Dr. Belső Nóra: „A szülés utáni depresszió nem hiszti, és nem átmeneti állapot”

Szerző: | 2018. 01. 30. | Család&Gyerek | Olvasási idő: 5 perc

Ijesztő, természetes, elfogadható? A szülés utáni depresszió jelei más-más módon csapódnak le az édesanyákban és a környezetükben egyaránt. A felismerés és segítségkérés rendkívül fontos, ehhez azonban ismerni kell a tüneteket, az okokat, a lehetséges következményeket. Dr. Belső Nóra könyve nemcsak a diagnózishoz, a döntéshez vagy a megkönnyebbüléshez nyújt támaszt, hanem a megelőzés lehetőségét is magában hordozza. Éppen ezért, ami benne íródott: mindannyiunk története.

Dr. Belső Nóra Szülés utáni depresszió című könyvét azért találtam különösen hasznosnak, mert valóban sokféle szereplőhöz beszél a betegséggel kapcsolatban. A várandós nőkben segít tudatosítani a változást, a gyermekágyas időszakot élő anyák számára pedig lehetőséget ad megfogalmazni, hogy mit éreznek, hol tartanak az anyává válásban.

A szerző továbbá komolyan megszólítja a hozzátartozókat: nagymamákat, nagypapákat, barátnőket, barátokat, akiknek a támogatása és a szerepvállalása a segítségkérés során döntő fontosságú lehet. Különös részletességgel tér ki az édesapákra: „megadva” a jogot a férfiaknak is, hogy jegyet váltsanak az érzelmi hullámvasútra, amely a családdá válást jelöli ki végállomásként.

Várakozás a tudatosság jegyében

Dr. Belső Nóra nagy tapasztalattal mesél arról, milyen apró figyelmességekkel lehet minél biztosabb alapokra helyezni a gyermekvállalást. A szakértő szerint már az elején érdemes rögzíteni, milyen kötöttségeket, milyen változásokat hozhat egy kisbaba megszületése, illetve miért akarnak gyermeket vállalni a pár tagjai. Ehhez számos gyakorlati tanácsot ad, érintve azt is, milyen konkrét kérdéseket tegyen fel a férfi és a nő egymásnak, illetve saját magának az elhatározás előtt.

A várandósság kapcsán a szakértő fontos jelenségre figyelmeztet: nevezetesen arra, hogy az élet egyik legtermészetesebb állapotát, miképpen telíti meg teljesen természetellenes elvárásokkal a mára profivá fejlődött kismamabiznisz.

A számos tévhit – például hogy „jó anya csak X babakocsival, Y légzésfigyelővel vagy Z várandósjógával lehetek” – stresszre ítél sok arra hajlamos nőt. A pszichiáter hangsúlyozza: a kis bizonytalanságokat sokszor a megfelelő információkkal felül lehetne írni, megelőzve ezzel a felesleges szorongást.

Családdá válás a szülés után

A szülés élménye meghatározó lehet a depresszió kialakulásában – hívja fel a figyelmet Dr. Belső Nóra. Ezért egyrészt fontos elengedni a görcsös terveket, amelyekkel csak elvárást támaszt maga elé az édesanya, másrészt hagyni kell az apákat szabadon dönteni a szerepvállalásukról.

Fontos tudatosítani: a férfiban is dolgozik a szorongás, a félelem. A szerző ezt konkrét történetekkel is alátámasztja, rámutatva arra, milyen kemény kérdésekkel, kételyekkel szembesülnek a férfiak, akik számára talán nem is egyértelmű: ők is beszélhetnek az érzéseikről.

A könyv tabuk nélkül tér ki a szexuális élet átalakulására, ennek okaira, lehetséges következményeire, miközben remek tippeket ad arra, miképpen lehet jó mederbe terelni a válság felé mozduló kapcsolatokat. Párbeszédekkel, negatív és pozitív üzenetet hordozó konkrét mondatokkal szemlélteti, mit lehet tenni abban a helyzetben, amelyben a férfi és nő egyaránt elveszetten botorkál, miközben mindegyik a másiktól várja a megoldást.

Szembenézni és továbblépni

Különös erőssége a könyvnek, hogy objektíven, precíz részletességgel beszél az érzelmi, gondolati és testi tünetekről − ez által a környezet számára is abszolút felismerhetővé teszi a problémát.

Ezzel párhuzamosan pedig az egyéni történetek bemutatásával feloldozza a bűntudattal küzdő érintetteket. Rámutat: más is kér útmutatást, és ezért szégyenkezés helyett sokkal inkább egy boldogabb élet lehetősége jár, hiszen az érintettek fontos tudással gazdagodva léphetnek a változtatás útjára.

A szerző többször hangsúlyozza: a szülés utáni depresszió betegség, nem pedig unaloműző úri hóbort. Ugyanakkor megoldható probléma: egy család közös ügye.

Ezt bizonyítja, hogy a genetika, a külső körülmények, a generációkon át hordozott sérelmek mind elősegítik a megjelenését. Az összefogás pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a nőben tudatosuljon: nem alkalmatlan az anyaságra. Csupán egy hatalmas változás része, amelynek során szülőből nagyszülő, gyerekből anya-apa, az ismeretlenből pedig új ember születik. Ez az élet körforgása. Amelyben mindannyian máskor leszünk képesek felvenni az éppen hozzánk érkező ritmust.

Fotó forrás: itt

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Széles-Horváth Anna
Újságíró. Három gyermek édesanyja. Igaziból Galagonyalány. Foglalkoztatják a lélek dolgai. Ha kell, bátran kérdez, de többnyire ír. Blogot, cikket, interjút. Nyughatatlan természet, mindig csinál valamit. Többek között a Pszichoforyou cikkeit.

Pin It on Pinterest

Share This