3 lélekemelő animációs kisfilm fontos mondanivalóval

Szerző: | 2017. 05. 29. | Család&Gyerek | Olvasási idő: 4 perc

Az animációs mesék nem csak a kicsik számára jelentenek tartalmas időtöltést: nagyon sok olyan alkotás készült ebben a műfajban, amely amellett, hogy szórakoztató, fontos mondanivalóval, tanulsággal is szolgál. Hoztunk nektek ezekből egy csokorral.

Szalonka

A Szalonka című kisfilm főhőse egy nemrég kikelt fióka, aki a bátorító szülőt megtestesítő gondozója noszogatására elindul, hogy megtapasztalja a nagybetűs szalonka-ÉLETET. A fióka első, kudarccal végződő próbálkozása eltántorítja attól, hogy újra megkíséreljen önállóan élelmet szerezni a homokos partot nyaldosó tengerből. Aztán egy kis bátorítást követően, félelmeit legyőzve újra nekiveselkedik…

Ez a bájos kisfilm megmutatja, hogy amikor elsőre valamiben kudarcot vallunk, akkor tulajdonképpen nem elbukunk, hanem próbálkozunk. Újra és újra és újra. Ha tehát próbálkozásként, nem pedig végleges ítéletként tekintünk a bukásainkra, akkor azok új nézőpontot adhatnak, amelyek adott esetben még nagyobb lendülettel repíthetnek minket a céljaink felé, és ezeknek a próbálkozásoknak a tapasztalataival felvértezve még messzebbre juthatunk. Még annál is messzebb, mintha elsőre sikerült volna.

Hasonló

Az Alike, vagyis a Hasonló című film, egy nagyon erős társadalomkritika, amely egy kisfiú és az ő édesapja hétköznapjain keresztül mutatja meg, hogyan kopnak ki az életünkből az olyan fogalmak, mint az öröm, a játék és az önfeledt élmények, hogyan és hol veszítjük el az álmainkat, az életkedvünket és a gyermeki énünket. Ahogy megfakulnak a színek, úgy simulunk bele mi is a szürke hétköznapokba, a napi rutinba, megfeledkezve arról, hogy a gyermekeink is ezt a mintát látják, ezt tanulják tőlünk – pedig sokszor mi vagyunk azok, akiknek tanulni kéne tőlük.

Kissé felhős

A Kissé felhős című animációs kisfilm a felhők felett, vagyis inkább a felhők között játszódik. Innen szállítják ugyanis a feladatra kijelölt gólyák a felhők által összegyúrt kisbabákat és kisállatokat az őket váró szüleikhez. Gus, a többieknél kicsit sötétebb, ám annál lelkesebb felhő azonban cuki kisbabák és kiskutyák helyett, veszélyes állatok „összegyúrásával” foglalatoskodik. Peck-nek, a mellé kijelölt gólyának nincs tehát könnyű dolga, amikor el kell repítenie a kicsinyeiket váró szülőkhöz a harapós krokodilbébit, a a szúrós sünit, vagy éppen a kanadai vadjuhot…

Ez a kisfilm megmutatja, hogy bizony az élet néha olyan terheket is kiszab ránk, amit nem mindig kellemes cipelni. De ha felvesszük a kesztyűt és megfutamodás helyett szembenézünk a sorosunkkal, akkor az sokkal erősebbé tehet minket, és ez az erő az élet más területén nagyon jól jöhet. Ugyanakkor bizonyos terhek cipeléséhez szükség lehet védelemre – legyen az akár lelki, akár testi értelemben vett védőfelszerelés.

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Kommentelj a Pszichoforyou Facebook-oldalán!

SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szerző

Szabó Eszter Judit
Kommunikációs szakember, újságíró. Hisz az önismereti- és terápiás munka sorfordító erejében. Ha kikapcsol, akkor túrázni megy. Vagy jógázni. Ha csinál valamit, akkor azt szívvel-lélekkel teszi. A Pszichoforyou-ra ez különösen igaz.

Pin It on Pinterest

Share This