Fókuszáltabbá tesz, türelemre tanít, javítja a memóriát és szórakoztat, mi az? – 5+1 tudományos érv a társasjáték mellett

Szerző: | 2019. 12. 27. | Pszicho&Light | Olvasási idő: 8 perc

Nem véletlen, hogy a társasjáték a családi, baráti találkozók és az esős délutánok sztárja: ahogy a megkopott régi dobozok – meggyűrt kártyáikkal, hiányzó bábuikkal és enyhe dohszagukkal együtt –, úgy az utóbbi időben piacra került játékok is megannyi együtt töltött minőségi időt, nevetést és élményt rejtenek magukban. Mindez önmagában is felbecsülhetetlen, de a társasoknak ezen felül is sok-sok pozitív hatása van.

Bár néha számolni kell a vereséggel – és kezdetben az azzal együtt járó sírással –, a társasjátékok nyertesei, legalábbis hosszútávon, mindenképpen a gyerekek. Ezekből a játékokból ugyanis rengeteget tanulhatnak, és ennek a tudásnak később is óriási hasznát vehetik – de a felnőtt, sőt, az idősebb korosztálynak is jó oka van igent mondani a társasra. Hogy miért?

1. Segít a koordináció finomhangolásában

Kezdjük azzal, hogy már a legfiatalabbak is profitálhatnak a társasokból: a számolás, a színek tanulása, vagy épp a szem-kéz koordináció finomhangolása mind-mind a társasok pozitív hozadéka.

2. Türelemre tanít

A „most akarom” korszak „tüneteinek” csillapításában is kifejezetten hasznosak lehetnek a társasok, amely során a gyerekek saját sorukra várva türelmet tanulhatnak, illetve megérthetik a szabályok betartásának fontosságát.

3. Javítja a koncentrációt

A játékokat azonban akkor sem kell a garázsba száműzni, ha beköszönt a kamaszkor: ahogy azt a klinikai pszichológus Dr. Beatrice Tauber Prior is kiemeli, a stratégiai játékok hozzájárulnak a frontális lebeny fejlődéséhez. Márpedig a frontális lebeny felel az úgynevezett végrehajtó funkciókért, például a döntéshozásért, a figyelemért és a tervező-szervező készségekért.

4. Segít fókuszálni

Dr. Prior külön kiemeli a társasjátékok figyelmi kapacitásra gyakorolt pozitív hatását: „ha megszakítás nélkül játsszuk, a társasok segíthetnek kitolni a fókuszált figyelem maximális időtartamát”. A hangsúly a pszichológus szerint a „megszakítás nélkül-ön” van: fontos, hogy a játszma végéig ne nyúljunk a telefonunkhoz, ne kapcsoljuk be a TV-t, hogy megnézzük a híreket vagy a meccs állását – tehát ügyeljünk rá, hogy legálabb ezt az időt a figyelemelterelő kütyük nélkül töltsük.

5. Együttműködni tanít

A másokkal való együttműködés életünk fontos része, legyen szó az iskolai közös projektekről, sportról, vagy a későbbiekben a munkahelyen való boldogulásról. Ennek a készségnek a fejlesztését támogatják az úgynevezett kooperatív társasok, amelyeknek a lényege, hogy a játékosoknak nem egymást kell legyőzniük, hanem egy közös cél elérése érdekében csapatként kell működniük, össze kell fogniuk. A közös siker öröme, vagy az, ahogy a kudarcokon osztozunk, korosztálytól függetlenül is fontos tanulságokkal szolgálhat.

+1 Sosem késő elkezdeni…

Egy tavaly novemberben publikált kutatás eredményei arra utalnak, hogy az idősebb korosztály tagjainak is érdemes alámerülni a társasjátékok varázslatos világába. A University of Edinburgh munkatársai több, mint ezer 70 éves résztvevővel töltettek ki problémamegoldást, a gondolkodás sebességét, illetve általános kognitív készségeket mérő teszteket.

A teszteket 3 évente ismételték, egészen az alanyok 79. születésnapjáig. A résztvevőket 70, illetve 76 éves korukban arról is megkérdezték, hogy milyen gyakran játszanak – például kártyáznak, sakkoznak vagy fejtenek keresztrejtvényt.

Az eredmények arra utalnak, hogy azok, akik gyakrabban űzik a fent felsorolt tevékenységeket, jobb kognitív mutatókkal rendelkeznek 70 éves korukban. Ezen felül azok körében, akik több időt töltöttek játékkal, lassabb volt a mentális hanyatlás mértéke 70 és 79 éves koruk között, főképp a memória tekintetében. A legjobb hír pedig, hogy úgy tűnik, sosem késő elkezdeni: azok, akik megnövelték a játékokkal töltött időt 70 és 76 éves koruk között, szintén lassabb mentális hanyatlást figyeltek meg a kutatók.

Társasok, amiket szívvel-lélekkel ajánlunk – Nektek

1. Ticket to Ride Europa

A Ticket to Ride Europa (kb. Menetjegy, de nehezen lefordítható szójátékról lévén szó, az angol név megmaradt a magyar kiadásban is) világszerte nagy népszerűségnek örvend a családi társasok piacán. A játék európai kiadásában a feladatunk, hogy feladatkártyák által meghatározott vasútvonalakat építsünk a századfordulós kontinens térképén – ügyelve arra, hogy ellenfeleink ne zárjanak el bennünket célunktól. A játékot tovább nehezíti, hogy egy adott szakaszra csak adott színű vagonokat tehetünk, amiknek a beszerzése valamelyest szerencse-függő. A stratégiai-és szerencsefaktort ötvöző játék szabályai könnyen átláthatóak, és ezzel a társassal az egész család egy szórakoztató, mindenkit beszippantó utazásra vált jegyet.

2. Fesztáv

A Fesztáv a tavalyi év egyik legmagasabban értékelt játéka melynek során egy röpke órára madár-megfigyelők bőrébe bújhatunk. A cél, hogy a legszebb madarakat csábítsuk az általunk felügyelt élőhelyekre. Ez a maximum 5 fővel játszható társas azon túl, hogy izgalmas, szórakoztató és könnyen megtanulható, a gyönyörű kidolgozottságával is felhívja magára a figyelmet: a madáretetőt formázó kockatorony és a különböző színekben pompázó aprócska tojások csak még élvezetesebbé teszik a játszmát. Ráadásul a rengeteg madár-kártya révén játszva tanulhatunk a madarak világáról – az új Európai Madarak kiegészítővel a számunkra ismerősebb fajokról is.

3. Tiltott Sivatag

A Tiltott Sivatag a fenti két játékkal ellenben kooperációs, azaz a résztvevők nem egymás ellen játszanak, hanem egy közös cél elérésén munkálkodnak. Ebben az esetben a cél, hogy kijussunk a sivatagból, ahova lezuhantunk, a bökkenő azonban az, hogy ehhez fel kell kutatni egy legendás repülő alkatrészeit. A feladatot tovább nehezíti a vészesen fogyatkozó vízkészlet és a fokozatosan erősödő homokvihar – így a győzelemhez nélkülözhetetlen az együttműködés. Ha úgy érzitek, a sivatag nem a ti világotok, érdemes kipróbálni a hasonló szabályokkal, de más tematikával operáló Tiltott Szigetet vagy az idén megjelent Tiltott Fellegeket.

Ha egyszer belevágunk a társasozásba, hamar rádöbbenünk, hogy ezek a játékok nem csupán szórakoztatóak, de a játék közben szerzett készségeket és tanulságokat a mindennapi életben is kamatoztathatjuk – függetlenül attól, hogy hány gyertyát fújunk el a következő születésnapunkon.

A társasok segíthetnek közelebb kerülni egymáshoz, de önmagunkhoz is. Általuk türelmet, empátiát, alázatot tanulhatunk, nem mellesleg frissen tarthatjuk elménket, miközben hosszabb-rövidebb időre kiszakadhatunk a valóságból: lehetünk kalandorok, feltalálók, űrutazók.

Végül, de nem utolsó sorban ezek a játékok segíthetnek megőrizni, vagy épp felébreszteni a bennünk szunnyadó gyermeket, és vele együtt azt a játékosságot, amelynek fontosságával egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk, és ami olyan nagyon sokat segíthet akkor, amikor a szürke hétköznapokban kell helytállnunk.

Via: Scholastic; Gémklub; The University of Edinburgh

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

B. Szabó Anna
Idegtudomány szakirányon végzett, de tanulmányaiba egy nagyobb csipet pszichológia és mozgástudomány is vegyült. Jelenleg doktori tanulmányait folytatja Franciaországban, szabadidejét futással (sokszor a határidők elől is), túrázással, írással és társasjátékokkal tölti.

Pin It on Pinterest

Share This