3 lélekemelő animációs kisfilm fontos mondanivalóval

Szerző: | 2017. 05. 29. |

Az animációs mesék nem csak a kicsik számára jelentenek tartalmas időtöltést: nagyon sok olyan alkotás készült ebben a műfajban, amely amellett, hogy szórakoztató, fontos mondanivalóval, tanulsággal is szolgál. Hoztunk nektek ezekből egy csokorral.

Szalonka

A Szalonka című kisfilm főhőse egy nemrég kikelt fióka, aki a bátorító szülőt megtestesítő gondozója noszogatására elindul, hogy megtapasztalja a nagybetűs szalonka-ÉLETET. A fióka első, kudarccal végződő próbálkozása eltántorítja attól, hogy újra megkíséreljen önállóan élelmet szerezni a homokos partot nyaldosó tengerből. Aztán egy kis bátorítást követően, félelmeit legyőzve újra nekiveselkedik…

Ez a bájos kisfilm megmutatja, hogy amikor elsőre valamiben kudarcot vallunk, akkor tulajdonképpen nem elbukunk, hanem próbálkozunk. Újra és újra és újra. Ha tehát próbálkozásként, nem pedig végleges ítéletként tekintünk a bukásainkra, akkor azok új nézőpontot adhatnak, amelyek adott esetben még nagyobb lendülettel repíthetnek minket a céljaink felé, és ezeknek a próbálkozásoknak a tapasztalataival felvértezve még messzebbre juthatunk. Még annál is messzebb, mintha elsőre sikerült volna.

Hasonló

Az Alike, vagyis a Hasonló című film, egy nagyon erős társadalomkritika, amely egy kisfiú és az ő édesapja hétköznapjain keresztül mutatja meg, hogyan kopnak ki az életünkből az olyan fogalmak, mint az öröm, a játék és az önfeledt élmények, hogyan és hol veszítjük el az álmainkat, az életkedvünket és a gyermeki énünket. Ahogy megfakulnak a színek, úgy simulunk bele mi is a szürke hétköznapokba, a napi rutinba, megfeledkezve arról, hogy a gyermekeink is ezt a mintát látják, ezt tanulják tőlünk – pedig sokszor mi vagyunk azok, akiknek tanulni kéne tőlük.

Kissé felhős

A Kissé felhős című animációs kisfilm a felhők felett, vagyis inkább a felhők között játszódik. Innen szállítják ugyanis a feladatra kijelölt gólyák a felhők által összegyúrt kisbabákat és kisállatokat az őket váró szüleikhez. Gus, a többieknél kicsit sötétebb, ám annál lelkesebb felhő azonban cuki kisbabák és kiskutyák helyett, veszélyes állatok „összegyúrásával” foglalatoskodik. Peck-nek, a mellé kijelölt gólyának nincs tehát könnyű dolga, amikor el kell repítenie a kicsinyeiket váró szülőkhöz a harapós krokodilbébit, a a szúrós sünit, vagy éppen a kanadai vadjuhot…

Ez a kisfilm megmutatja, hogy bizony az élet néha olyan terheket is kiszab ránk, amit nem mindig kellemes cipelni. De ha felvesszük a kesztyűt és megfutamodás helyett szembenézünk a sorosunkkal, akkor az sokkal erősebbé tehet minket, és ez az erő az élet más területén nagyon jól jöhet. Ugyanakkor bizonyos terhek cipeléséhez szükség lehet védelemre – legyen az akár lelki, akár testi értelemben vett védőfelszerelés.SEGÍTS, HOGY MI IS SEGÍTHESSÜNK!

Úgy érzed, ezt a cikked neked írták? Ez nem véletlen! A Pszichoforyou az olvasókról szól, és az olvasóink támogatásával működik. Ha szeretnél még sok hasonló írást olvasni, támogass minket! MEGNÉZEM

Szólj hozzá!

Szerző

Szabó Eszter Judit
Kommunikációs szakember, újságíró. Hisz az önismereti- és terápiás munka sorfordító erejében. Ha kikapcsol, akkor túrázni megy. Vagy jógázni. Ha csinál valamit, akkor azt szívvel-lélekkel teszi. A Pszichoforyou-ra ez különösen igaz.

Pin It on Pinterest

Share This