtt, hogy mit fogsz mondani? Miért?
 4. Milyen lenne számodra egy „tökéletes” nap?
 5. Mikor énekeltél utoljára hangosan saját magad örömére? És mikor másnak?
 6. Képzeld el, hogy 90 évig élsz, és életed utolsó 60 évére választhatsz: egy 30 éves szellemi képességeit vagy testét választanád?
 7. Van valami titkos előérzeted, hogy hogyan fogsz meghalni?
 8. Nevezz meg három dolgot, ami közös lehet benned és a partneredben!
 9. Miért vagy a leghálásabb az életben?
 10. Ha változtathatnál visszamenőleg a neveltetésedben, min változtatnál?
 11. Meséld el életed történetét négy percben a lehető legrészletesebben!
 12. Ha holnap reggel egy új képességgel vagy tulajdonsággal ébredhetnél, mi lenne az?
 13. Ha lenne egy kristálygömböd, mely megmutatná az igazságot, miről szeretnéd leginkább tudni: saját magadról, az életedről, a jövődről, vagy valami másról? Mi lenne az?
 14. Van olyasmi, amiről régóta álmodozol már, hogy egyszer megcsinálod? Miért nem tetted még meg?
 15. Mi életed legnagyobb teljesítménye?
 16. Mi a legnagyobb érték számodra egy barátságban?
 17. Mi életed legszebb emléke?
 18. Mi életed legrosszabb emléke?
 19. Ha most megtudnád, hogy egy év múlva meghalsz, változtatnál valamit az életeden? Miért?
 20. Mit jelent számodra a barátság?
 21. Milyen szerepet játszanak az életedben a szerelem és a szenvedély?
 22. Felváltva nevezzétek meg egy-egy jó tulajdonságát a másiknak! Összesen ötig jussatok el!
 23. Mennyire szoros és meghitt a kapcsolatod a családoddal? Szerinted boldogabb gyerekkorod volt, mint az emberek többségének?
 24. Milyen a kapcsolatod édesanyáddal?
 25. Mondjatok három olyan igaz állítást, ami úgy kezdődik, hogy „Mi mind a ketten…”! Példa: „Mi mind a ketten úgy érezzük most, hogy…”
 26. Fejezd be ezt a mondatot: „Bár lenne valaki, akivel megoszthatnám…”!
 27. Ha partnerednek közeli barátjává válnál, mondd el, mit kéne neki tudnia rólad!
 28. Mondd el a másiknak, hogy mit kedvelsz benne, de egészen őszintén, olyan dolgokat is felsorolva, amiket az ember nem szokott csak úgy elárulni!
 29. Meséld el életed legkínosabb pillanatát!
 30. Mikor láttak utoljára sírni? És mikor sírtál utoljára egyedül?
 31. Mondj valamit a partnereddel kapcsolatban, amit már most kedvelsz benne!
 32. Van-e szerinted olyan komoly dolog, amivel nem lenne szabad viccelni?
 33. Ha ma este hirtelen meghalnál anélkül, hogy bárkivel is beszélni tudnál, kinek akarnál feltétlen pár szót mondani és mit? Miért nem mondtad el ez idáig?
 34. Lángol a házad és minden tulajdonod bent van. Kimentetted már a szeretteidet és háziállataidat, és csak egyvalamiért tudsz visszarohanni. Mi lenne az, és miért pont az?
 35. Melyik családtagod halálát lenne a legnehezebb feldolgoznod? Miért?
 36. Avasd be a másikat egy személyes problémádba, és kérd ki a tanácsát, vajon ő hogyan oldaná meg! Aztán kérdezd meg, hogy szerinte benned milyen érzések lehetnek a problémával kapcsolatban!

Hogyan „működik“?

A kapcsolódás alapvető emberi szükséglet, a kommunikáció pedig kapcsolatot teremt. Az, hogy mennyi és milyen mélységű információt osztunk meg egymással, a kapcsolat mélységét is alakítja. Minél személyesebb az információ, annál jobban elgondolkodunk, annál szerteágazóbb asszociációink lesznek.

Ez az oka annak, hogy a fenti kérdéssor akkor is „megmozgat” minket belülről, ha egy teljesen ismeretlen emberről van szó: válaszunkba, reflexiónkba beleszőjük saját élettörténetünket, tapasztalatainkat, élményeinket. Érzések, gondolatok, vágyak, a régmúlt történései, valamint a jelen, az itt és most pillanatai szövik át a két ember között létrejövő atmoszférát.

E metódus mentén működnek például az pszichoterapeuták által vezetett önismereti csoportok is: az első találkozás alkalmával teljesen idegen emberek arra szövetkeznek, hogy meghatározott ideig olyan dolgokat osztanak meg saját múltjukkal, jelenükkel és jövőjükkel kapcsolatban, amit korábban még a legjobb barátjukkal sem. Ez a szövetség idővel rendkívül szoros emberi kapcsolatrendszerré formálódik, amit figyelem, megértés, empátia és intimitás sző át.

Legyen szó barátságról, vagy éppen egy kezdeti fázisban lévő kapcsolatról, manapság, amikor az emberi kapcsolatok ápolása egyre nagyobb kihívást jelent az életünkben, érdemes megragadni minden olyan alkalmat, ami segít közelebb kerülni egymáshoz. Ehhez remek eszköz lehet ez – a laboratóriumi körülmények között már bizonyított – kérdéssor. Így az együtt töltött idő nemcsak a pihenésre, hanem arra is alkalmat teremthet, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz – függetlenül attól, hogy régi barátságról, házasságról vagy egy bimbózó szerelemről van szó.

Forrás: Psychology Today.com

Aron, A. & Melinat, E. & Aron, E. N. & Vallone, R. D. & Bator, R. J. (1997). The Experimental Generation of Interpersonal Closeness. A Procedure and Some Preliminary Findings. Personality and Social Psychology Bulletin.

Fotó: itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Zilahi Tímea
A tudomány és a modern kutatások rajongója. Imádja Pécset, a német nyelvet és kultúrát. Szeret utazni – arra, amerre a lába viszi. Dinamikus, pontos, rendszerető. Életében meghatározó választott sportága, a crossfit.

Pin It on Pinterest

Share This