A szexualitásunk olyan, mint egy kert – Az Úgy, ahogy vagy című könyvet ajánljuk

Szerző: | 2021. 12. 05. | Kanapé Test&Lélek | Olvasási idő: 9 perc

Te kivel beszélgettél utoljára a szexuális életedről? De tényleg, igazán őszintén, minden részletet megtárgyalva? Úgy, hogy nincs benned félelem, szégyenérzet, vagy egy picit sem bizonytalanodsz el abban, hogy szabad-e ezt vagy azt kimondani? Kivel beszélhettél erről – úgy, ahogy vagy?

Ha meg tudod mondani a helyet, időt és személyt, aki előtt kitárulkozhattál, és aki megerősített abban, hogy rendben vagy, akkor nagyon szerencsés vagy. A legtöbbünknek ez nem adatik meg, ugyanis a szexualitás témáját rengeteg tabu övezi – különösen igaz ez a női szexualitásra, amely a patriarchális gondolkodásnak köszönhetően még kevesebb figyelmet kapott az idők során.

És nemcsak a közbeszédben vagy a távolabbi ismerősökkel vagyunk szemérmesek. Hadd meséljem el azt, ahogyan nemrég egy barátnőmmel beszélgettem, akivel tizenöt éve ismerjük egymást, rengeteg mindent megéltünk egymás mellett, és igazán közeli a kapcsolatunk. Ráadásul ő egy nagyon intenzív, egyenes, hangos, szabad gondolkodású nő, aki nem fél kimondani a véleményét vagy a tényeket. Amikor azonban a partnerével való szexuális életük került szóba, bizonyos helyeken ő is megtorpant. Eufemizált, nem mondott ki konkrétumokat, és inkább a saját érzéseiről beszélt, mintsem a konkrét fizikai történésekről. És ezzel én is hasonlóképpen voltam, pedig, ha valaki előtt sosem szégyellem magam, az éppen ő. 

Ez az eset is hozzásegített engem ahhoz a gondolathoz, hogy a szexualitás tabusítása mindenhol jelen van. Pedig a szexualitás is mindenkiben jelen van. Óriási paradoxon.

Úgy, ahogy vagy – egy könyv, ami felold

Nem gondoltam, hogy egy könyv lesz az, ami sokat változtat majd azon, hogyan gondolkodom erről a kérdéskörről. Pedig Emily Nagoski nagy sikerű könyve, az Úgy, ahogy vagy valóban képes arra, hogy megnyisson csatornákat. Ahogy olvassa az ember, néha mély levegőket vesz és azt mondja: ‘na végre, hogy valaki ezt is leírja nekem’.

Nagoski ugyanis úgy dönt, hogy mindenről beszél, és ezt az egészet olyan érzés olvasni, mintha a legjobb barátodat összegyúrták volna egy köntörfalazás nélkül kommunikáló terapeutával. Üdítő, támogató, felemelő, konkrét és szakmai. A legfőbb üzenete pedig ennyi: igen, normális vagy!

Rendkívül fontosnak tartom azt, hogy ilyen könyvek szülessenek, és azt is, hogy minél több nő – és természetesen férfi – olvasson hasonlóan szemfelnyitó írásokat. Ennek a könyvnek köszönhetően ugyanis biztos vagyok benne, hogy az is kicsit máshogy fog érezni a szexualitás kérdéskörével kapcsolatban, aki már lemondott a változásról, vagy aktuálisan nem sok jót gondol magáról e tekintetben.

Változni, fejlődni, kinyílni ugyanis soha nem késő.

Annyit azért még hozzátennék, mielőtt néhány konkrétumot is ismertetnék, hogy a könyv – bár felszabadító és tabudöntögető – nem feltétlenül könnyű olvasmány. Van olyan az ismeretségi körömben, aki fogta, elolvasta a fejezetcímeket, amik annyira betaláltak nála, hogy azzal a lendülettel le is tette a könyvet a polcnak arra a részére, amin azok a könyvek vannak, amiket ‘majd egyszer’ újra kézbe vesz. Ezzel csak annyit szeretnék mondani, hogy ugyanúgy, ahogy minden más lélektani kérdésben, a szexualitással kapcsolatban is akkor tud ez az írás a segítségünkre lenni, ha éppen ott tartunk, hogy nyitottan befogadjuk azt, amivel megszólít bennünket.

A szexualitásunk olyan, mint egy kert

A könyv kendőzetlenül ír a nemi szervek felépítéséről, arról, hogyan alakult a formájuk, funkciójuk az evolúció során. Arra is buzdít, hogy vizsgáljuk meg a saját nemi szerveinket, hiszen hogyan is tudhatnánk, hogy mi esik jól nekünk, ha még soha nem találkoztunk önmagunkkal?

A rengeteg konkrétum és gátlás nélküli kérdés és biztatás mellett azonban van egy fontos metafora is a könyvben, amit érdemes magunkkal vinnünk:

“…azon a napon, amikor megszülettél, egy kis földdarabot kaptál; gazdag, termékeny talajú területecskét, ami különbözik mindenki másétól. A családod, és a társadalom, amibe beleszülettél, a megszületésed pillanatában hozzálátott, hogy beültesse és gondozza a kertedet, egészen addig, míg elég érett nem lettél ahhoz, hogy te magad vedd át tőlük ezt a feladatot. Nyelvet és magatartásmintákat ültettek el a kertedben, információkat és fantáziákat a szerelemmel, a testtel, a gyönyörrel kapcsolatban. Arra is megtanítottak, hogyan gondozd a kertedet, hiszen a serdülőkorra következő felnőttkorodat elérve már neked kell felelősséget vállalnod érte” – írja a szerző.

A kulcs pedig éppen ez a felelősségvállalás, ami információ és önismeret nélkül egyáltalán nem lehetséges. Az Úgy, ahogy vagy nem azt akarja megmondani, mit kell ültetned a kertedbe ahhoz, hogy bőséges termés legyen, hanem arról beszél, hogyan működik a kert, hogyan növekszik egy növény, milyen fázisokon megy keresztül és milyen körülmények hogyan hathatnak a növekedésére.

Vagyis arra sarkall, hogy bár már ültettek a kertedbe, de vizsgáld felül azt, hogy a megfelelő talajba a megfelelő növények kerültek-e. És azt is állítja, hogy ha felfedezed, hogy nem így van, akkor változtatni is képes vagy rajta.

Kettős kontroll modell – a nemi izgalom serkentése és gátlása

Az egyik legfontosabb információ, amit mindenképpen érdemes meghallanunk a könyvből, hogy a nemi izgalom serkentő (vagyis előidéző) és gátló (vagyis fékező) rendszere egymástól függetlenül működnek, de nagyon is hatnak egymásra.

“A kettős kontroll modellje szerint a nemi izgalom valójában kétféle folyamat együttes hatásaként, a serkentőmechanizmus aktiválása, illetve a gátlómechanizmus kiiktatása következtében alakul ki. Így aztán a nemi izgalom szintje valamely pillatban attól függ, hogy mennyi inger éri a serkentőmechanizmust, és mennyi a fékeket, a gátlórendszert.”

Hogy mennyire érzékeny a gátló vagy a serkentő rendszerünk, az egyénenként eltérő nőknél és férfiaknál egyaránt. A könyv még egy rövid tesztet is kínál, amivel nem professzionálisan ugyan, de képet kaphatunk arról, hogy hogyan is áll a saját egyéni rendszerünk.

A fő mondanivaló azonban itt is ugyanaz, mint a könyv egészében: egyediek és megismételhetetlenek vagyunk, és ezzel együtt normálisak is. Hogy mi vált ki belőlünk szexuális ingert és mi az, ami gátol bennünket, egyedi jellemzőnk, amit nem kell szégyellnünk vagy tabu tárgyává tennünk, hanem meg kell ismernünk és el kell fogadnunk ahhoz, hogy olyan szexuális életünk lehessen, amire vágyunk.

A szex és a lágy önismeret

A szexualitásunkat megismerni éppen olyan folyamat, mint amikor a lelkünk vagy bármilyen más rendszer működését térképezzük fel. Az alapja a tudásvágy, a kíváncsiság, és a nyitottság, amivel be tudjuk fogadni az információkat. Szükség van hozzá arra, hogy elfogadjuk az aktuális helyzetünket, és azt, ahogyan működünk, mindazt, ami adatott, és mindazt, amit mi ültettünk szexualitásunk kertjébe.

Emily Nagoski könyve megerősít minket abban, hogy kedves türelemmel is fordulhatunk önmagunk felé, és ez a fajta figyelem képes kinyitni azokat a csatornákat is, amik esetlegesen rejtve vannak előttünk. Vagyis az önfeledt szexualitás eléréséhez sincs másra szükség, mint az önfeledt lelki élet eléréséhez: lágy, megengedő önismeretre.

Én sem tudom jobb szavakkal ajánlani a könyvet, mint maga a szerző, szóval álljon ez itt a végén: “Bárhol is tarts ebben a pillanatban a szexualitásod megélésének csodálatos utazásán, éld akár a legcsodálatosabb vagy a legrázósabb szakaszát, reményeim szerint az Úgy, ahogy vagy révén olyasmit fogsz megtanulni, amelynek köszönhetően jobban megérted majd a nemiség mibenlétét és természetét, és arra is rájössz majd, hogy szexuális értelemben máris teljes és egészséges lény vagy – még ha ebben a pillanatban még mást is gondolsz erről.”

Jó olvasást!

Forrás: Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy, 2021, Libri Kiadó

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Bokor Ági
Szövegíró, improvizációs tréner, imprószínész és drámapedagógus. Szerinte a komolyan vett játék tulajdonképpen maga az élet. Szövegíróként és improvizációs tréneri munkája során is azt szeretné elérni, hogy minél többekhez és minél egyszerűbben jusson el az a tudás, amitől egyszerűen kicsit jobb az élet. Szeret bringázni, szereti a nyarat, és a kutyáját, Bobeket.

Pin It on Pinterest

Share This